Hoppa till huvudinnehållet

Ronny Karlsson har arbetat på Manne Foto sedan nian – nu fyller butiken 50 år

Publicerad:
Manne Bergman och Ronny Karlsson hugger in på tårtan på Manne Fotots 50-årsjubileum.
Manne Bergman och Ronny Karlsson hugger in på tårtan på Manne Fotots 50-årsjubileum. Foto: Roger Pettersson

Manne Bergman startade Manne Foto 1973 på Skolgatan i Säffle. 1990 flyttade butiken till sin nuvarande adress och Ronny Karlsson kom in i bilden redan 1977 – och har drivit den i egen regi sedan 2005.

Nu fyller butiken 50 år vilket firades med att bjuda kunderna på tårta och kaffe.

Manne Foto firade under fredagen 50-årsjubileum med generösa erbjudanden under dagen och alla som kikade in bjöds på tårta och kaffe vilket gjorde att butiken snabbt fylldes med kunder.

Allting började när Manne Bergman öppnade butiken Manne Foto på Skolgatan 1973. Då stod fotoateljén i centrum och Manne tillbringade mycket tid i mörkrummet på den tiden. Idag är det bilder och ramar som är kärnan i verksamheten.

– Riktiga bilder som man kan ta på och rama in är det bästa. Mobiltelefoner kan lägga av så att bilder försvinner, säger Ronny Karlsson.

Tog över 2005

Ronny Karlsson gick ur nian 1977 och fick jobb hos Manne. Sedan dess har han lärt sig det mesta han behöver möta för att hjälpa kunderna. Efter millennieskiftet drog den digitala boomen igång på allvar och den nya tekniken behärskade Ronny bättre läromästaren Manne. 2005 var tiden mogen för Ronny Karlsson att ta över verksamheten.

Många kom för att äta tårta och fynda i butiken. Ronny Karlsson hade fullt upp i kassan.
Många kom för att äta tårta och fynda i butiken. Ronny Karlsson hade fullt upp i kassan. Foto: Diana Dragic

– Jag minns jag gick ur skolan en torsdag och redan nästa dag gjorde jag min första arbetsdag hos Manne. Sedan dess har jag varit kvar och jag har inte satt något datum när jag ska avsluta mitt kapitel här. Jag har för avsikt att fortsätta driva butiken vidare.

Ronny Karlsson och Manne Bergman har fortfarande en nära kontakt och Manne kommer in och hälsar på, tar en fika och pratar om allt möjligt med Ronny lite då och då.

”Min mentor”

– Man kan säga att Manne varit min mentor under alla dessa år, säger Ronny Karlsson.

Manne Bergman serverade tårta och kaffe till besökarna i butiken.
Manne Bergman serverade tårta och kaffe till besökarna i butiken. Foto: Diana Dragic

Inför 50-årsfirandet var de båda herrarna på strålande humör och Manne Bergman är lite stolt att den verksamhet han startade för ett halvt sekel sedan fortfarande finns kvar.

– Ronny var kronprinsen här i många år och jobbade som om han själv drev butiken när han arbetade hos mig. Vi jobbade ihop i 28 år. Det är inte så många butiker som finns kvar i 50 år så det känns som en fjäder i hatten, säger Manne Bergman.

Manne Bergman och Ronny Karlsson har hållit kontakten genom åren och slår sig gärna ner för en pratstund tillsammans.
Manne Bergman och Ronny Karlsson har hållit kontakten genom åren och slår sig gärna ner för en pratstund tillsammans. Foto: Roger Pettersson
Manne Bergman passade på att mingla med besökarna.
Manne Bergman passade på att mingla med besökarna. Foto: Diana Dragic
Manne Bergman och Ronny Karlsson har dukat upp för 50-årsfest.
Manne Bergman och Ronny Karlsson har dukat upp för 50-årsfest. Foto: Roger Pettersson
Fotointresserade Göran Tidstam firade dubbeljubileum. Det var nämligen på dagen 50 år sedan han flyttade till Säffle.
Fotointresserade Göran Tidstam firade dubbeljubileum. Det var nämligen på dagen 50 år sedan han flyttade till Säffle. Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

ButikerHandelJubileumSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.