Hoppa till huvudinnehållet

Förslag: Jourcentralen i Säffle kan stängas

Publicerad:
Arkivbild Arvika Nyheter. Enligt ett förslag kan jourcentralen i Säffle stänga för att samlokaliseras med jourcentralen i Arvika.
Arkivbild Arvika Nyheter. Enligt ett förslag kan jourcentralen i Säffle stänga för att samlokaliseras med jourcentralen i Arvika. Foto: Veronica Nordenberg-Olsson

Jourcentralen i Säffle kan komma att stängas. Enligt ett förslag som ska tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden nästa vecka ska jourcentralen i Säffle samlokaliseras med jourcentralen i Arvika.

Bakgrunden är att Region Värmland står inför ett mycket allvarligt läge som kräver besparingar och åtstramningar inom många områden.

I en tjänsteskrivelse finns ett förslag om samlokalisering av jourcentraler. Ärendet tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden nästa vecka.

Det finns idag fem jourcentraler i länet. Jourcentralen i Karlstad är öppen kvällstid på vardagar och helger medan jourcentralerna i Säffle, Kristinehamn, Arvika och Torsby endast är öppna på helgerna.

Digital jourcentral

Enligt det förslag som finns ska man samlokalisera jourcentralen i Säffle med jourcentralen i Arvika samtidigt som jourcentralen i Kristinehamn ska samlokaliseras med jourcentralen i Karlstad. Istället ska man komplettera jourverksamheten med en digital jourcentral.

På jourcentralerna tar man emot patienter som har ett akut sjukdomstillstånd men som inte behöver sjukhusvård. Bokning av besök sker genom sjukvårdsupplysningen. Enligt tjänsteskrivelsen har det gjorts en översyn av jourcentralernas verksamhet där behov av digitala besök har analyserats. Enligt denna analys finns det överkapacitet när det gäller läkartider vid jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn. Därför har det nu tagits fram ett förslag om samlokalisering av jourcentralerna. Tanken är att en digital jourcentral ska kompensera för bortfall av tider vid jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn.

Provtagning

Enligt förslaget ska det finnas möjlighet till provtagning för digitala patienter under jourtid vid de kvarstående jourcentralerna. Möjligheten till provtagning ska också utvecklas och hanteras tillsammans med närvårdsavdelningarna i Säffle och Kristinehamn.

Enligt tjänsteskrivelsen bedöms förslaget ge ett mer jämlikt utbud över länet utifrån behov.

Längre resväg

Enligt konsekvensbeskrivningen syns bara positiva konsekvenser ur ett verksamhetsperspektiv. Däremot uppstår det negativa konsekvenser för de patienter som idag genomför besök på jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn. För dem blir det längre resväg. Man bedömer att ungefär hälften av dessa patienter kommer kunna hanteras digitalt.

Bedömningen är att förslaget skulle ge en besparing på 800 000 kronor per år.

Förslaget finns med på dagordningen för hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 5 september.

Artikeltaggar

ArvikaKristinehamnRegion VärmlandSäffleSjukhusSjukvårdVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.