Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen lyfter avrådan från bad på Duse

Publicerad:
Duse Udde Camping
Duse Udde Camping Foto: Eva Häggdahl

Efter en provtagning på badvattnet vid Duse strandbad i början av augusti avrådde Säffle kommun från bad på platsen. Nu har ett omprov tagits.

Omprovet visar att vattnet är tjänligt med anmärkning, vilket innebär att bakteriehalten fortfarande är hög, men inte längre mycket hög, som vid den tidigare provtagningen.

Detta innebär att kommunen nu har lyft avrådan från bad vid Duse strandband, men från och med nu kommer inga fler prover att tas i år. Därmed kommer avrådan från bad att vara fortsatt lyft för den här säsongen.

– Det är inte en EU-badplats men vi tar ju de proverna som EU-badplatser kräver ändå. Jag har pratat med hav- och vattenmyndigheten i dag och vi kom fram till att det inte är någon större vits att fortsätta provtagningen den här säsongen, eftersom den är slut den 20 augusti, säger Monica Gottmarsson, miljöinspektör på Säffle kommun.

Man har även diskuteras de dåliga provresultaten med myndigheten och fått ta del av två stycken rapporter från andra kommuner, som handlar om hur man kan motverka gäss från att vistas vid badplatser.

– Det finns lite olika metoder för att motverka att gässen vill vara där, för de förorenar ju ganska mycket. Nu vet vi inte om det finns andra källor till föroreningen i detta fall också, men gässen är ju en av dem.

Är det metoder som kommunen kommer att använda sig av nästa år?

– Vi ska ta del av dem, men sen får vi se vad vi kommer fram till, avslutar Monica.

Artikeltaggar

BadanläggningarBadplatserCampingDuse UddeEUFöroreningarMiljöSäffleVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.