Hoppa till huvudinnehållet

Jourcentralens framtid – så tycker politikerna

Publicerad:
Kommun- och regionpolitiker tycker till om förslaget.
Kommun- och regionpolitiker tycker till om förslaget.

ST skrev tidigare i veckan om Region Värmlands förslag att jourcentralen i Säffle ska stängas. Till veckan ska förslaget tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden. Här är kommun- och regionpolitikernas åsikter i frågan.

Förslaget om att slå ihop två jourcentraler och därmed stänga den jourcentral som är belägen i Säffle, har väckt reaktioner inte minst hos Säffles kommunpolitiker.

Två som ser kritiskt på det framtagna förslaget är Nina Andersson (M) och Ann Mlakar (S). De håller med om att det behöver sparas in pengar inom regionen för att klara den ekonomiska krisen, men anser att Säffle och dess medborgare kommer att påverkas mycket negativt om förslaget går igenom.

– Det kommer ju inga hjälppengar från regeringen och vi vet att regionen saknar en massa pengar, så det är klart att de börjar titta på saker. Samtidigt värnar jag kommunen och att medborgarna ska känna sig trygga med att de ska kunna komma till vårdcentral även på helgen, säger Ann Mlakar.

Om förslaget går igenom, hur påverkar det Säffleborna?

– Det blir ju längre resor och jag skulle tro att den upplevda tryggheten också påverkas om det upplevs som att man inte kan få sjukvård på helgen i Säffle. Sen är ju jourcentralen inget akutsjukhus, men det är ändå en trygghet i samhället.

Även Nina Andersson håller med om att en helgöppen jourcentral är en trygghet för Säffleborna.

– Vi ser oerhört kritiskt på det här förslaget. Självklart har vi full förståelse för att man måste spara pengar, men i det här fallet är det en förhållandevis liten besparing som drabbar Säffleborna jättehårt. Det handlar om 800 000 kronor, vilket motsvarar en sjuksköterska. Jag tycker att det är en märklig besparing, när man efter anställningsstoppet i december anställde hundratals nya personer inom vården.

”Inte naturligt”

Nina tror även att det finns en risk att Säffleborna kommer att åka till Karlstad i stället för Arvika, och ifrågasätter om förslaget verkligen är genomtänkt.

– Det är inte naturligt för oss att åka till Arvika. Det är långt och det är dåliga kommunikationer om man inte har egen bil, så många kommer nog att välja Karlstad i stället, vilket blir ytterligare en belastning för vården. Det känns som att man inte har tänkt till ordentligt, säger Nina Andersson.

– Jourcentralen är dessutom otroligt viktig för våra sköraste medborgare. De ska inte behöva bege sig till akuten, där man kan få vänta i många timmar. I Säffle har vi ju dessutom en ålderskurva som pekar uppåt så behovet blir ju inte mindre, fortsätter hon.

Hur tror du att förslaget kommer att tas emot i nämnden?

– Jättesvårt att säga om de bankar igenom det eller inte. Vi hoppas att de ser över andra besparingsmöjligheter. Vi kommunpolitiker kan ju inte göra mer än att säga att ’det här vill vi inte’ och be dem att tänka om.

Trygghet viktigt

När ST ringer upp Dag Rogne (C), befinner han sig på en konferens om hur man kan jobba för god och nära vård.

– Det är lite samma tema och en känslig fråga för oss i Centern, eftersom vi har drivit vårdfrågan hårt och nu sitter och ska göra besparingar, men som kommunföreträdare tycker jag att de eventuella förändringar som sker inte får leda till att upplevelsen av trygghet och tillgänglighet på vård blir sämre. För mig är det en käpphäst att Säffle som ort upplevs som trygg att bo på, säger Dag Rogne.

– Å andra sidan är det få som nyttjar jourcentralen på helgerna, så det kanske går att kompensera med de digitala lösningarna som föreslås, men då krävs det ju lite förklaring och bakgrund, fortsätter han.

Region Värmland

Från Region Värmland uttalar sig Säfflebördiga Stina Höök (M), Erik Evestam (C) samt Marianne Utterdahl (SiV) i frågan.

Erik Evestam (C) vill först och främst poängtera att förslaget att stänga jourcentralen i Säffle bara är en av många åtgärder som regionen nu måste ta till för att klara den ekonomiska krisen.

– Vi har en akut ekonomisk kris i regionens verksamhet som kommer kräva en lång rad åtgärder och de kommer att beröra hela länet. Vi vet att det är få som nyttjar jourcentralen i Säffle och det tar mycket läkartid från de andra verksamheterna. Därför är det här en åtgärd som vi ser som nödvändig att göra.

Målsättningen för regionen är att spara in runt en halv miljard under 2023 och 2024.

– Då kan man inte göra det utan att det märks, och är man mot de små åtgärderna får man visa upp alternativ. Ska man göra en stor insats, då ska man stänga ett gäng vårdcentraler, men det vill vi inte göra, säger Erik Evestam.

Ett motargument till att stänga jourcentralen är att många kanske då väljer att åka till Karlstad i stället, och att det kostar vården mer pengar. Vad tänker du om det?

– Jag håller med om att man nog inte söker sig till Arvika, men det mest sannolika är väl kanske att man väntar till måndag eller tar hjälp av de digitala verktygen.

Kommer de digitala verktygen att fungera för de äldre, tror du?

– Det varierar nog. Det viktigaste är att få en digital vård för dem det fungerar för, för att frigöra tid för fysiska besök där det inte fungerar. Det vi har i dag är en dålig tillgänglighet med köer överallt och många söker sig redan nu till digital vård som till exempel Kry, men vi behöver bli bättre på att leverera värmländsk digital vård, säger Erik Evestam.

Paradigmskifte

Marianne Utterdahl (Siv) håller inte med om att centralisering är rätt väg att gå för att få god tillgänglighet på vård. Hon föreslår i stället andra åtgärder för att minska kostnaderna men ändå behålla jourcentralen i Säffle.

”Det här tror vi kommer att kosta mer än det smakar”
Marianne Utterdahl (SiV)

– Om det nu är så att det finns överkapacitet kanske man kan titta på om det går att använda den här tiden bättre. Till exempel för att ta emot planerade besök eller patienter från vårdcentralen. Man kanske även kan stärka samarbetet med Åmål i stället för att skicka folk till Arvika?, säger Marianne Utterdahl och fortsätter:

– Det finns en anledning till att regeringen har tagit fram en plan för hur vi ska klara vården framöver. Vi står inför ett paradigmskifte, och där är det den nära vården som har bäst möjligheter att lyckas. Den här produktionstanken och att räkna timmar som man har nu, den fungerar inte i en värdeskapande verksamhet. Sen har jag respekt för att vi måste göra saker, men det här tror vi kommer att kosta mer än det smakar.

”Undermåligt underlag”

Stina Höök (M) är också mot förslaget. Hon tycker att det är ett ”förskräckligt förslag”, som kommer att slå hårt mot mot Säfflebornas trygghet. Och liksom Nina Andersson (M), anser hon att förslaget hade behövt ett stabilare underlag.

– Det finns en stor risk att det inte ger den besparing man har tänkt av det enkla skälet att man tror att Säffleborna kommer att åka till Arvika, men det vet man ju om man bor i Säffle – att då åker man i första hand till Karlstad. Då är det stor risk att det blir ännu längre köer där i stället. Dessutom är det anmärkningsvärt att det inte har gjorts någon kostnadsberäkning för hur kostnaderna kan tänkas att öka, vilket gör att det är ett undermåligt underlag.

Även Stina Höök trycker på den marginella besparingen som ett nedläggande av jourcentralen i Säffle skulle ge i förhållande till vad den kostar befolkningen.

– Den besparingen man tänker sig ska ske i Säffle, motsvarar ungefär en sjukskötersketjänst. Med den försämring det innebär för Säffleborna så är det inte rimligt att göra på det här sättet, avslutar hon.

Artikeltaggar

ArvikaÅtgärderCenterpartietDag RogneErik EvestamKarlstadMarianne UtterdahlModeraternaNina AnderssonPolitikRegion VärmlandSäffleSocialdemokraternaStina HöökVårdVård och omsorgVårdcentraler

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.