Hoppa till huvudinnehållet

Fornminnesvandring i Stömne till helgen

Publicerad:
Föreningen Vikingaleden gör en exkursion tillsammans med Värmlands Arkeologiska Sällskap.
Föreningen Vikingaleden gör en exkursion tillsammans med Värmlands Arkeologiska Sällskap. Foto: Arkiv

Fornlämningar finns det gott om – och den som kan ”läsa” berättelserna som stenkumlen, torpruinerna eller gravfälten utgör har många spännande resor att göra runtom i Värmland. På söndag, 27 augusti, är det Arkeologins Dag – ett riksarrangemang med Riksantikvarieämbetet som samordnare - och då uppmärksammas fornlämningarna förstås lite extra.

Värmlands Arkeologiska Sällskap och Föreningen Vikingaleden samarbetar traditionsenligt med en exkursion den här dagen. I år går resan till Stömne, en före detta bruksort i södra delen av Arvika kommun.

Stömne ligger i en lummig dalgång nära Glafsfjorden, men här finns också ett vidsträckt skogsområde fullt av tjärnar och bäckar dit nutidens vandrare från olika länder gärna söker sig för att uppleva sommaräventyr. Fynden i Stömne sträcker sig ända ner till stenåldern och det är mycket att välja på vid helgens utflykt. Fornborg eller gruvhål från 1600-talet, rester av de många smedjorna och verkstäderna eller kanske av torpen och backstugorna, de som en gång i tiden var närmare hundra till antalet: platserna med historia är så många här. Exkursionen (som tar tre-fyra timmar) leds av arkeologen Christer Jansson och historikern Peter Olausson och sker med kortare vandringar, men med biltransporter mellan besöksmålen. Samlingen sker vid Gamla affären mitt i Stömne.

Artikeltaggar

Föreningen VikingaledenHistoriaNysäterPeter OlaussonStömneTeknik och vetenskapVandringVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.