Hoppa till huvudinnehållet

Vi värnar Nattugglan

Publicerad:
Genrebild. Tjänstemän och politiker förklarar beslutet om att minska öppettiderna på den nattöppna förskolan.
Genrebild. Tjänstemän och politiker förklarar beslutet om att minska öppettiderna på den nattöppna förskolan. Foto: Pontus Lundahl/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till: ”Varför stänga nattis vissa helger?” Det är tråkigt när våra medborgare är besvikna och vi strävar efter att i möjligaste mån gå önskemål till mötes.

När det gäller Nattugglan är det en verksamhet som inte är tvingande för kommunen, men en verksamhet som vi värnar. För att vi ska kunna fortsätta erbjuda alla barn som är i behov en plats, samt säkerställa att alla barn i Säffle får tid till fritid och vila, har barn- och utbildningsnämnden beslutat reglera öppettiderna. Vi har en begränsad budget och ser över möjligheter utifrån den, och kommer ha stängt från lördag kl 12.00 till måndag morgon var tredje helg.

Barnomsorg på obekväm arbetstid är ingen lagstadgad verksamhet men enligt skollagen ska kommuner sträva efter att erbjuda denna typ av verksamhet om behov finns.

Lång erfarenhet visar att det är tacksamt för familjer och säkrande för verksamhetens kvalitet, att ha nattis på en förskola. Det underlättar för familjer att inte behöva köra från förskola till nattis, när de arbetar eftermiddag eller nattskift. Personal och rektor arbetar ständigt för att anpassa lokalen och att göra den ändamålsenlig för både förskola och nattis

Verksamheten har växt sedan start 2017 och det är svårt att hålla budget och samtidigt kunna erbjuda alla familjer som är i behov av omsorg på obekväm arbetstid. Idag behöver vi neka familjer placering då det inte finns ekonomiska förutsättningar att utöka.

Beslutet nämnden fattat gör det möjligt fler som har behov får plats, och samtidigt säkerställa att alla barn i Säffle får två lediga dagar från förskola, skola och pedagogisk omsorg, en gång i månaden.

Jenni Gunnberg, utvecklingschef förskolan

Thomas Jarlhamre, ordförande barn- och utbildningsnämnden

Ylva Winther, skolchef

Artikeltaggar

BarnomsorgFörskolorSäffleSkola och utbildningSkolorThomas JarlhamreYlva Winther