Hoppa till huvudinnehållet

Kommuner i kris!

Publicerad:
Ann Mlakar.
Ann Mlakar. Foto: Marina Johansson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är allmänt känt att kommunerna kämpar med att få ihop sina budgetar.

”Det finns en naturlag som säger att ökade intäkter innebär ökade kostnader”.

Det menar avgående kommunalrådet Dag Rogne, som inte vill skriva på ett upprop till finansministern om kommunernas ansträngda ekonomiska läge.

Nu handlar det inte tyvärr inte om naturkunskap, det handlar att bibehålla kvaliteten i skolan, vården och omsorgen. Inflationen har skapat hål i kommunernas budgetar. Säffle är inget undantag. Nu ska det sparas, men att spara i redan underfinansierade verksamheter får konsekvenser. Personalen i de olika verksamheterna får slita och stressa mer, det drabbar i sin tur barnen, de äldre och andra som har behov av att kommunens service fungerar. Det som Dag Rogne menar - att vi skulle börja slösa om vi fick mer pengar är verkligen förvånande? Är det att slösa när man ser till att skolan får mer vuxna, att det anställs mer speciallärare, att vården får mer händer och därmed också mer tid för våra äldre. Det saknas minst 20 miljarder i välfärdssektorn och kommer inte tillskott från staten så kommer vi snart se allvarliga konsekvenser av regeringens ekonomiska politik.

En underskrift från Dag Rogne hade väl inte förändrat finansministerns inställning hur hon ser på behovet ute hos Sveriges kommuner och regioner, men att som kommunalråd i ett parti som inte har några band till sittande regering, inte vill skriva på ett viktigt nödrop från Sveriges kommuner, det är mycket svagt och märkligt.

Ann Mlakar

Oppositionsråd Socialdemokraterna

Artikeltaggar

Ann MlakarBudgetarDag RogneOmsorgPolitikSäffleSocialdemokraternaVårdVård och omsorg