Hoppa till huvudinnehållet

Gustav om SM i segling: ”Inte nöjd”

Publicerad:
SSÅV:s Gustav Skålén seglade SM i segling under helgen som gick.
SSÅV:s Gustav Skålén seglade SM i segling under helgen som gick. Foto: Privat

Under helgen tävlade Gustav Skålén SM i segling i Västerås. Det blev dock inte riktigt som han hade hoppats.

– Jag är inte riktigt nöjd, säger han.

Som Gustav redan förra veckan hade förutspått, blev det för honom inga bra väderförhållanden under SM.et. Lätt vind som ofta skiftade blev för svårt för Gustav, som inte har så lång erfarenheter av att tävla E-jolle.

– Jag har underpresterat och inte seglat så bra. Det var väldigt lite vind och det skiftade mycket i riktning så det var väldigt komplicerade förhållanden att segla i och jag behärskade inte det så bra.

Stabilt i första två

Under lördagen kördes totalt tre race. De första två var någorlunda bra då vinden höll sig stabil även om det inte blåste så mycket och riktningen ibland skiftade, men under det tredje racet skiftade vädret.

– Då dog det helt och hållet och skiftade typ 90 grader, så då tog det en bra stund innan vi kom till start. Sen kom det en liten vindpust som vi startade i, men sen dog den också så då körde vi bara ett varv. Det tog dock lika lång tid som de andra, eftersom det blåste så lite.

”Inte extremt dåligt”

Liknande väderförhållanden var det även under söndagens race, men det var ändå svårt för Gustav att avgöra tryckskillnader på banan - det vill säga vart det blåser mer eller mindre.

– Det var väldigt svårt att se på vattnet vart trycket låg, tyckte jag.

Allt som allt slutade Gustav på en 31 placering av ungefär 50 startande. Med tanke på det erfarna startfältet är det inte så dåligt.

– Jag tror att jag hamnade på 31 plats till slut, så sex placeringar under det jag hade hoppats på. Det är inte extremt dåligt, men inte bra heller.

Hur känns det så här i efterhand?

– Jag har inte tänkt på det så jättemycket. Det är ingen idé att sura, utan alla får ju motgångar så det är bara att bita ihop och fokusera på nästa tävling, säger Gustav.

Tyskland nästa

Helgen den 1-3 september ska Gustav iväg på nästa utmaning. Då bär det av mot Kiel i Tyskland, där han ska tävla final i Youth Sailing Champions League tillsammans med fyra kompisar från Göteborg som han har tränar mycket med under åren.

– Där tävlar de bästa ungdomslagen i hela Europa, säger han.

Vad tror du om era chanser där?

– Bra fråga! När vi tävlade kval i Portugal i våras kom vi fyra trots lite stolpe ut i de sista dagarna, så med lite flyt och mer vind så borde allt kunna komma topp fem, säger Gustav.

Vad är det för skillnad att tävla segling i lag?

– Största skillnaden är att det är en helt annan båt, andra segel och man trimmar seglen på olika sätt. Eftersom man är fler kan man diskutera och prata strategier i båten så slipper man tänka ut allt själv. Alla har även olika uppgifter. En styr, en trimmar och så vidare. Just den här tävlingen är det ganska stor skillnad på racen också. Där tar det bara 12 minuter att komma runt, så det är en väldigt kort bana, säger Gustav.

Artikeltaggar

BåtarSäffleSeglingSSÅVVäderVind

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.