Hoppa till huvudinnehållet

Detta händer på Skördefesten i miniatyr – Grön Ko firar 15 år med marknad

Publicerad:
Grön Ko fyller 15 år och firar med att arrangera en skördemarknad på lördag.
Grön Ko fyller 15 år och firar med att arrangera en skördemarknad på lördag. Foto: Privat

Trots att årets skördefest är inställd kommer det ändå finnas ett antal stationer fyllda med aktiviteter under helgen – det blir alltså en skördefest i miniatyr med sex stationer från Värmlandsbro ända ut till Ekenäs.

Sex stationer är under helgen öppna trots att Skördefesten ställt in. Det är Grön Ko i Värmlandsbro, Karins rost och rosor i Hammar utanför Värmlandsbro, Sagagården i Brosäter, Södra Skane gård strax innan Nolby flygfält och sedan fortsätter rutten ut mot spetsen på Värmlandsnäs via Hjälleskate herrgård och ut till restaurangen på Ekenäs som är ändstationen.

Grön Ko har sin stora dag på lördag i samband med 15-årsjubileet. Där kommer det att hållas en skördemarknad med 17 utställare och marknadsstånd där det erbjuds allt från närproducerad mat till hantverk och loppis.

– Vi fick ju besked om att skördefesten är inställd förra veckan och många utställare har redan förberett sig med inköp, så det är roligt att det blir något av det. Vi har ju ändå parkeringen här och klarar av att genomföra detta, säger Kristin Wennström, butikschef på Grön Ko.

– Extra kul att det är exakt 15 år sedan Grön Ko öppnade. Det skedde nämligen just i samband med Skördefesten. På lördag har vi en saluhall fylld med en massa gott och några jubileumserbjudande i butiken.

Säljer blommor

Inte långt därifrån finns Anna-Karin Karlsson som på lördag säljer blommor i sin handelsträdgård i Hammar utanför Värmlandsbro. Hon har även tio utställare på plats, mestadels hantverkare, och där erbjuds även servering.

Sagagården interiör, hemslöjd och kuriosa har mycket hantverk att erbjuda och är öppet både på lördag och på söndag.
Sagagården interiör, hemslöjd och kuriosa har mycket hantverk att erbjuda och är öppet både på lördag och på söndag. Foto: Privat

På Sagagården interiör, hemslöjd och kuriosa är temat förstås hantverk kryddat med bland annat en utställning med amerikanare. Där är det precis som på Södra Skane gård, som är en av de stora stationerna, full fart både lördag och söndag.

– Tyvärr har vi också problem med vätan på parkeringen, så det blir lite färre bilar än tänkt, men istället kompletterar vi med gamla motorcyklar och mopeder och lite andra gamla bilar, säger Lene Magnusson som driver Sagagården.

Håller öppet hus

Ytterligare en station är alltså Södra Skane gård och dess möbeltapetseringsverkstad som håller öppet hus. Passande nog infaller nationella tapetserardagen under samma helg som Skördefesten skulle ägt rum, och det kommer såklart att uppmärksammas. Därutöver finns ett antal konstnärer och hantverkare på plats såväl på lördag som på söndag.

På Hjälleskate herrgård hålls det musikalisk salong på lördag med Värmländska Tegnérsällskapet som arrangör. Sopranen Josefin Berglund Ekholm och pianisten Richard Take bjuder på klassisk musik från Esaias Tegnérs tid och kör två likadana konserter efter varandra under eftermiddagen och kvällen.

På Restaurang Ekenäs är det på lördag bartömning och på kvällen spelar trubaduren Magnus Blom. Öppettider och vilka dagar evenemangen äger rum under helgen på de olika stationerna skiljer sig en del åt.

– Det bästa är att gå in på respektive stationers sociala medier och kolla programmet eftersom vi har olika öppettider, tipsar Lene Magnusson.

Josefina Berglund Ekholm och Richard Take spelar klassisk musik på Hjälleskate herrgård på lördag.
Josefina Berglund Ekholm och Richard Take spelar klassisk musik på Hjälleskate herrgård på lördag. Foto: Privat

Artikeltaggar

Esaias TegnérGrön KoHantverkKlassisk musikMusikSamhälleSkördefestenUtställningarVärmlandsbroVärmländska Tegnérsällskapet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.