Hoppa till huvudinnehållet

Silver för Lucas i OCR – klar för VM

Publicerad:
Foto: Privat

Lucas Jansson, 16, gjorde bra ifrån sig i riksmästerskapen i OCR i lördags. Det blev ett silver, och därmed tillräckligt med rankingpoäng för att kvala in till VM, som går i Belgien om några veckor.

– Det känns bra, men det är lite nervöst.

OCR eller obstacle course race, är en tävlingsform som går ut på att springa en bana med olika typer av hinder och få en så bra tid som möjligt.

Den tävling som Lucas deltog i under lördagen var en så kallad ”standardbana” – en 15 kilometer lång bana med varierad löpning samt hinder som kräver både teknik och styrka.

– Ofta är det att man ska bära eller släpa med sig saker en bit. Det kan vara sandsäckar eller kedjor eller något annat tungt. Sen finns det mer tekniska hinder, som att klättra i ringar eller gå armgång.

Varje tävlande har tre armband som fungerar ungefär som tre liv:

– Klarar man inte ett hinder så blir man av med ett armband och man måste ha minst ett kvar när man går i mål för att få en godkänd tid, men man får även springa straffrundor för varje tappat band, förklarar Lucas.

Kom tvåa

Lucas tävlade i klassen 16-19 år. Han kom i mål på tiden 1,31 med två armband kvar och kammade därmed hem silvret.

– Jag är nöjd. Det gick nästan som förväntat, men det var väldigt tunga hinder att bära och lång löpning, så det tog en del på krafterna, säger Lucas.

Var det något som var du är mer eller mindre nöjd med?

– Löpningen kändes bra och jag är nöjd med helheten, men jag hade velat ha fler tekniska hinder för det är min styrka. Det är lite svårt att bära tungt när man inte ä så stor, säger Lucas

Kvalade till VM

I totalen lyckades Lucas placera sig topp 30 bland runt 120 deltagare och ett åldersspann på ungefär mellan 13-50 år. Tillsammans med resultatet från den tidigare deltävlingen i mästerskapet – även då ett silver i sin åldersgrupp – har Lucas nu även kvalat in till VM i Belgien om några veckor. Det blir hans debut i ett officiellt världsmästerskap.

– Det känns bra, men det är lite nervöst. Jag tror att det kommer var många nya och svåra hinder som jag inte kommer ha möjlighet att träna på innan. Terrängen känner jag inte till heller till. Det kommer bli väldigt spännande och utmanande, avslutar Lucas.

Artikeltaggar

FriidrottLöpningMotion och hälsaSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.