Hoppa till huvudinnehållet

”Jag är ingen hantverkare, ingen seglare. Men berättelser, det kan jag”

Publicerad:
Årets sista sommarsnack - med Peter Olausson.
Årets sista sommarsnack - med Peter Olausson. Foto: Emma Alegod Bruce

Historia har sedan barnsben varit huvudintresset hos Peter Olausson. Ett helt yrkesliv med historia och som arkivarie, och de senaste trettio åren med ett fritidsintresse som de allra flesta känner till honom genom - viking på skeppet Glad.

Peter växte upp i Västkustens Kungsbacka. Med takt i att staden växte och blev mer av en pendlingsort till Göteborg kände han att pappans föräldrahem i Häljebol var en plats mer för honom. Under uppväxten spenderades flera av somrarna, och annan tid med, hos farföräldrarna. I samma hus som han flyttade till 1989 bor han kvar i idag. Tillsammans med frun Lisbeth och katten Lovis. De tre barnen är utflugna sedan länge.

Peter Olausson

Ålder: 67

Yrke: Lektor i historia

Bor: Häljebol

Familj: Frun Lisbeth, Katten Lovis, tre barn och fyra barnbarn

Intresse: Historia, trädgård, kultur i olika former och sport

Lektor på universitetet

När ST träffar Peter Olausson sitter han med en B-uppsats på köksbordet. Sedan 1994 har han arbetat med att undervisa och forska på Karlstads universitet, och har sedan 2007 jobbat heltid. Arbetstiden har också delats med att jobba på Arkivcentrum i Karlstad. Peters ämne är historia och idag undervisar han historia på alla nivåer. Utöver det har han också ansvar för kursen i arkivkunskap.

Att det blev det yrkesvalet det blev var självklart. Det fanns inget annat alternativ. Redan som barn fanns ett stort intresse för isländska sagor. En annan favorit var serietidningen Illustrerade klassiker, med tecknade versioner av kända böcker.

– Jag hade en rektor på högstadiet som under morgonsamlingen läste Gunnlaug Ormstungas saga. Ja, som du kan tänka dig så satt de flesta och vred sig i bänkarna. Men jag njöt, säger Peter.

Idag undervisar Peter i det mesta ur det förflutna.
Idag undervisar Peter i det mesta ur det förflutna. Foto: Emma Alegod Bruce

Människors livsöden

Studietiden spenderades framförallt vid Göteborgs universitet och det var även där han senare disputerade, dock var han på universitet i Karlstad vid den tiden tack vare ett samarbete universiteten mellan. Avhandlingen han skrev handlade om de sociala skiktningarna på landsbygden under 17- och 1800-talet och Gillberga utgjorde studieområdet.

Idag undervisar Peter i det mesta ur det förflutna. Han berättar att det han finner mest intressant är det han vet minst om, som Afrikas och Asiens historia. I och med yrket får han ta del av studenters uppsatser och där lär han sig alltid något nytt själv.

– Oavsett tidsepok så är det intressant med människoöden i fokus. Hur vi har agerat och reagerat. Det ger en ökad förståelse för likheter och skillnader. Sen att få ta del av människors många äventyr, nu som då.

Peters bok ”Brevet” tar upp historiska brev från senmedeltid till nära nutid som skildrar vardagsmiljöer.
Peters bok ”Brevet” tar upp historiska brev från senmedeltid till nära nutid som skildrar vardagsmiljöer. Foto: Emma Alegod Bruce

Flertalet böcker

Peter har hittills också skrivit och varit redaktör till ett trettiofemtal böcker sedan åttiotalet. Den senaste kom förra året och har titeln Brevet: Ögonblickets rader från pergament till e-post. Boken tar upp historiska brev från senmedeltid till nära nutid som skildrar vardagsmiljöer.

– Vi skriver mer idag än vad vi någonsin gjort genom historien. Men är det något som blir kvar? Det mesta försvinner, vi sparar väldigt lite av allt vi skriver. Breven andas en närvaro i ögonblicket. Det är mycket av det som diskuteras i boken.

Härnäst planeras en bok som kretsar kring en dagbok från 1801, skriven av en nittonårig tjej. När det blir är inte sagt något om, det är inget som görs på en handvändning. Att få ta del av sådana personliga dokument tycker Peter är både fascinerande och viktigt. Han uppmanar att fler borde göra det.

– Titta i den egna byrålådan. Kanske finns det en äldre dagbok eller en farmors gamla kärleksbrev. Är det något intressant man kan kolla närmare på. Annars kan man lämna det till ett arkiv där andra kan få del av materialet.

Mer än historia

Utöver historien har Peter flera intressen. Han skriver gärna annat än facklitteratur med, som poesi och noveller. Trädgården och huset är något som tar mycket av fritiden, i sommar har semestern gått åt att skrapa norrväggen på huset. Glädjeämnen som sagobröllop för äldsta dottern. roliga barn- och barnbarnsbesök och en del besök med fru Lisbeth på olika kulturevenemang har det också blivit.

Sport är ett annat intresse hos Peter - friidrott, fotboll och skidor bara för att nämna några.

– Klassiska femmilen med individuell start är en höjdare! Att få följa och se löparnas svackor och framgångar. Det är det hårda och ensamma slitet som fascinerar.

Det intresset som de flesta kanske känner igenom Peter från är som viking
Det intresset som de flesta kanske känner igenom Peter från är som viking Foto: Helena Karlsson

Eldsjäl i Vikingabyn

Det intresset som de flesta kanske känner igenom honom från är som viking. 1993 startade en grupp intresserade en förening. Det hade gjorts en kulturhistorisk undersökning vid länsstyrelsen om man runtom i Värmland borde satsa på för att locka till sig besökare. I området runt Säffle går dalgången som benämnts som Vikingaleden. Med sina många gravhögar och andra lämningar från brons- och järnålder var det rätt för Säffle att satsa på forntiden.

– Jag har varit med sen början och det är fortfarande lika roligt.

Det första steget blev att bygga vikingaskeppet Glad, ett projekt som tog tre år. När det sen var färdigt 1998 var det dags att bygga tält och efter några år både by och vikingacenter. Sedan dess har det växt och idag är verksamheten känd långt utanför den egna bygden. Föreningen har idag omkring 200 medlemmar från trakten och städer i närheten. Sen finns det ett järngäng på ett trettiotal personer som får det att gå runt.

– Jag är ingen hantverkare, ingen seglare. Men berättelser, det kan jag. Att få läsa och återberätta gamla sagor, att kunna skapa egna utifrån dem också, det är min hemmaplan.

Sagor

Vid frågan om han har någon favorit bland de gamla sagorna så nämner han två. Den första är Njáls saga, vilket är den mest omtalade av de isländska sagorna. Den är mycket omfattande och Peter läser gärna om den, gång på gång . Andra sagan som han berättar om handlar om Egil Skallagrimsson, en islänning från 900-talet som var både skald och trollkunnig. Som tolvåring blir han viking och är med om många våldsamma äventyr, bland annat i Värmland. Det är en av de första gångerna som Värmlands nämns i hävderna.

”Att få läsa och återberätta gamla sagor, att kunna skapa egna utifrån dem också, det är min hemmaplan.”
”Att få läsa och återberätta gamla sagor, att kunna skapa egna utifrån dem också, det är min hemmaplan.” Foto: Carolina Schützer

Runt om i världen

I och med arbetet och sina intressen har Peter varit på många platser runt i världen. Med de andra vikingarna och skeppet Glad kom han till Kanada år 2000.

Precis som med sagorna bär Peter på flera historier från världen runt. Av alla platser han besökt är det svårt att välja ut en favoritplats. Irlands västkust mot Atlanten, Grand Canyon i USA med fantastisk miljö eller Uralbergen. Oavsett plats är det alltid de personliga mötena som har etsat sig fast hos Peter.

– Jag har inte bara ett, det är ett knippe med fantastiska upplevelser. Soluppgången över Ganges i Indien är magisk. Eller Svalbard, där jag bland annat var med om en pianokonsert i ett litet kulturhus mitt i vildmarken, med en fantastisk violinist. Vägen hem i nattmörkret gick mellan fjord och fjäll. Isbjörnarna höll sig borta.

En av platserna som finns med på önskelistan för framtiden är Grönland. En ny tågluff med hustrun ner till södra Europa är också en dröm.

”Om vi människor överlevde digerdöden och sedan skapade renässansens guldålder finns det gott hopp också för oss idag”
”Om vi människor överlevde digerdöden och sedan skapade renässansens guldålder finns det gott hopp också för oss idag” Foto: Emma Alegod Bruce

Framtiden, för Peter och historien

Vad det gäller framtiden så planerar han att jobba ett tag till. Pensionen kommer troligen att dröja till våren 2025.

– Jag trivs gott med att jobba. En del av mina kollegor gästföreläser fram till åttioårsåldern och det verkar trevligt att bara kunna hoppa in så ibland och slippa det administrativa.

Peter har arbetat med historia i ett halvt sekel. När han får frågan När han får frågan om vad framtidens historieböcker kommer att ta upp om vår tid, så väljer han att vända lite på det.

– Mycket av krig och katastrofer förstås, som för alla tider. Men också att vi klarade av att möta hoten och skapa oss en ny och bättre framtid. Kriser har alltid fött kreativitet och samarbete kring något nytt. Om vi människor överlevde digerdöden och sedan skapade renässansens guldålder finns det gott hopp också för oss idag, avslutar han.

Sommarfrågor

En bra sommaraktivitet: Ro vikingaskepp

Den godaste glassen: Klings glass oavsett vilken smak

Lägger helst på grillen: Kryddig korv

Ett smultronställe: Ett klippbad som ligger i närheten där vi bor

Den somrigaste låten: Idas sommarvisa

Artikeltaggar

ArkivcentrumBöckerHäljebolHistoriaKarlstads universitetMänskligtPeter OlaussonSommarsnacketVärmlands vikingacenter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.