Hoppa till huvudinnehållet

Elever får prova gratis skolfrukost

Publicerad:
Genrebild. Nästa vecka ska Tegnérskolans elever serveras gratis frukost.
Genrebild. Nästa vecka ska Tegnérskolans elever serveras gratis frukost. Foto: Claudio Bresciani / TT

Tegnérskolan har blivit uttagen som en av tio skolor i landet som under de kommande veckorna ska få gratis skolfrukost. Initiativet som kommer från Arla syftar till att både lärare och elever ska få se positiva effekter i klassrummen.

Under de kommande veckorna drar serveringen av gratis skolfrukost igång på tio av landets högstadieskolor. Det rör sig om totalt runt 2 700 elever som ska erbjudas frukost i anslutning till första lektionen.

Det är Arla som står bakom initiativet och som står för alla mejeriprodukter och hjälper skolorna att komma igång med frukostserveringen. Förra året var det fem skolor som vann gratis frukost i tre veckor. I år har satsningen utökats och tio högstadieskolor ska få prova gratis skolfrukost under hösten. Serveringen drar igång under nästa vecka, vecka 34, och Tegnérskolan är en av de skolor som är först ut.

– Äntligen är höstterminen här och vi får hjälpa de tio vinnarskolorna att komma i gång med sin frukostservering. Utifrån tidigare försök vet vi att både lärare och elever ser flera positiva effekter av att skolan serverar frukost innan, under eller efter första lektionen, säger Fanny Lindh, ansvarig för frukostprojektet på Arla.

Tegnérskolan i Säffle är en av tio skolor i landet som vunnit gratis skolfrukost under tre veckor.
Tegnérskolan i Säffle är en av tio skolor i landet som vunnit gratis skolfrukost under tre veckor. Foto: Sanna Emanuelsson

Viktigt med frukost

Bakgrunden till satsningen är att det är många barn och ungdomar som börjar skoldagen på tom mage samtidigt som studier visar att de barn som inte äter frukost har svårare att koncentrera sig i skolan.

Förutom Tegnérskolan har följande skolor vunnit gratis frukost: Anders Olof skolan, (Ragunda kommun), Da Vinciskolan (Ale kommun), Fritslaskolan/solgårds kök (Marks kommun), Innovitaskolan Södertälje (Södertälje), Internationella Engelska Skolan (Jönköping kommun), Mimerskolan (Sundsvall), Murgårdsskolan (Sandvikens kommun), Sjuntorpskolan (Trollhättans stad) samt Tångaskolan (Falkenberg).

Artikeltaggar

ArlaLärareSäffleSkola och utbildningSkolorStudierTegnérskolan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.