Hoppa till huvudinnehållet

Nysätersmârten stundar vid marknadsbodarna

Publicerad:
Till helgen är det dags igen för Nysätersmârten.
Till helgen är det dags igen för Nysätersmârten. Foto: Privat

Kålsoppa, karameller, knallar – och söta kaniner! Det är något av det som väntar kommande lördag i Nysäter, när årets stora fest hålls vid de timrade marknadsbodarna från 1700-talet.

Nysätersmârten har hållits här (med en del uppehåll) sedan 1758 och marknaden är ett tillfälle för människor att träffas och förhoppningsvis göra goda affärer. Dessutom bjuds besökarna på underhållning från scenen och på utställningar om såväl brott och straff som veteranbilar och skolminnen.

Förr i världen var slagsmål och superi vanligt i vimlet – idag är Nysätersmârten istället en städad familjeföreställning där nöjena är civiliserade och kaffet den starkaste drycken som erbjuds. Ett 70-tal försäljare finns på plats med ost, korv, kläder, blommor, serietidningar, leksaker, syltdekokter och annat i sortimentet. Gillberga Hembygdsförening håller öppet Värmlands största polismuseum och den som vill fördjupa sig i vad som skett på skolan har goda möjligheter i en utställning med såväl foton som berättelser från lärare och elever som spenderat fler eller färre år i Nysäters skola – som just i år firar 60 år. Den som vill får gärna bidra med egna minnen!

För barnen

Årets upplaga av marknaden är för alla åldrar men det finns lite extra för barn. Musikduon Kerstin Andeby och Peter Wanngren från Karlstad – kända inte minst för klassikern Majas Alfabetssånger – leker och spelar från scenen. För den som är sugen kan man också pröva på att blåsa världens största såpbubblor – eller bekanta sig med smådjuren.

Scenprogrammet bjuder också på program från Nordmarkens durspelare och på ett musikquiz under ledning av duon Mästaren och Professorn – vilka de nu kan vara!

Nysätersmârten arrangeras av Långseruds Hembygdsförening i samarbete med Gillberga Hembygdsförening, Gillberga skidklubb och Gillberga Fotbollförening. Ny marknadsgeneral för året är Hege Schützer.

Artikeltaggar

GillbergaGillberga HembygdsföreningMarknaderNöje/KulturNysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.