Hoppa till huvudinnehållet

Angelägna säkerhetsfrågor diskuterades

Publicerad:
Allmänheten fick möjlighet att ställa sina frågor när flera aktörer inom försvaret var på plats i Silvénska villan.
Allmänheten fick möjlighet att ställa sina frågor när flera aktörer inom försvaret var på plats i Silvénska villan. Foto: Emma Alegod Bruce

Ett försämrat säkerhetsläge, upprustning av försvaret, inträdet i Nato och kriget i Ukraina. Det var vad som stod på schemat när Säffle Security Forum hölls i fredags. På plats var aktörer som på olika sätt är verksamma i arbetet för den svenska säkerheten.

Det var fullsatt i galleriet på Silvénska Villan. Totalt var 84 personer var på plats för att lyssna när totalförsvarsfrågor diskuterades.

Förra sommaren hölls det sommarfrukost på biblioteket. För en av frukostarna höll säkerhetsexperten Jan Joel Andersson ett föredrag i säkerhetsfrågor. Eftersom intresset på biblioteket förra sommaren var större än förväntat så ville han se att en liknande arena kunde erbjudas denna sommar med.

Det sker mycket förändringar i Sveriges försvar. Det är flera punkter som det arbetas med för att stärka det svenska försvaret. Den största upprustningen av försvaret sedan femtiotalet är i görningen. Samtidigt sker en omläggning i den svenska säkerhets- och försvarspolitiken, med inträdet i Nato. Att då öppna upp ett forum där allmänheten har möjlighet att ställa sina frågor ligger helt rätt i tiden.

– Det är en ynnest att få driva informationen och sprida kunskapen på ställen utanför Stockholm, sade försvarsminister Pål Jonson.

Säffles roll

Dagen inleddes av att kommunalråd Dag Rogne redogjorde för det kommunala ansvaret när kriget eller krisen kommer och tryckte på att vi i Säffle har en bra solid organisation för att hantera de utmaningar som skulle kunna komma.

Jan Joel Andersson, säkerhetsexpert som arbetar för EU, fortsatte välkomnandet med att prata om Säffle som en viktig punkt, att det finns flera viktiga korsvägar och i århundraden har det varit en genomfartsled.

– Krig har länge skett någon annan stans, institutioner har försvunnit. Nu måste vi prata om de frågorna. Även på platser som i Säffle. Inte bara i Bryssel, Washington och Stockholm, sade Jan Joel Andersson.

Jan Joel Andersson är uppväxt i Säffle men jobbar nu i Bryssel.
Jan Joel Andersson är uppväxt i Säffle men jobbar nu i Bryssel. Foto: Emma Alegod Bruce

Försvarsministern om läget

Försvarsminister Pål Jonson tog efter Dag Rogne och Jan Joel Anderssons inledning . I sitt tal låg försvarsministerns fokus till största del på det pågående kriget i Ukraina, det svenska försvarets upprustning och inträdet i Nato.

Han inleder med att prata om hur vi i nuläget befinner oss i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget på mycket länge, och att vi i Sverige har glömt av vad det innebär med ett krig.

– Vi kan inte heller hoppas på det bästa utan måste förbereda sig på det värsta.

Inte rädd, men realistisk

Han lägger dock vikt vid att det inte finns anledning att gå runt och konstant oroa sig, men att vara medveten är viktigt.

– Det ger en ganska mörk bild det jag har föreläst innan. För det ska man inte gå runt och vara orolig, men vaksam och medveten om realiteten. Ha ett intresse och engagemang, vilket vi kan se att allt fler ideella organisationer som på olika sätt jobbar med krig och kris växer, förklarade försvarsminister Pål Jonson.

 • Försvarsminister Pål Jonson.
  Försvarsminister Pål Jonson. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Efter föredraget var det flera som passade på att prata med försvarsministern.
  Efter föredraget var det flera som passade på att prata med försvarsministern. Foto: Emma Alegod Bruce

Eftermiddag med debatt

Eftermiddagen fortlöpte sedan med en paneldebatt med Daniel Bäckström, som sedan 2014 är ledamot i försvarsutskottet och sedan i höstas gruppledare, och Nina Larsson, Chief of Staff och före detta partisekreterare, samt Pål Jonson. Där diskuterades vidare om säkerhetsläget i världen och publiken fick möjlighet att lyfta sina funderingar, som bland annat handlade om kärnvapen, förändringar i försvaret, civilplikten och den transatlantiska relationen.

Efter en kortare paus inleddes en ny debatt med fokus på totalförsvarets återkomst och vad som krävs för den civila så väl som den militära upprustningen. I panelen hittades talespersoner för regionala så som nationella och internationella aktörer.

 • Paneldebatten med Daniel Bäckström och Nina Larsson modererades av Jan Joel Andersson.
  Paneldebatten med Daniel Bäckström och Nina Larsson modererades av Jan Joel Andersson. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Daniel Bäckström pratade bland annat om arbetet i försvarsutskottet.
  Daniel Bäckström pratade bland annat om arbetet i försvarsutskottet. Foto: Emma Alegod Bruce
 • I pausen fanns möjlighet att diskutera ämnet sinsemellan.
  I pausen fanns möjlighet att diskutera ämnet sinsemellan. Foto: Emma Alegod Bruce

Stor uppslutning

Bakom forumet stod flera aktörer. Studieförbundet Vuxenskolan, 4C Strategies, Säffle Kommun och European Union Institute for Security Studies bland annat.

– Vi är verkligen nöjda. Vi trodde inte att det skulle bli så stor uppslutning. Bra diskussioner av alla inblandade, säger Sara Andrén, Verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Värmland.

Det var fullsatt i Silvenska Villan.
Det var fullsatt i Silvenska Villan. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

Dag RogneDaniel BäckströmEUFörsvarJan Joel AnderssonKrigMilitärNatoNina LarssonOrganisationerPål JonsonSäffleStockholmStudieförbundet Vuxenskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.