Hoppa till huvudinnehållet

Varför hamnar Säffle överst på listan?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

VÅRD. Historien upprepar sig, återigen har vi S-styre och genast kommer förslagen på att utplåna sjukvården för Säffleborna. Nu handlar det om att ta ifrån oss möjligheten att, på hemmaplan, få sjukvård på helger. Vad är det som gör att vi, så fort det handlar om besparingar, står överst på listan? Vad vi behöver är en utökad vård både kvällar och helger för att komma i närheten av ”trygg och likvärdig vård” för alla i Värmland.

En nedläggning som Sjukvårdspartiet länge kämpat emot, har varit den att stänga jourmottagningen på kvällar och helger i Säffle. Trots att vi har två vårdcentraler i Säffle, så anses denna verksamhet betungande. Ett intressant argument är att just Säffleborna inte använder sin jourcentral särskilt mycket. Därmed anses av verksamhetsföreträdare nytta kontra kostnad göra att det kanske inte är bäst använd tid för professionen.

Vi tyckte detta var märkligt och bad därför om statistik från hälso- och sjukvårdsledningen. En undersökning gjordes, och den visade märkligt nog att just Säffleborna inte använde jourcentralen alls mycket. I övriga Värmland såg det tydligen annorlunda ut. Vi frågade oss då, och nu varför just vi i Säffle? Kan det vara för att få vet att den finns tillgänglig? Åker vi i stället med enklare tillstånd till den hårt belastade akutmottagningen i Karlstad? Det var svårt att svara på, fick vi veta.

Nu är jourmottagningen i Säffle hotad. Förslaget som man vill gå vidare med att utreda, handlar om att ”samlokalisera”, helt enkelt att Säffleborna kommer hänvisas till jourmottagningen i Arvika. Hur lätt har Säffleborna att ta sig till Arvika utan tillgång till egen bil? Och vad kostar det?

Åtgärder behöver absolut göras. Men är just detta åtgärder som sparar pengar? Experter som används i SKR:s omställningsutbildningar till nära vård, pekar tydligt på att ”produktion” och ”centralisering” inte är åtgärder som per automatik leder till effektiviseringar. Det är en del av kommuners och regioners nuvarande problem att de styrande allt för länge trott det. Varför inte? Jo för att vård och omsorg inte är fabriker som ska producera varor så effektivt som möjligt, utan mycket, mycket mer komplexa verksamheter. Dessa bygger på relationer och unika individer och där ledning och styrning behöver ha fokus på vad som är värdeskapande för den vi är till för. Processer, snarare än produktion. Som till exempel den enskilde patientens resa genom vårdapparaten. Hur samordnas den? Hur många besök hade man sluppit om man fått rätt vård i rätt tid på rätt vårdnivå? Nationella generella siffror pekar på att cirka 12 procent av kostnaderna beror på brister i kvalitét. Det är mycket pengar.

Sjukvårdspartiet i Värmland kommer fortsatt arbeta för en god och nära vård, eftersom det är den som har störst möjlighet att lyckas. För patienters, medarbetares och skattebetalares skull.

Sjukvårdspartiet i Värmland

Region – och kommungrupp

Artikeltaggar

ArvikaSäffleSjukvårdSjukvårdspartietVårdVård och omsorgVärmlands län