Hoppa till huvudinnehållet

Majken är den enda i Säffle som tävlar i badminton

Publicerad:
Majken Eriksson är den enda i Säffle som tävlar i badminton.
Majken Eriksson är den enda i Säffle som tävlar i badminton. Foto: Carolina Schützer

Majken Eriksson, 14 år, är den enda i Säffle som tävlar i bollsporten badminton. Till vardags tränar och tävlar hon i Åmål, för Badmintonsällskapet Åminton. I mitten av juli var hon uttagen till ett regionläger - vilket betyder att hon är rankad bland de tio bästa i regionen.

Badminton är en bollsport där man med hjälp av ett racket spelar en fjäderboll över nät. Sporten kan spelas mellan två eller fyra spelare - alltså singel eller dubbel. De som utövar badminton spelar inomhus på speciella banor. De allra flesta av oss har nog någon gång prövat sporten, troligtvis utomhus över ett nät i trädgården eller på idrottslektionen i skolan.

Det sistnämnda fallet var just så som Majken Eriksson introducerades för sporten - det var nu fyra år sedan.

– Vi spelade det på idrotten och jag tyckte att det var roligt, så jag tänkte att jag skulle pröva, säger hon.

Testade först i Säffle

Som ett brev på posten kom det en annons i Säffle-Tidningen om att Badmintonsällskapet Åminton från Åmål skulle starta en Säfflegrupp - i Säffle. Majken åkte dit och testade, och på den vägen är det.

Gruppen i Säffle var mer riktad till nybörjare och lite yngre barn, vilket gjorde att Majken med åren tillslut bara spelade i Åmål - där hon nu också tävlar.

– Det är jätteroligt med badminton, säger Majken och hennes pappa Björn intygar att det ska mycket till om hon ska missa en träning.

Badminton är inte en jättestor sport, speciellt inte runtomkring Säffle - Majken är den enda från Säffle som spelar i Åmiton. Men i Åmål har man två grupper som tränar just nu, med knapp tio spelare i varje. Majken tillhör den äldre gruppen som tävlar, och där är de mellan 12 och 15 år. I den yngre gruppen är de mellan 5-6 år till 10 år.

Charmen med badminton, enligt Majken och hennes pappa, är att man kan egentligen kan spela mot vem som helst, och ändå lära sig mycket. Det är en bollsport som alla kan vara med i och man kan blanda olika nivåer på ett ganska enkelt sätt - vilket man inte kan i alla sporter.

– Även om man spelar med någon som inte spelat lika länge så ger det mycket ändå - då kan man lägga fokus på andra saker som man behöver träna på än just spelet, säger Majken.

Majken tränar och tävlar för Badmintonsällskapet Åminton i Åmål.
Majken tränar och tävlar för Badmintonsällskapet Åminton i Åmål. Foto: Fredrik Tacacho

Tre matchformer

När man tävlar i badminton finns det tre matchformer; singel, dubbel eller mixdubbel. Eftersom tävlingarna oftast sträcker sig över en hel helg, så brukar de flesta badmintonspelare tävla i flera klasser - ibland för att det inte ska bli så mycket väntetid emellan.

– Alla spelar ju minst fyra matcher, i sin pool, per klass. Men tar man sig vidare så kan det ju bli kanske sex eller sju matcher på en dag och sedan ska man ju spela en dag till - så det kan bli många matcher för dem, säger Majkens pappa Björn.

Men Majken tycker om att tävla, och det har hon gjort i ungefär 2 år nu. I mixedklassen har hon vunnit en gång och sedan har hon även stått på pallen flera gånger i de andra klasserna.

– Det har gått ganska bra ändå, för det är tufft motstånd, säger hon.

När det gäller mixedklassen så spelar man en tjej och en kille tillsammans. I badminton kan man också anmäla sig till dubbel och mixed även om att man inte har någon partner - då lottas man ihop med någon annan som är själv på tävlingen och vill spela i dessa klasser.

– Det gör att man kan få spela dubbel eller mixed med någon man inte känner. Men det är ju också en chans att få spela i dessa klasser även om man inte har någon med sig från klubben. Det är ingen stor grej för mig längre - jag är van.

”Det är jätteroligt med badminton”
”Det är jätteroligt med badminton” Foto: Carolina Schützer

Regionläger för Majken

Majken har under sommaren varit iväg på ett regionläger, som hålls en gång om året för U15-U19 - den här gången i Åby badmintonhall i Mölndal. För att bli uttagen till lägret krävs att man är rankad bland det tio bästa i regionen.

Det är många år sedan Badmintonsällskapet Åminton hade spelare uttagna, men i år hade man tre tjejer med; Majken Eriksson, Erica Hansson och Willma Johansson. I regionen ingår alla klubbar i distrikten Bohuslän-Dal, Värmland, Västergötland och Göteborg.

– Lägret gick ganska bra. Det var bra tränare med, några av dem var gamla landslagsspelare, så det var kul, säger Majken och fortsätter:

– Det var också många duktiga spelare med, så det var roligt att få spela mot och med dem. Jag lärde mig massor.

Vad har du för styrkor i badminton?

– Kanske att jag har bra räckvidd och slår långt.

Har du något du känner att du behöver tränar mer på?

– Mitt fotarbete är inte jättebra - det är ju en ganska snabb sport, skrattar Majken.

Lite kuriosa är att badminton faktiskt är världens snabbaste racketsport, då man ha uppmätt bollhastigheter upp till hela 342 kilometer i timmen i sporten. Så med andra ord är det en väldigt snabb sport.

Vad har du för mål med badmintonen?

– Att utvecklas och bli bättre. Kanske vinna fler tävlingar, avslutar Majken.

Artikeltaggar

ÅmålBadmintonBMS ÅmintonSäffleSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.