Hoppa till huvudinnehållet

Sportfiskeföreningen satsar på unga: ”Jätteroligt!”

Publicerad:
Sportfiskeföreningen satsar på ungdomar och arrangerar gratis fisketillfällen för ungdomar mellan 12-18 år.
Sportfiskeföreningen satsar på ungdomar och arrangerar gratis fisketillfällen för ungdomar mellan 12-18 år. Foto: Diana Dragic

För tre år sedan startade Jimmy Alm en fisketävling för barn och unga. Han har länge strävat efter att engagera just barn och ungdomar i fiske på olika sätt, och nu har han fått med Säffle Sportfiskeförening på tåget.

Under året kommer föreningen, som Jimmy numera är medlem i, att satsa en stor del av sin budget på ungdomsverksamhet. Dels genom att vara arrangör för fisketävlingen som avgjordes förra helgen, dels genom en ny aktivitet – ungdomsfiske från 12-18 år.

Under resterande del av året, kommer föreningen att arrangera ett flertal gratis fisktillfällen för ungdomar med olika teman.

– Vi fått en ganska stor budget avsatt – 60 000 kronor – till att satsa på ungdomar under det här året. Det blir som ett provår där vi testar vad som fungerar och hur intresset ser ut, sen får vi se om vi ska höja eller sänka den. Oavsett är det jätteroligt att satsa på ungdomarna, säger Jimmy.

Gösfiske, abborrfiske, lakefiske och feederfiske är några teman som fisketillfällena ska gå i.

– Vi har lagt upp det så att man kan vara med oavsett vilken nivå man är på. För varje tillfälle kommer man att få lära sig om olika spön, tekniker och beten som används för att locka till sig olika arter. Det handlar om att testa sig fram och hitta det som fungerar för dagen.

– Sen får man också möjlighet att lära sig om fiskarten i sig.

Precis som vid den årliga fisketävlingen, finns all nödvändig utrustning att låna på plats för att möjliggöra fiske för så många som möjligt.

– Spö, drag, flytvästar och allt annat som behövs finns att låna. Om man har egen utrustning får man givetvis ta med den om man vill, säger Jimmy.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

En trygghet

Jimmy Alm har haft fiske som hobby under lång tid. Att fiska har hjälpt honom ur svåra perioder i livet, och han tror att det även kan hjälpa andra som har det svårt eller bara behöver ett intresse och en trygg plats att vara på.

– Alla är inte gjorda för att spela till exempel fotboll eller innebandy. Sen ser vi att de som får upp ett intresse för fiske ofta håller hårt i det. Fisket blir en samlingspunkt, och då är de där i stället för att hitta på annan skit. Det är i alla fall vad jag tror. Det blir ju en trygghet att man har några extra vuxna personer runt omkring sig, säger Jimmy, som ofta träffar på sina ”elever” på stan eller vid vattnet.

Men det är inte bara för barnens och ungdomarnas skull som föreningen vill få upp intresset för fiske. Förhoppningen är också att deltagarna ska få upp ögonen för föreningen och det arbetet som bedrivs där.

– När vi blir äldre finns det ju ingen som tar över föreningen, så vi vill ju ha in så många man kan för att det ska leva vidare. Man förvaltar nästa generation, säger han.

Det finns även en miljöaspekt i det hela. Det handlar inte bara om att få napp, utan också om att lära sig mer om fiskens betydelse i naturen.

– Jag vill ju lära ut båda delar. Hur man gör när man fiskar och hur man göra när man sportfiskar – hur man ska hantera fisken för att bevara det som finns. Just nu är det väldigt bra fiske, men sköter man inte den biten så försvinner det ju. Vi pratar också om de stora fiskebolagen, hur de gör och vad det blir för följder av det, säger han.

”Över förväntan”

Hittills har ungdomsfisket gått över förväntan.

– Vi har 15 platser per tillfälle och på första tillfället var det fullt lag. Det kom upp både någon abborre och någon gös, så det var över förväntan!

Jimmy hoppas att intresset ska vara fortsatt stort under resten av året. I så fall finns både fler och större planer för ungdomsfisket i Säffle.

– I framtiden vill vi hitta en lokal där vi kan ha lite föreläsningar, betestillverkning och sådant. Vi får ju se hur intresset ser ut i slutet av året, men förhoppningen att det ska kunna drivas ändå dit.

Elliot Thoren tycker att det bästa med att fiska är att man får komma ut i naturen.
Elliot Thoren tycker att det bästa med att fiska är att man får komma ut i naturen. Foto: Diana Dragic

När ST besöker ett fisketillfälle under lördagen, är det också nästan fullsatt. Dagens tema var abborrfiske, och en av dem som var på plats var Elliot Thoren. Han har fiskat i många år och just den här dagen har han fått upp ett par abborrar, som han ska ta med sig hem, men det är egentligen laxöring och gös som han fiskar allra helst.

– På sommarlovet drog jag upp min största gös någonsin. Den vägde 4,5 kilo, säger Elliot.

Han får också frågan vad som han gillar mest när det kommer till fiske.

– Att komma ut i naturen, svarar han.

Artikeltaggar

Djur och naturFiskeSäffleSäffle Sportfiskeförening

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.