Hoppa till huvudinnehållet

Rådjur tog sig in på området – därför ligger rivmassorna kvar

Publicerad:
På torsdagsförmiddagen hade ett rådjur tagit sig in i området.
På torsdagsförmiddagen hade ett rådjur tagit sig in i området. Foto: Carolina Schützer

På torsdagsförmiddagen hörde ett par av sig till ST. Ett rådjur hade tagit sig in i byggområdet där alla rivningsmassor efter rivningen på Industrigatan/Vegagatan i Säffle ligger. På andra sidan staketet fanns två rådjurskid.

När Urban Karlsson på Säfflebostäder fick höra om detta tog han med sig kollegan Magnus Nilsson och åkte dit.

– Jag gillar inte när djur är vilsna. Jag är en riktig djurvän, säger Urban.

De hade tur och kunde snabbt se rådjuret och även se till att det lämnade området och kunde återförenas med sina ungar.

– Vi hade tur och kom från rätt håll, säger Urban.

De kunde också se vart rådjuret tagit sig in och åtgärda så att det inte längre finns en ingång.

Har tagit tid

Rivningen av Vegagatan 2 och Industrigatan 14 påbörjades för närmare ett år sedan och resterna efter rivningen har legat kvar länge. Boende i området som ST pratat med undrar varför det inte händer något och har tröttnat på att det ser ut som det gör i deras närmiljö.

Säfflebostäder, Säbo, berättar varför det har dröjt.

– Vi har avvaktat en miljöutredning, det är därför det ligger så mycket betongmassor kvar. Men nu har allting gåtts igenom och utretts - och det har fallit ut väl. Så det är utredningen som dragit ut på tiden, säger Jonas Torpman, teknisk chef på Säbo.

Vad har problemet varit?

– Det är krom 6 i betongen och det får man inte hantera och köra bort hur som helst. Det måste vara rätt nivåer och så - men nu är det löst med hur vi ska göra.

Men nu framöver kommer det att börja hända saker på Vegagatan igen.

– Nu kommer vår entreprenör - de har start vecka 37. Då kommer de att börja på att fylla upp vissa delar där vi har rivit. Resten ska sedan köras bort, av en annan entreprenör som de anlitat - vi har inte så mycket med den bortkörningen att göra.

Planering

Nu börjar planeringen för området.

– Vi ska göra det till lite ängsmark tillsvidare - så att det ser trevligt under tiden. Vi hoppas kunna så i höst - så så fort det går. Så att det kan vara fint nästa sommar.

Jonas är glad över att det äntligen är på gång med iordningställandet av Vegagatan.

– Det tagit längre tid än vi trott - men vi har haft en jättebra dialog med entreprenörer, miljö och hälsa och alla som varit inblandande. Det får ta tid ibland för att det ska bli rätt - och säkert.

Fakta

Vad är krom 6?

Krom 6 är en giftig kemisk förening som kan utgöra en hälsorisk om den förtärs, andas in eller kommer i kontakt med huden.

Krom 6 i byggnadsmaterial kan utlakas till omgivningen, vilket påverkar den negativt.

Källa: Miljöanalyser i Väst AB

Artikeltaggar

ÅtgärderBostad och byggenDjurDjur och naturSäffleSäfflebostäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.