Hoppa till huvudinnehållet

Sten kastades genom ruta: ”Det är så jäkla tråkigt”

Publicerad:
 Sten kastades genom rutan på Holgers konditori. Sara Johansson, en av ägarna, visar förstörelsen.
Sten kastades genom rutan på Holgers konditori. Sara Johansson, en av ägarna, visar förstörelsen. Foto: Carolina Schützer

00.34 inatt kastade någon in en sten genom ett av skyltfönstren på Holgers konditori i Säffle. ST pratade med en av ägarna strax efter öppning.

Det var i morse som det trasiga fönstret upptäcktes. En av de anställda skulle öppna upp butiken vid 05.30-tiden. Det var när hon började tända lamporna som hon upptäckte glassplitter.

– Hon ringde mig och sa ”det ligger en sten inne i butiken”, berättar Sara Johansson, en av konditoriets ägare och fortsätter:

– Jag kände bara ”nej!”. Jag vet ju vilken process det är med det här - glassplitter överallt, städning och ringa alla samtal till polis och försäkringsbolag.

Hålet som blev i ett av skyltfönstren.
Hålet som blev i ett av skyltfönstren. Foto: Carolina Schützer

Fångat på film

Holgers har larm installerat, men trots att det flugit in en sten genom rutan så hade det inte utlösts. Dock har man en kamera riktad åt det hållet, vilket gjorde att de kunde se händelsen på filmen i efterhand.

– Man ser att det är någon som går fram till staketet runt uteserveringen invid huset - tar sats och kastar stenen, snett in mot glasrutan, och springer sedan snabbt in i tunneln här bredvid. Tyvärr hänger det ju en gardin i vägen - annars kanske man sett mer vem det var.

Även en monter inne i butiken träffades av den stora stenen. Den får provisoriskt lagas innan en glasmästare förhoppningsvis kan återställa den om tre veckor.

– Det blir ju bara sånt jäkla merjobb - det är så mycket att rodda i och städa upp. Sedan fick jag ju ringa 114 14, och blev runtkopplad där flera vändor. När jag väl kom fram till polisen, inte Säfflepolisen, så sa kvinnan jag pratade med att jag skulle stoppa stenen i en påse, med handskar på. Men om jag inte hörde någonting från henne på två timmar så skulle jag slänga den - det har gått mer än två timmar, så jag antar att inget mer kommer hända där.

Bara fönsterrutan som förstörts kommer att gå på ungefär 15 000 kronor för Holgers att laga. Tyvärr är det inget som försäkringsbolaget kommer att stå för - de täcker inte så stora fönster.

– Det är så jäkla tråkigt - det är pengar som vi behövt till investering - inte till att laga saker för att folk bara vill förstöra. De ville ju inte ens in.

”Jag skulle stoppa stenen i en påse, med handskar på”
”Jag skulle stoppa stenen i en påse, med handskar på” Foto: Carolina Schützer

Inte fösta gången

Holgers har även tidigare varit utsatt för skadegörelse. Samma fönster har förstörts en gång tidigare, även dörren då någon eller några tog sig in, och fönstret i gången har också varit en ingångsväg vid ett annat tillfälle.

– Vi har påtalat det här i många år - att det händer mycket här uppe på torget. Vi jobbar ju nätter här och ser mycket. Men polisen står ju handfallna i det här också - sist jag ringde fick de åka från Glava. De kan ju inte vara på alla ställen samtidigt heller. Men skulle behövas mer patrullering här, säger Sara och fortsätter:

– Vi är många småföretagare här som utsätts för skadegörelse, och det blir väldigt kännbart för oss. Det tar lång tid att spara ihop de pengarna det kostar oss att betala skadegörelsen. Vi skulle behöva lägga de pengarna på nya kylbänkar istället - men vi får ju försöka fixa det också.

Det blev en provisorisk lagning av skadan tills man får dit ett nytt fönster.
Det blev en provisorisk lagning av skadan tills man får dit ett nytt fönster. Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

Brott, lag och rättButikerKonditorierSäffleSkadegörelse

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.