Hoppa till huvudinnehållet

Arbetslösheten i Säffle sjunker mest i Värmland

Publicerad:
Reporter Carolina Schützer
Carolina Schützer
carolina.schutzer@saffletidningen.se
Arbetslösheten i Säffle sjunker mest i Värmland.
Arbetslösheten i Säffle sjunker mest i Värmland. Foto: Johan Nilsson/TT

Trenden med sjunkande arbetslöshet i Säffle kommun håller i sig enligt den senaste statistiken från Arbetsförmedlingen. I juli i år låg den totala arbetslösheten på 7,8 procent i Säffle kommun. Det är en minskning med 2 procentenheter jämfört med samma period förra året.

7,8 procent av den registerbaserade arbetskraften mellan 16 och 65 år i Säffle kommun var inskrivna som arbetslösa i juli 2023 - det visar statistik från Arbetsförmedlingen. Det är en tydlig minskning med två procentenheter jämfört med samma månad förra året.

Det är också en betydligt större minskning än hos de andra kommunerna i länet. På andraplats kommer Årjäng och Grums kommuner med en minskning på 1,3 procentenheter från samma period förra året. Dock har det skett en minskning i alla de värmländska kommunerna.

Sett till vilka kommuner som har flest arbetslösa så ligger Säffle på en tredjeplats på 7,8 procent. Toppar listan gör Filipstad med 9,1 och Kristinehamn med 7,9 procent.

Stadig minskning ett tag

Säffles arbetslöshetssiffra har sjunkit stadigt under 2023, och Sanna Bertilsson, chef på Arbetsmarknadsenheten i Säffle kommun, är väldigt glad över siffrorna.

– Det ser väldigt bra ut, och det är skönt att se att det har varit så under en tid. Att det fortfarande är en trend. Det känns jätteskönt att det håller i sig. Det är positiva siffror, och positivt för kommunen. Det är skönt att vi inte toppar ligan för största arbetslösheten längre, men det finns ju fortfarande utmaningar, säger hon.

Vad är det för utmaningar?

– Antalet arbetslösa bland utrikesfödda är fortfarande hög - det är en utmaning. Och jag såg på nyheterna i morse - man är ju bekymrad för hur hösten kommer att se ut, med högkonjunktur och, inflation. Orkar vi hålla i det här? Det är en väldigt stor utmaning.

Sanna tror också att det kan vara så att pandemin har gett utrymme på arbetsmarknaden på ett annat vis. Det har öppnats upp fler vägar och andra sätt att jobba på - bland annat att jobba hemifrån.

Stor minskning bland unga

Men ser man till arbetslösheten bland unga i Säffle kommun så har det skett en ännu större minskning. 9,7 procent av den registerbaserade arbetskraften mellan 18 och 24 år i Säffle kommun var inskrivna som arbetslösa i juli 2023 - det är en kraftig minskning på 4,6 procentenheter. Här har bara Munkfors lyckats med en ännu större minskning på 5,3 procentenheter. Denna trend har hållit i sig ett tag, vilket är mycket glädjande,

– Det är en ganska stor sänkning faktiskt. Vi har varit högst på den punkten i många herrans år, men nu är vi den kommun som sjunker mest. Det är jättepositivt.

– Det är väl så att arbetsmarknaden är god, eller att man utbildar sig. Och jag tänker att nu efter sommaren - i oktober kanske - så ser vi mer ”riktiga siffror” om man kan säga så. Då vilka blir kvar på sommarjobben och vilka som går vidare med utbildning. De siffrorna blir mer rättvisa.

Men en sådan stor sänkning måste vara härlig att se?

– Det är fantastiskt roligt. Det har alltid varit lite klump i magen med just de siffrorna - vad är det som gör att vi inte bryter trenden i ungdomsarbetslösheten? Den har bitit sig fast sedan 2009.

Vad tror du sänkningen beror på?

– Det finns inte bara en faktor, utan det är flera som spelar in här. Mycket handlar om att unga rör på sig - de flyttar dit jobben är eftersom det är viktigt att ha ett jobb. Fler unga går in i utbildning också. Kommunen har några större branscher och kanske fler unga väljer att gå in i dem. Sedan tror jag det beror på samverkan - vi är fler aktörer runt unga och det är viktigt att vi coachar unga. Vi jobbar mer ihop och är duktiga på att se de unga som behöver extra stöd.

Hur ser du på framtiden?

– Jag ser med tillförsikt framåt, men vi går mot tuffa tider. Det gäller att hålla i där vi är och fortsätta att jobba på - kanske med riktade projekt, och vi måste vara duktiga och snabbfotade på att se vilka utbildningar som arbetsmarknaden är i behov av. Det är bara att jobba på.

Inskrivna arbetslösa 16 - 65 år andel
KommunAndel inskrivna arbetslösa av registerbaserad arbetskraftFörändring jämfört med motsvarande period föregående år
Säffle7,8%-2,0%
Årjäng3,8%-1,3%
Grums6,9%-1,3%
Torsby3,6%-1,2%
Kil4,7%-0,7%
Hagfors5,2%-0,7%
Arvika4,1%-0,6%
Forshaga5,7%-0,6%
Munkfors7,2%-0,5%
Kristinehamn7,9%-0,4%
Storfors6,7%-0,4%
Filipstad9,1%-0,3%
Karlstad6,4%-0,3%
Sunne3,7%-0,3%
Hammarö3,6%-0,2%
Eda6,1%-0,2%

Artikeltaggar

ArbeteArbetsförmedlingenArbetslöshetSäffleVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.