Hoppa till huvudinnehållet

Företag skickar bluffbrev till dödsbon: ”Det gör ju såklart jätteont hos dem och hos oss också”

Publicerad:
En firma har skickat ut brev där mottagaren uppmanas att registrera en gravrättsinnehavare för 229 kronor.
En firma har skickat ut brev där mottagaren uppmanas att registrera en gravrättsinnehavare för 229 kronor.

En firma har skickat ut brev där mottagaren uppmanas att registrera en gravrättsinnehavare för 229 kronor. Nu vill Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef, varna för att breven kan komma till Säffle.

– Brevet är inte från Svenska kyrkan, och det man ska göra är att slänga det i pappersåtervinningen.

I slutet av förra veckan gick Nya Kristinehamns-posten ut med att det var personer som fått bluffbrev i Kristinehamn - brev om avlidnas gravrätter, som dock inte kommer från Svenska kyrkan. Även Arvikaborna har drabbats av dessa bluffbrev.

Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef, vill nu varna om att detta också kan komma till Säffle.

– Just nu vet vi ingen i Säffle som fått brevet - den här vändan. Sist gång spred sig bluffbreven hit. Vi vill nu varna för detta i förväg - vi vill vara proaktiva - det handlar om att skydda Säffleborna, säger hon och fortsätter:

– I Arvika och Kristinehamn har det som sagt gått ut och vi blev varnade från dem. Så nu är vi mentalt förberedda. Brevet är inte från Svenska kyrkan och det man ska göra är att slänga det i pappersåtervinningen.

Företaget har tidigare uppmärksammats

ST skrev för ett tag sedan om samma företag - Gravskötsel och omvårdnad i Sverige AB - som då sålde gravskötsel på kyrkogårdar i Säffle och Sverige. Nu har alltså samma bolag börjat skicka ut brev där de vill få mottagaren att tro att man kan bli gravrättsinnehavare för en grav om man scannar en QR-kod och betalar 229 kronor.

– Uppgifterna verkar företaget ha fått från Skatteverkets dödsboadresser. Det är inga uppgifter som kommer från svenska kyrkan eller kyrkoförvaltningen - det är inte vi som lämnat ut uppgifterna. Vi vill påminna om att det är gratis att vara gravrättsinnehavare.

I brevet, som ST tagit del av, står det ”Vi behöver uppgifter om vem som vill vara gravrättsinnehavare.” Vidare fortsätter företaget - med röd text: ”Obs! Tänk alltid på att vi inte får uppgifter om vem som är gravrättsinnehavare automatiskt och vet därför inte vem som vill ta hand om graven.”

– Det finns ingen som kan godkänna en anmälan på att bli gravrättsinnehavare mer än Säffle pastorat för våra gravar här i Säffle. Det är förvaltningsassistenterna här som tar hand om det. Enligt den här bluffen kan man ju ”registrera” gravskötselavtal på vilken grav som helst, och det är inte så det funkar.

Registreringen ger ingenting

Gravrättsinnehavaren är en juridiskt utsedd person och den som bland annat har ansvar för att gravplatsen är i vårdat skick - så med detta kommer ju också en del skyldigheter.

– Vi vill att folk ska förstå att detta är en bluff, och att det inte är något som ger någonting. Den här ”registreringen” går aldrig in hos oss, eftersom den inte är på riktigt. Det är bara vi som kan göra den - det är inte så här det går till.

Förra gången som företaget var i farten handlade det som sagt om gravskötsel - nu är det registrering av gravrättsinnehavare. Att de försöker lura människor som är i sorg gör Katarina upprörd.

– Det som gör oss så ont är att de drar igång en process hos den sörjande, och att de tror att det kommer från oss. De blir kanske jätteledsna när det dras upp igen - kanske hade de kommit vidare lite och sedan slängs det in såhär. Kanske har de beställt minneslund, men så kommer det brev om gravskötsel - då tänker det att vi inte har någon koll alls. Det gör ju såklart jätteont hos dem och hos oss också - det ska inte behöva vara såhär.

Artikeltaggar

ArvikaBrott, lag och rättEtik och religionKristinehamnKyrkogårdarSäffleSäffle pastoratSvenska kyrkan

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.