Säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på den femgradiga skalan. Detta innebär inte att man ska sluta göra de saker i vardagen som man brukar, däremot är det bra att vara mer vaksam.
För ett par veckor sedan beslutade säkerhetspolischefen Charlotte von Essen att höja terrorhotnivån i Sverige från en trea till en fyra på den femgradiga skalan – från förhöjt hot till ett högt hot. Orsaken till detta är det försämrade säkerhetsläget avseende attentatshot mot Sverige. Bedömningen är att hotet kommer att bestå under en längre tid.
Kommunerna resonerat lite olika vad gäller informationsspridningen i sina egna kanaler. Åmåls kommun har valt att inte informera om höjd terrorhotnivå på sin hemsida, medan Säffle kommun lagt ut information på sin hemsida. Detsamma gäller för kommunerna Eda, Årjäng och Arvika.
– Vi ville gå ut med information till invånarna, men att den är lugnande. Vi är medvetna om läget och har tät kontakt med lokalpolisen i respektive ort, säger Elin Fredriksson, säkerhetssamordnare i Säffle kommun.
Tipsa polisen
Rådet till allmänheten är ökad vaksamhet. Det innebär att om man ser saker i sin närmiljö som avviker från hur det brukar vara så ska kan man tipsa polisen via mejl eller telefon, eller vid en pågående eller akut situation omedelbart ringa larmnumret 112.
Säffle kommuns hemsida upplyser även om att vid allvarliga situationer är det extra viktigt att vara källkritisk och att information ska sökas från olika källor för att få en bild av läget så att inte obekräftade rykten sprids vidare.
Vad kan var och en själv göra?
– Att hålla sig informerad genom att ta del av samhällsinformation, exempelvis på webbplatsen krisinformation.se och att kontakta polisen om man ser något som är avvikande.
– Rent allmänt, och inte specifikt för att terrorhotnivån höjts, är det till också alltid bra att ta reda på vilken adress man befinner sig på om man är iväg någonstans om man behöver slå larm. Det finns en bra app till mobiltelefonen från SOS alarm som har positionering.
Hur märks den höjda terrorhotnivån av rent konkret exempelvis till höstmàrten?
– Arrangörer av större evenemang har mer samverkan och tätare kontakt med lokalpolisen nu, i detta fall polisen i Säffle. Men grunden är att vi ska våga röra oss som vanligt, säger Elin Fredriksson.
Hotnivåskalan
Terrorhotnivån grundar sig på strategiska bedömningar av aktörers avsikt och förmåga att begå terrorattentat mot Sverige. Den svenska hotskalan är en strategisk hotskala för hela Sverige över tid.
Det är säkerhetspolischefen som fattar beslut om terrorhotnivån för Sverige. Det görs utifrån en samlad bedömning av information, där Nationellt center för terrorhotbedömnings (NCT) bedömning är ett av underlagen.
Terrorhotnivån har varit förhöjd i Sverige sedan hösten 2010 – en trea på en femgradig skala. En kort period – mellan 18 november 2015 och 2 mars 2016 – var den hög – en fyra på en femgradig skala.
Bedömningar enligt hotnivåskalan:
1: Inget identifierat hot
2: Begränsat hot
3: Förhöjt hot
4: Högt hot
5: Mycket högt hot
Källa: Säkerhetspolisen