Hoppa till huvudinnehållet

Vanligt folk med ett ovanligt viktigt uppdrag

Publicerad:
I september hålls valet av nämndemän för perioden 2024 till 2027. Genrebild.
I september hålls valet av nämndemän för perioden 2024 till 2027. Genrebild. Foto: Fredrik Karlsson

Visste du att du kan vara med och avgöra till exempel brottmål i domstol, utan att vara utbildad jurist?

Var fjärde år utses ett antal nämndemän i Sveriges alla kommuner, som ska tjänstgöra i landets domstolar, och i år är det dags att utse nämndemän för perioden 2024 till 2027.

En nämndeman är en förtroendevald person som tillsammans med andra nämndemän och juristdomare avgör mål och ärenden i landets domstolar. Exakt hur det går till beror på vid vilken typ av domstol tjänstgöringen sker.

De som blir utvalda från Säffle kommun kommer att bli nämndemän i främst Värmlands tingsrätt – det vill säga allmän domstol. Som nämndeman i allmän domstol behöver man sällan förbereda sig inför målen, eftersom de avgörs direkt under förhandlingen.

Brottmål och familjemål är de ärenden som är vanligast förekommande. De senare rör ofta frågor om vårdnad, boende, umgänge och underhåll i samband med skilsmässa då parterna inte är överens. Man kommer därmed nära människors livssituation och får möta en annan verklighet än sin egen.

Tingshuset, Värmlands tingsrätt, torget i Karlstad.
Tingshuset, Värmlands tingsrätt, torget i Karlstad. Foto: Mikael Lindblom

Opolitiskt

Från Säffle kommer totalt sex stycken personer att utses till nämndemän, och för att anmäla sitt intresse kan man höra av sig till ett parti i Säffle, eller kontakta kommunens kansli.

– Då hjälper vi till att hänvisa till partierna, säger Linnéa Lyckerius, kommunsekreterare.

Uppdraget som nämndeman är inte politiskt kopplat, men man måste gå genom ett parti för att bli nominerad.

– Det är partierna som nominerar personer och sedan är det kommunfullmäktige som beslutar vilka som blir nämndemän, säger Linnéa.

Spännande och meningsfullt

Närmare beskrivet går själva uppdraget ut på att sätta sig in i olika mål, delta i rättegångar, värdera bevis och överväga straff. Det är med andra ord ett viktigt och meningsfullt uppdrag, som dessutom bidrar till att landets medborgare får insyn i domstolarnas verksamhet.

Man behöver alltså inte ha kunskap om juridik för att bli nämndeman. Däremot ska de som utses till ha ett sunt förnuft, ett gott omdöme och gärna erfarenheter från olika områden i samhället. Man får också genomgå en utbildning innan tjänstgöringen.

Vem som helst kan söka, men från tingsrättens sida eftersträvar man en allsidig nämndemannakår
Linnéa Lyckerius, kommunsekreterare

Under rättegången är det alltid juristdomaren som leder arbetet. Det är också juristdomaren som skriver själva domen, men en nämndeman har samma ansvar för domstolens avgörande som juristdomaren, och deras röster är därför lika mycket värda.

Med andra ord kan vem som helst ansöka om att bli tjänsteman.

– Vem som helst kan söka, men från tingsrättens sida eftersträvar man en allsidig nämndemannakår med hänsyn till ålder, kön, yrke och etnisk bakgrund, säger Linnéa.

Kan kombineras

Som nämndeman tjänstgör man i domstol ungefär 10-20 dagar om året, så det går bra att kombinera med sitt ordinarie yrke. Man har även rätt att vara ledig från sitt arbete och det utgår ett arvode samt ersättning för förlorad arbetsinkomst under de dagar som man tjänstgör i domstol.

Källa: Sveriges domstolar

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDomstolarKarlstadLinnéa LyckeriusRättegångarSäffleVärmlands tingsrätt

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.