Hoppa till huvudinnehållet

Vänerns signalkräftor ska undersökas närmare

Publicerad:
Länsstyrelsen i Västra Götaland ska, tillsammans med kollegorna i Värmland, undersöka beståndet av signalkräftor i Vänern.
Länsstyrelsen i Västra Götaland ska, tillsammans med kollegorna i Värmland, undersöka beståndet av signalkräftor i Vänern. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Mycket tyder på att beståndet av signalkräftor ökar i Vänern. Det vill Länsstyrelsen Västra Götaland få bättre koll på och därför provfiskas det i hela Vänern under en vecka.

Provfisket är ett samarbete mellan länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland. Hela Vänern kommer undersökas. Värmland tar hand om den norra delen av sjön medan Västra Götaland tar hand om de nedre delarna, där en båt utgår från Värmlandsnäs.

Signalkräftor är viktigt för yrkesfisket, och är den dominerande arten som äts på kräftskivor. Men det är också en invasiv art som man vill förhindra att den sprids för mycket.

– Det är lite dubbelt det där. Kräftan är en viktig del av yrkesfiskares intäkter. Men den kan också påverka andra arter om den sprider sig. Det är svårt att veta vilken effekt den har om den sprider sig. Därför är det viktigt att titta på beståndet, säger David Berger, handläggare på fiskeenheten hos Länsstyrelsen Västra Götaland.

Kräftfisket har länge varit stort i Vättern. I Vänern är det ännu inte lika utbrett, men eftersom data tyder på att arten signalkräftor breder ut sig vill Länsstyrelsen undersöka beståndet.

En del i provfisket är att analysera halten PFAS, ett samlingsnamn för en mängd olika kemikalier som finns i kräftorna.

– EU har satt gränsvärdet för hur mycket PFAS som får finnas i livsmedel. Överskrider det gränsvärdena får det inte säljas. Vissa kräftor som vi fångar kommer skickas in till Livsmedelsverket för analys. De kommer titta på kräftor från olika delar av sjön, säger David Berger.

Signalkräftorna i Vänern ser ut att öka./ARKIVBILD
Signalkräftorna i Vänern ser ut att öka./ARKIVBILD Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Artikeltaggar

BåtarDjur och naturEUInvasiva arterKemikalierLivsmedelsverketSkaldjurVänernVärmlands länVättern

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.