Hoppa till huvudinnehållet

De har promenerat tillsammans i 22 år: ”Man mår ju bättre”

Publicerad:
Ödebyns friskvårdsgrupp har promenerat tillsammans i över 20 år.
Ödebyns friskvårdsgrupp har promenerat tillsammans i över 20 år. Foto: Diana Dragic

I över 20 år har ett 40-tal personer från Svaneholms-trakten promenerat tillsammans en gång i veckan. Ödebyns friskvårdsgrupp startades år 2001, och än i dag är de ute och går för hälsa och gemenskap.

– Vi ser fram emot den här måndagsträningen varje vecka, säger gruppen.

När ST gör ett besök på en av gruppens måndagspromenader, har de samlats vid Ödebyns bygdegård, som tillsammans med Vuxenskolan står bakom friskvårdsgruppens aktiviteter under året.

Karin Bhy, som har varit med nästan sedan starten för 22 år sedan, visar upp ett tjockt album fullt med bilder från både deras regelbundna vandringsturer och sommarfesten med det tillhörande traditionella kanalsimmet, som hålls en gång varje år.

– Här har vi sparat minnen från tidigare år, och här är en bild från det allra första kanalsimmet, säger Karin och pekar på en bild på albumets första sida.

Friskvårdsgruppen dokumenterar sina promenader och andra aktiviteter över åren. Här syns bilder från det första kanalsimmet som arrangerades.
Friskvårdsgruppen dokumenterar sina promenader och andra aktiviteter över åren. Här syns bilder från det första kanalsimmet som arrangerades. Foto: Diana Dragic

”Himla trevligt”

Det hela startade med John Nell – en man som bodde i Sillerud och som var mycket engagerad i föreningen Spring Väst, som är en motionsförening för alla åldrar, berättar Karin.

– Flera av oss här i friskvårdsgruppen var med där och promenerade eller sprang och vi tyckte det var så himla trevligt, så då tänkte vi att ’det kan vi göra här i Säffle också’.

Man började sätta upp lappar i bygden och intresset växte snabbt. Plötsligt var man ett 40-tal som samlades och gick en runda varje måndag. Även om det har fallit bort och tillkommit några under årens gång, är man än i dag ungefär lika många, även om inte alla går med varje gång.

– Vi brukar vara mellan 20-30 personer varje gång och lite mer under semestern. Det som är lite kul är att de som har sommarstugor här brukar gå med under sommaren. Det blir ju ett sätt för dem att lära känna bygden lite bättre, säger Karin och fortsätter:

Vi försöker lägga upp turerna så att de ska passa alla, oavsett ålder. Ellie är den som är äldst av oss – hon har precis fyllt 90 år.

Går ni i alla väder?

– Jajamän! Det är kläder efter väder som gäller, säger Karin.

 • Friskvårdsgruppen har skapat en fin gemenskap genom åren.
  Friskvårdsgruppen har skapat en fin gemenskap genom åren. Foto: Diana Dragic
 • Hur långt man går varierar från gång till gång, men oftast ä turerna mellan tre och fem kilometer.
  Hur långt man går varierar från gång till gång, men oftast ä turerna mellan tre och fem kilometer. Foto: Diana Dragic
 • Hasse Olsson var ledare för den senaste turen som ST besökte.
  Hasse Olsson var ledare för den senaste turen som ST besökte. Foto: Diana Dragic
 • En höjdpunkt under vandringsturen är att stanna till vid något fint ställe och fika tillsammans.
  En höjdpunkt under vandringsturen är att stanna till vid något fint ställe och fika tillsammans. Foto: Diana Dragic
 • Några av friskvårdsgruppens alla promenerare. Från vänster: Conny Strand, Håkan Renström, Gunilla Jansson, Dag Mattsson, Margit Olsson, Arne Nilsson, Marianne Mattsson, Karin Bhy, Krister Andersson, Irene Edberg, Håkan Olsson.
  Några av friskvårdsgruppens alla promenerare. Från vänster: Conny Strand, Håkan Renström, Gunilla Jansson, Dag Mattsson, Margit Olsson, Arne Nilsson, Marianne Mattsson, Kari… Foto: Diana Dragic

Olika varje gång

Genom åren har konceptet utvecklats allt mer. Nu för tiden planeras promenaderna i förväg, och inför varje säsong sätter man tillsammans ihop ett schema från april till september. Alla som vill får då komma med förslag och helst också vara ledare för sin föreslagna tur.

– Vi brukar kalla det för historievandringar, eftersom den som har föreslagit samt leder turen ofta kan berätta något om platsen, men det är väldigt opretentiöst. Det är mest så att vi ska få upptäcka nya platser och inte gå samma runda varje gång, säger Karin.

Ofta åker man en bit innan bilarna parkeras och fötterna tar vid, men det är en hel del som lägger upp vandringsturer på hemmaplan också. Just den här sensommarkvällen, när ST är på besök, ska gruppen gå ungefär fem kilometer runt Sandtegen i Årjäng, som ligger en kortare biltur från Ödebyns bygdegård. Det är Hasse Olsson som leder gruppen denna dag, men att han har valt just den här slingan finns det ingen särskild anledning till.

Just den här dagen gick man en fem kilometer lång tur runt Sandtegen i Årjäng.
Just den här dagen gick man en fem kilometer lång tur runt Sandtegen i Årjäng. Foto: Diana Dragic

– Det finns inte så mycket att berätta om. Jag har kört timmerbil i över 50 år och känner till både bra och dåliga vägar. Det är ganska svårt att hitta bra slingor som inte är för långa och som går runt, så vi kommer tillbaka till bilarna, säger Hasse.

Hälsa och samvaro

Turerna har för samtliga i gruppen blivit ett efterlängtat inslag varje vecka. Förutom att det så klart är bra för kroppen att röra på sig, blir det även en social samvaro som kanske inte är så lätt att få till när man bor långt ut på landsbygden.

– Man mår ju bättre fysiskt och sen blir det en social samvaro så det är nyttigt på flera olika sätt. Vi ser fram emot den här måndagsträningen – att få prata med varandra och uppleva nya ställen varje gång, säger Gunilla Jansson, Margi Olsson och Irene Edberg.

– Vi brukar även satsa på ett fint ställe där vi stannar till och fikar tillsammans, tillägger Karin.

Dokumenteras

Även om man sedan mobilerna slog igenom, inte längre sparar minnen från turerna i ett fotoalbum, dokumenteras ändå så gott som varje tillfälle av Conny Strand. Sedan visas det upp på den årliga grötfesten i slutet av året.

– Förutom promenaderna och sommarfesten med kanalsimning, har vi i hembygdsföreningen en grötfest varje år i december. Då brukar Conny visa upp filmer och bilder från turerna med musik till. Det är väldigt roligt, säger Karin.

– Det är en höjdpunkt på året, att se tillbaka på dessa minnen, säger Conny.

Artikeltaggar

ÅrjängMänskligtMotion och hälsaSäffleSvaneholmTräning

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.