Hoppa till huvudinnehållet

Sköldpadda på rymmen från Avelsäter sedan i maj – funnen på Örnäs i Åmål

Publicerad:
En europeisk kärrsköldpadda på promenad hittades i söndags vid hamnterminalen på Gamla Örnäsgatan i Åmål. Nu är den tillbaka i sitt hem i Avelsäter efter tre månader på rymmen.
En europeisk kärrsköldpadda på promenad hittades i söndags vid hamnterminalen på Gamla Örnäsgatan i Åmål. Nu är den tillbaka i sitt hem i Avelsäter efter tre månader på rymmen. Foto: Privat

Säffleparet Zorka Andrejic och Fredric Berggren gjorde i söndags en annorlunda upptäckt på väg mot Örnäs i Åmål. Utanför hamnterminalen fick de syn på en skalförsedd flanör utmed vägkanten.

Det visade sig vara en europeisk kärrsköldpadda med hemvist i Avelsäter som varit på rymmen sedan i maj.

Zorka Andrejic och Fredric Berggren fick i söndags syn på den vandrande sköldpaddan vid hamnterminalen på Gamla Örnäsgatan i Åmål. De förstod att den måste ha varit på rymmen och tog med den i bilen.

Efter lite konsultation med vänner och arbetskollegor hamnade sköldpaddan småningom hos paret Karin och Robert Gottwald, med erfarenhet av sköldpaddor, i Sjöbyn i Säffle kommun under söndagseftermiddagen.

Det skulle visa sig att sköldpaddans hemvist inte var långt ifrån paret Gottwalds hem. Ägaren kontaktade Karin Gottwald efter att på sociala medier sett bild på att en sköldpadda hittats i Åmål.

”Legat i plurret”

– Vi har fått veta att sköldpaddan har varit på rymmen sedan i maj. Den har legat i plurret hos oss i natt och ägaren bor i Avelsäter. Vi vet även att det rör sig om en hona, säger Karin Gottwald.

Robert Gottwald har koll på att det rör sig om en europeisk kärrsköldpadda och han vet även en del om arten i fråga.

– Det handlar om en köttätare. För 5 000 år sedan fanns de vilt i Sverige. De lever av grodor, syrsor, småfisk och vattenlevande insekter, säger Robert Gottwald.

Hur tog den sig från Avelsäter till Åmål tror du?

– Det troligaste är att den via landvägen sökt sig till mindre vattendrag på sin väg till Åmål.

Kärrsköldpaddan kan bli mycket gammal. 70 år är vanligt förekommande, men det finns rapporter om åldrar på upptill 120 år. Den leker i sjöar och andra vattensamlingar i april till juni, vilket kan vara en anledning till att denna hona rymde i maj.

Den europeiska kärrsköldpadda som hittades på Örnäs är en hona och arten är en köttätare.
Den europeiska kärrsköldpadda som hittades på Örnäs är en hona och arten är en köttätare. Foto: Privat
Sköldpaddan har varit på rymmen sedan i maj och hade tagit sig från Avelsäter till Örnäs.
Sköldpaddan har varit på rymmen sedan i maj och hade tagit sig från Avelsäter till Örnäs. Foto: Privat

Artikeltaggar

ÅmålDjur och naturSäffleSjöar och havSociala medier

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.