Hoppa till huvudinnehållet

Minskade öppettider i barnomsorgen – ensamstående Anna, 40, tvingas ta ledigt från jobbet

Publicerad:
Beslutet att minska öppettiderna har väckt starka reaktioner bland föräldrar.
Beslutet att minska öppettiderna har väckt starka reaktioner bland föräldrar. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Barnfamiljer får svårare att lägga sina livspussel när Säffle kommun drar ner öppettiderna på nattis.

Ensamstående Anna Abrahamsson, 40, tvingas ta ledigt från jobbet när möjligheterna till barnomsorg försvinner.

– Jag tycker det är för jäkligt, säger hon.

Den 1 september går nattis från att ha öppet varje helg till att ha stängt var tredje veckoslut. Det ställer till det för skiftarbetande föräldrar.

Extra tuff blir situationen för ensamstående. Anna Abrahamsson har skaffat barn på egen hand och har ingen partner som kan ha hand om tre och ett halvt-åriga Ninni under helgskiften på Nordic paper.

– Jag får ta ledigt för att kunna vara hemma och ta hand om mitt barn. Det blir ekonomiska konsekvenser, säger Anna Abrahamsson.

Anna Abrahamsson tvingas ta ledigt från jobbet för att ta hand om sin dotter Ninni, tre och ett halvt år.
Anna Abrahamsson tvingas ta ledigt från jobbet för att ta hand om sin dotter Ninni, tre och ett halvt år. Foto: Privat

Det innebär att hon får avstå flera av de mest lukrativa arbetspassen.

– Månadslönen är inte så jättebra, helgerna är då man tjänar pengar.

Kan anlita ”nanny”

Hon är frustrerad över situationen.

– Jag tycker det är för jäkligt. Det enda jag kan göra är att ta ledigt eller försöka på något vis kanske anställa en ”nanny” de helgerna jag blir drabbad.

Anna Abrahamsson säger att hon känner till familjer som flyttat till Säffle just tack vare tillgången till barnomsorg nattetid. Hon tror att neddragningen kan leda till utflyttning.

Hon hade hellre sett en skattehöjning eller en extra avgift för nattis – som i dagsläget är inbakat i den ordinarie barnomsorgstaxan – än den försämrade servicen.

– Du tappar ju skatteintäkter i stället om folk flyttar från Säffle.

Sociala motiv

Barn- och utbildningsnämndens beslut i juni gör det möjligt att stänga nattis varannan helg, men verksamheten har valt att ha öppet tre helger av fyra.

Nämnden fattade beslutet med hänvisning till att verksamheten måste klara sin budget på 1,8 miljoner kronor per år. Nämndens ordförande Thomas Jarlhamre (M) anser att det även finns sociala motiv.

– Det är även för barnen, vissa har varit i förskola och på nattis 80–90 timmar i veckan. Vi tycker att alla barn har rätt att vara lediga, säger han.

Beslutet är fattat för att rädda nattis, säger Thomas Jarlhamre.
Beslutet är fattat för att rädda nattis, säger Thomas Jarlhamre. Foto: Cecilia Snöbohm

Thomas Jarlhamre är medveten om att beslutet väckt starka reaktioner, men han tycker att det var enkelt att fatta det.

– Jag förstår dem givetvis, men vi var tvungna. Vi vill fortfarande erbjuda nattis, men vi har en begränsad budget. Det här var helt enkelt för att rädda nattis.

Vad säger du till ensamstående Anna som kan tvingas ta ledigt från sina nattskift när nattis inte har öppet?

– Det är naturligtvis beklagligt att det blir så för vissa, men för att vi ska kunna ha kvar nattis över huvud taget måste vi göra vissa förändringar.

Lång kö

Kommunerna är inte skyldiga att erbjuda barnomsorg på obekväma tider, men sedan det infördes i Säffle har det blivit populärt. Enligt Thomas Jarlhamre finns en ”jättekö” till nattis.

Han säger också att nämnden överväger att ta kontakt med lokala företag och undersöka möjligheterna att få hjälp med finansieringen.

– Det här är väldigt näringslivsfrämjande. Vi tittar på om näringslivet på något sätt kan bidra för att deras medarbetare ska kunna jobba skift.

Artikeltaggar

BarnBarnomsorgBudgetarNämnderPolitikSäffleSäffle kommunThomas Jarlhamre

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.