Hoppa till huvudinnehållet

Premiär till helgen för nystartade Formrundan – Svantesson tar plats i Silvénska

Publicerad:
Britt Svantesson, som på fredag kväll har vernissage i Silvénska villan, är en av många utställare i Säffle på nystartade kulturevenemanget Formrundan Värmland.
Britt Svantesson, som på fredag kväll har vernissage i Silvénska villan, är en av många utställare i Säffle på nystartade kulturevenemanget Formrundan Värmland. Foto: Roger Pettersson

Under helgen arrangeras Formrundan Värmland för första gången med många utställare runt om i Värmland. Även i Säffle finns det många utställare och en av dem är Britt Svantesson som flyttar in med sina verk i kulturhuset Silvénska.

Med början på fredag samlas den kreativitet som finns i Värmland inom området form, design, konsthantverk och arkitektur i premiären av det nya arrangemanget Formrundan Värmland.

Besökare får möjlighet att kika in ateljéer, verkstäder, butiker och gallerier och det kommer också anordnas aktiviteter, föreläsningar, workshops på olika platser. Tanken är att Formrundan Värmland ska bli ett årligt återkommande evenemang som arrangeras av Svensk Form Värmland i samarbete med Visit Värmland och Region Värmland.

In i finrummet

I Säffle ställer Britt Svantesson ut i Silvénska villan. Hon har bara målat i två år och föredrar att måla abstrakta motiv i akryl med mycket färg. I januari i år hade hon sin första utställning på Stadshotellet i Åmål och i sommar har hon haft två av sina verk med på öppen salong i konsthallen i Åmål. Nu får hon flytta in i finrummet i kulturhuset Silvénska.

– Jag målar intuitivt och inspireras av vackra miljöer, glada människor och härliga färgkombinationer. Jag har alltid haft en kreativ sida och har alltid gillat färg och form, säger Britt Svantesson som har vernissage på fredag kväll.

Britt Svantesson här med en serie om tre målningar.
Britt Svantesson här med en serie om tre målningar. Foto: Roger Pettersson

– Det känns stort och spännande att få ha en separat utställning här. Sedan finns det även en liten utställning i utställningen i det minsta rummet som jag hoppas folk vill komma hit och kika på när det är kulturnatt och allt.

Britt Svantesson stannar kvar i Silvénska villan även efter Formrundan avslutas på söndag och hennes verk hänger kvar till den 7 september. Förutom hennes utställning händer det en del i Säffle under helgen i samband med Formrundan.

Olika inriktningar

Konstnärer med olika inriktningar visar måleri, grafik, textil och keramik i Galleri 2. Säffle Konstförening visar en utställning av Andreas Poppelier i Tom verkstad och vid vattentornet finns utställningen Vargfabriken av konstnären Amanda Karlsson.

På Södra Skane gård hålls det en öppen tapetserarverkstad där besökarna kan klämma, känna på och inspireras av materialen och vad man kan göra med en sliten möbel.

Ann-Charlotte Boholm Wall, som skapar konst i trä med motorsåg och bildhuggarjärn, ställer ut på Wikfors bruk. På von Echstedtska gården hålls en temavisning med fokus på 1700-talets interiörer. Kulturhistoriker Karin Åberg Waern visar interiörerna och berättar om byggnaderna på gården.

Britt Svantesson gillar att arbeta med färg och form.
Britt Svantesson gillar att arbeta med färg och form. Foto: Roger Pettersson

Artikeltaggar

ÅmålAndreas PoppelierGalleri 2KonstNöje/KulturRegion VärmlandSäffleSäffle KonstföreningSvensk FormUtställningarVärmlands länVernissagerVisit Värmland

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.