Prognoser om regn var inget som påverkade marknadsbesökarna. När det på lördagen var dags för årets upplaga av Nysätersmârten fyllde det snabbt på med folk bland marknadsbodarna.
Marknaden i Nysäter har en tradition som sträcker sig ända bak till 1700-talet men i modern tappning har marknaden arrangerats sedan 1984. Det har blivit en årligen återkommande tradition för många och då kan inte prognosen om regn sätta stopp för ett besök på marknaden.
Som vanligt fanns det ett brett utbud bland bodar och marknadsstånd. Det var hantverk, leksaker, godis, prydnadssaker, delikatesser, bröd och mycket annat. Självklart fanns det också kålsoppa. Hanna Widing och Ebba Locken stod och serverade kålsoppa. De har ärvt uppdraget då flera generationer varit inblandad i marknaden och framförallt serveringen av kålsoppa. I år var inget undantag. Hanna hade både sin pappa Anders, farmor Gerd och flera andra släktingar med sig. Anders stod nu och kokade kålsoppa, runt 600 portioner hade tillagats, men han har haft olika uppgifter genom åren.
– Jag började som parkeringsvakt när jag spelade fotboll, säger han.
Satsning på barnen
Hege Schützer var nya marknadsgeneral för i år och i år hade det satsats lite extra på barnen och det märktes såväl på scenframträdanden som på andra aktiviteter. Det fanns bland annat djur att titta på och möjlighet att testa att blåsa stora såpbubblor.
Efter att Peter Olausson hållit sitt invigningstal tog Kerstin Andeby och Peter Wanngren över på scenen. De bjöd på ett program med sång och musik för barn där barnen fick vara delaktiga. Det var rörelselåtar, musik och dans och barnen fick till och med möjlighet att komma upp och sjunga och spela instrument på scenen.
Utställning om skolan
Senare blev det underhållning av Durspelarna och det blev även quiz med Mästaren och Professorn.
I anslutning till marknaden fanns även en jubileumsutställning om Nysäters skola som Lisbeth Olausson hade satt ihop med anledning av att skolan firar 60-årsjubileum i år. Där inne var det många minnen som kom tillbaka när man kunde bläddra bland bilder och gamla skolfoton. En av dem som hittade sin klass var Sandra Berg som själv gick på Nysäters skola. Hon och hennes syster bor i Karlstad nu men besöker fortfarande Nysätersmârten så gott som årligen, det har de gjort sedan de var barn. Den här gången blev det lite extra kul när Sandra kunde återuppliva lite minnen i skolutställningen.
Vissa saker brukar de alltid få med sig hem efter att ha varit på marknaden.
– Det är godis och presentpapper och det brukar även vara rökt korv. Det hör till att gå upp till bodarna och träffa många bekanta. Det är många som man kanske inte har kontakt med annars som man träffar här, säger Sandra Berg.
Nysätersmârten arrangeras av Långseruds hembygdsgård, Gillberga hembygdsgård, Gillberga skidklubb och Gillberga fotbollsförening.