Hoppa till huvudinnehållet

Jeanette släpper debutroman: ”Otroligt läskigt”

Publicerad:
Sedan 2014 har Jeanette burit på en berättelse om människors beteenden och fördomar gentemot varandra. Nu släpper hon den som sin debutroman: ”Livet är en resa”.
Sedan 2014 har Jeanette burit på en berättelse om människors beteenden och fördomar gentemot varandra. Nu släpper hon den som sin debutroman: ”Livet är en resa”. Foto: Diana Dragic

Jeanette Högsähfs har haft en berättelse inom sig i många, många år. Nu släpper hon den som sin debutroman.

– Det är så himla roligt och spännande och folk är så positiva och stöttande. Samtidigt är det otroligt läskigt!

Jeanette har alltid älskat att resa och har rest i hela mitt liv över hela världen, och det är just under resorna som idén till hennes debutroman föddes.

– Under alla flygresor jag har gjort så tycker jag att det är så spännande att iaktta människor ombord. Jag började med det redan i ung ålder när jag åkte jorden runt, och är man uppmärksam så händer det ganska mycket ombord på en flight. Mer än man kan tro.

”Livet är en resa” heter romanen, som till största del utspelar sig på ett flyg till USA. Boken baseras på de iakttagelser som Jeanette har gjort, men berättelsen i sig är fiktiv.

– Det jag har märkt under mina iakttagelser är att det finns så mycket fördomar här i världen gällande till exempel religion, etnicitet, sexuell tillhörighet eller bara hur vi klär oss. Det är så lätt att stoppa in människor i fack, men sen märker man att ’så är det ju inte alls’, säger Jeanette.

– Just det har jag försökt fånga genom tre fiktiva karaktärer som förs samman på olika sätt och utmanas i sina fördomar. Den yngsta karaktären, Anna, är från Säffle.

”Nu är det dags”

De flesta som går i tankarna om att skriva en bok, börjar kanske just i den änden. Med målet att släppa en bok, för att sedan tänka ut en bra berättelse. För Jeanette var det lite tvärt om. Det började med en berättelse som tog form och och fanns färdig under många år, men att det skulle bli en bok var aldrig självklart.

– Berättelsen var nog klar i huvudet på mig redan 2014. Sedan kom livet, arbete, familj och allt annat emellan. Men i höstas blev jag inspirerad att släppa boken när min son började släppa egen musik. Det blev som en spark i baken och då bestämde jag att ’nu är det dags att få ut det här budskapet’.

Vilken genre skulle du säga att din bok tillhör?

– Den hamnar säkert inom feelgood-genren, men jag vill gärna kalla den för en ’väckare’. Jag vill att man ska tänka till när man läser den här boken, för jag tror att vi ofta tycker att vi är fördomsfria – jag tänker så om mig själv också – men så inser man kanske plötsligt att det inte riktigt är så.

Även omslaget till boken har Jeanette haft klart för sig i huvudet. ”Jag älskar himmel, moln och flygplan, och visste att jag ville ha titeln i jetstrålarna efter flyplanet”.
Även omslaget till boken har Jeanette haft klart för sig i huvudet. ”Jag älskar himmel, moln och flygplan, och visste att jag ville ha titeln i jetstrålarna efter flyplanet”. Foto: Diana Dragic

Tillgänglighet

Under sitt liv har Jeanette haft lite olika yrken och specialområden. I grund och botten är hon utbildad gymnasielärare, men hon har också arbetat inom besöksnäring och marknadsföring. I dag är hon rektor på en skola i Bengtsfors, och många år inom utbildningsverksamhet har satt sina spår i boken.

– I skrivprocessen har tillgänglighet varit väldigt viktig för mig. Oavsett om man har en synnedsättning eller dyslexi, ska det vara enkelt att ta till sig den.

Hur går tankarna nu inför boksläppet?

– Det är så himla roligt och spännande och folk är så positiva och stöttande. Samtidigt är det otroligt läskigt! Nu är det plötsligt inte jag som ska bedöma andras arbeten – utan nu är det jag som ska bli bedömd, skrattar Jeanette.

Har du några förhoppningar eller mål när det kommer till försäljning?

– När jag skrev boken ville jag bara ha ut budskapet. Just det här att vi ska vara mer rädda om varandra som människor. Nu känner jag att ’är det en som läser min bok är jag jättenöjd’, om den sen tar fart lokalt, nationellt, internationellt – det återstår att se. Just nu är jag bara så stolt över att jag ha skrivit en roman och att den ska släppas, säger Jeanette.

Boken släpps på fredag, och veckan därpå kommer den att finnas tillgänglig i bokhandlar. Jeanette kommer även att delta på Värmlands bokfestival.

Artikeltaggar

BöckerFörfattareLitteraturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.