Hoppa till huvudinnehållet

Kinky Boots på SäffleOperan: ”Visar vart vi står”

Publicerad:
Lola och änglarna kommer att röra upp det på fabriken.
Lola och änglarna kommer att röra upp det på fabriken. Foto: Emma Alegod Bruce

Det utlovas två saker på SäffleOperans scen i höst. En gripande berättelse och en show utan dess like. Räkna med glitter, glamour och paljetter. Kinky Boots kommer bli något helt nytt, som ligger helt rätt i tiden.

SäffleOperan första semiprofessionella huset som sätter upp musikalföreställningen Kinky Boots. Endast en gång tidigare har det gjorts i Sverige. Då var det i Malmö, med en tredubbelt stor scen och en betydligt mycket större ensemble.

Högklackade herrstövlar

I en mindre stad i England produceras traditionella skor. När fabriksägaren Mr.Price går bort blir det sonen Charlie Price som får ta över sin fars fabrik. Herrskorna är för dyra för marknaden och till slut når det en gräns. Det varslas om uppsägning.

Så en kväll stöter Charlie ihop med Simon, som går under dragnamnet Lola. De går emot allt som tidigare varit och börjar istället producera högklackade röda stövlar för män. Planen är att de ska ta sig till Milano för att visa upp skorna på modemässan. Kommer det att bli den succé man hoppas på? Ja, det återstår att se den 7 oktober när premiären visas.

Röda stövlar - blir det räddningen för fabriken?
Röda stövlar - blir det räddningen för fabriken? Foto: Emma Alegod Bruce

I tiden

Det pågår en debatt i samhället om drag queens. Flera är upprörda och helt emot konstformen. Vilket återspeglar sig i handlingen. Det är en vanlig fabrik det utspelar sig i. Så när Lola kommer och bryter normen med sitt agerande blir det för de arbetande provocerande. Den harmoniska känslan kommer att övergå till bråk och konflikt för att något förändrats. Alla fördomar kommer bubbla upp till ytan. Vilket går att applicera på samhällsdebatten som sker just nu, med andra ord ett mycket högaktuellt tema.

Helt annorlunda

Det är Ronny Danielsson som regisserar i år. När föreställningen spelades i Malmö så var det även Danielsson som stod för regin. Allt utöver han är däremot helt annorlunda. Ny scen, nya skådespelare och dansare, ny koreograf, scenograf, kostymdesigner. Listan kan bli lång.

– Det är nytt av allt, bara jag som är gammal, säger Ronny och skrattar.

– Men det kommer bli spännande att få göra om det. Kul att få se hur det funkar i mer av ett kammarspel. En sån här popmusikal passar sig bra på mindre scener med, fortsätter han.

Stjärnregissören Ronny Danielsson står för regin i år.
Stjärnregissören Ronny Danielsson står för regin i år. Foto: Emma Alegod Bruce

Något helt nytt

Just något i den här stilen har inte visats i Säffle förut. De senaste produktionerna Så som i Himmelen, Billy Elliot, Chess och Spelman på taket har haft miljöer och karaktärer som kan likna varandra mycket. Den här gången har allt varit annorlunda.

– Det har gått i gråskala med ”vanliga” kläder. Nu blir det kläder som jag aldrig sytt till den här scenen innan. Andra tyger och massor av glitter och paljetter, förklarar Christina Carlsson, kostymdesigner.

– Även audition den här gången blev något helt nytt. Nu hade vi tjugofem till trettio män i högklackat, säger producent Tobias Norelius.

Tobias Norelius.
Tobias Norelius. Foto: Emma Alegod Bruce

Tolerans och öppenhet

Som förra året så står Tobias Norelius och Oskar H. Olsson som är producenterna bakom föreställning. Att de ville spela Kinky Boots här, grundar sig en incident som skedde en av deras medarbetare. En transkvinna hade blivit utsatt på stan sent på kvällen. Genom Kinky Boots så hoppas de kunna sprida kunskap och ge mer tolerans.

– Budskapet är tolerans, öppenhet och rätt att vara den man vill vara. Det är ett viktigt budskap. Det är ett ställningstagande som visar vart vi står, säger Tobias.

– Sen är det en musikal vars huvudsyftet självklart är att underhålla. Det kommer inte bli en föreläsning eller att vi ska pracka på. Vi vill underhålla och det kan vi göra samtidigt som det berättas en gripande historia. fortsätter han.

Namnet Kinky Boots och dess tema med drag spekulerar Tobias Norelius i kan göra att folk blir mer avvaktande, men han menar att det inte på något sätt kommer bli opassande. Det fanns en viss nervositet hur det skulle tas emot då det skiljer sig från tidigare och är väldigt modern, men redan nu är 5000 biljetter bokade - vilket är ungefär hälften.

 • Rasmus Mononen har frilansat som musikalartist i 13 år. Det här är fösta gången för SäffleOperan.
  Rasmus Mononen har frilansat som musikalartist i 13 år. Det här är fösta gången för SäffleOperan. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Elsa Fahlander som Lauren
  Elsa Fahlander som Lauren Foto: Emma Alegod Bruce

Huvudrollerna

I huvudrollerna hittar vi Malick Afocozi som dragqueen Lola, Rasmus Mononen som fabrikssonen Charlie Price och Elsa Fahlander som Lauren. Både Malick och Rasmus har spelat på stora scener i Stockholm, Göteborg och Malmö men de både ser positivt på vad de hunnit få ta del av Säffle. Elsa är däremot bekant med scenen, då hon medverkade i Chess 2019.

– Jag har flera kollegor som pratat om SäffleOperan och höjt det till skyarna. Det är något alldels särskilt, berättar Rasmus Mononen

– Jag har längtat tillbaka hit, säger Elsa Fahlander.

 Malick Afocozi, Rasmus Mononen och Elsa Fahlander ser fram emot en höst i Säffle.
Malick Afocozi, Rasmus Mononen och Elsa Fahlander ser fram emot en höst i Säffle. Foto: Emma Alegod Bruce

Saknar två roller

Bland de medverkande hittas som vanligt flera lokala namn. Mikael Andersson, Thomas Kihlström, Annci Carlsson, Katarina Kihlström, Matthias Häggqvist och Kjell-Åke Wennsten har alla större roller i musikalen.

I dagsläget saknas två roller, rollen som Simons pappa och en andra Simon som barn. Det är roller som vanligtvis plockas ur den egna men ensemblen, men då Simon är färgad så finns dessvärre inte den mångfalden i ensemblen.

– Är man intresserad så är det bara att höra av sig, säger Tobias Norelius.

 • Flärd i form av glitter och glamour kommer det att bli.
  Flärd i form av glitter och glamour kommer det att bli. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Dans på ett helt nytt sätt går även att förvänta sig.
  Dans på ett helt nytt sätt går även att förvänta sig. Foto: Emma Alegod Bruce
 • Lolas dansare benämns som änglar.
  Lolas dansare benämns som änglar. Foto: Emma Alegod Bruce

Artikeltaggar

FöreställningarKläderMalmöMusikalerNöje/KulturRasmus MononenRonny DanielssonSäffleSkådespelareTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.