Hoppa till huvudinnehållet

Gustav laddar inför ännu ett mästerskap – siktar på toppen

Publicerad:
Till helgen är det dags för Gustav att tävla ”vanliga” SM. Förra veckan tävlade han junior-SM i Ustka, Polen, där bilden är tagen.
Till helgen är det dags för Gustav att tävla ”vanliga” SM. Förra veckan tävlade han junior-SM i Ustka, Polen, där bilden är tagen. Foto: Privat

Till helgen avgörs SM i segling i Västerås. Gustav Skålén, 15, från Säffle ska vara med och tävla.

– Jag tror ändå att jag kommer vara uppe och nosa på toppen.

Det blir det tredje raka mästerskapet för Gustav på kort tid. Förra veckan deltog han både i EM i sin klass samt i junior-SM, där han slutade femma. Nu är det alltså dags för ”stora” SM – en öppen klass utan uppdelning mellan ålder eller kön.

– Det kommer vara högre nivå på fältet, så jag kommer inte få lika bra resultat nu som på junior-SM. Men jag tror ändå att jag kommer vara uppe och nosa på toppen, säger Gustav om sina chanser i tävlingen.

Hur känns det att tävla så många mästerskap under så kort tid?

– Det är ju lite hektiskt just nu, men man vänjer sig efter att hållit på så i ett och ett halvt år. Man får sova mycket på nätterna och äta en helvetes massa mat, så går det, skrattar Gustav.

Totalt ska han genomföra fem race under helgens SM. Det sämsta av dem räknas bort i summeringen.

– Så man har råd med ett misstag. Fler än så är kostsamt.

Som det ser ut nu blir det tre race under lördagen och två under söndagen. Det kan dock ändras beroende på väderförhållanden.

– Senast jag kollade såg det ut som att det skulle bli ostliga vindar på 3-4 sekundmeter och rätt varmt så vädret är ju gött, men personligen skulle jag kunna önska lite mer vind. Dels har jag bättre teknik när det blåser mycket, dels har jag några fler kilo på kanten än de flesta och det hjälper när det blåser, säger Gustav.

Gustav tränar segling i Åmål och tävlar för SSÅV.
Gustav tränar segling i Åmål och tävlar för SSÅV. Foto: Tomas Skålén

Tävlar E-jolle

Sedan lite mer än ett år tillbaka har Gustav satsat på bland annat E-jolle – det vill säga att man seglar en enmansjolle, vilket är en stor klass i Europa. Det är även det han ska segla på SM. Han förklarar hur ett race kan se ut:

– När starten går så ska man först segla mot ett så kallat kryssmärke, som oftast är en stor gul boj som ligger i motvind. Eftersom man inte kan segla rakt mot vinden, måste man ha ungefär en 45-gradig vinkel mot vinden så att man åker lite i sidled. Sedan gör man ett slag och byter håll. Man kryssar alltså mot vinden.

Deltagarna ska runda kryssbojen på höger sida och sedan segla i medvind tillbaka mot starten, där man ska igenom en gate med två bojar och runda antingen höger eller vänster, beroende på vilket som är mest fördelaktigt. Därefter körs samma sträcka igen, för att sedan fortsätta mot målflaggan.

– Bedömningen fungerar ungefär som i golf. Man ska ha så lite poäng som möjligt och den som har minst poäng i slutet av regattan vinner.

Att det är svårt att segla förstår nog de flesta, men vad skulle du säga är svårast?

– Det som är svårast är att ingen segling är den andra lik, någonsin. Det är så mycket som kan hända och hur många parametrar som helst som avgör hur det går. Som jag nämnde innan kan det vara lätt eller hård vind, men det kan också vara nära land och bli kastvindar eller ute till havs med stora vågor, som i Polen. Och det är bara några få av väldig många avgörande faktorer. Det är en erfarenhetssport trots allt, så desto fler timmar i båten, desto fler olika förhållanden har man varit med om och desto större chanser har man, säger Gustav.

Gustav Skålén. Arkivbild från 2022.
Gustav Skålén. Arkivbild från 2022. Foto: Per Bäckström

”Liten fördel”

I Västerås tävlade Gustav senast förra året, då junior-SM arrangerades där. Han vet att de ska segla på en sjö nära land, så förhållandena blir ganska lika de på hemmaklubben i Åmål.

– Vart det än blåser ifrån land brukar det bli kastvindar som vrider sig och ändrar vinkel. Men måste tänka mycket och ha en bra teknik så att man alltid seglar på rätt ställe. Det blir en liten fördel för mig, eftersom det ofta är så i Åmål där jag tränar ofta.

Finns det några besvärande omständigheter för dig?

– Just att det är ganska lätt vind bekymrar mig lite, eftersom jag inte är lika vass då, men det kan ju ändras, säger Gustav.

– Det känns ändå bra. Jag har ju seglat en hel del i sommar och tränat bra, så jag borde kunna förvänta mig lite bättre resultat än i våras, fortsätter han.

Hur förbereder du dig inför SM?

– Jag försöker att inte lägga fyspass allt för nära tävlingen. Annars lever jag som vanligt. Försöker vila mycket och äta ordentligt med mat. På tävlingsdagen är det viktigt med en bra frukost på morgonen och att packa med energirik mat som man kan äta ute på vattnet, avslutar Gustav.

Artikeltaggar

SeglingVattenVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.