Det kraftiga regnovädret under sensommaren har förstört omkring tio procent av Bodaholmsgårdens potatis.
På grund av översvämningarna har potatisen kvävts och ruttnat.
– Vi håller tummarna för en torr september så att det blir lätt att få upp potatisen och få in den i lager, säger Pia Björsell som jobbar på gården.
Ute på gården på Värmlandsnäs har potatisbönderna fått tillbringa mycket av sensommaren till att dränera och gräva undan vatten som samlats på åkrarna efter det kraftiga regnovädret.
Pia Björsell jobbar tillsammans med sin mamma och pappa – Lars och Åsa Björsell – på Bodaholmsgården där de i år har haft flera utmaningar att hantera. Däribland vattenmassorna som samlats över potatisodlingarna.
– Man måste få bort vattnet för om det står några dagar så kvävs potatisen och ruttnar. Så det är det som har hänt på en del areal, säger Pia Björsell.
”Inte optimalt”
För att potatisen ska trivas ska det komma ”lagom” med regn.
– Det bästa är om det inte kommer så mycket regn, så att vi kan styra det själva. Det är inte optimalt med för mycket regn. Den är känslig för att bli stående i vatten, säger Pia Björsell.
På en av åkrarna intill grusvägen har de grävt en skåra för att få vattnet att rinna undan.
– I vissa fall får man göra sådana här åtgärder, när vattnet inte sjunker undan utan står still där inne och inte har någonstans att ta vägen, säger Pia Björsell.
Men när det i augusti kom omkring 40–45 millimeter regn på kort tid gick det inte att få undan vattnet snabbt nog.
– Potatisen har tagit stryk av att det har stått vatten för länge, säger Lars Björsell.
På en åker orkade inte avloppen ta undan vattnet till slut, vilket slutade med att åkern fick stora översvämningar.
– Det stod i ett par dagar och det tål den inte, fortsätter Lars Björsell.
”Cirka tio procent”
Den stora inlagringen börjar runt 20 september, innan dess är det svårt att säga exakt hur mycket av potatisen som har förstörts av vattnet.
– Vi tror att det handlar om cirka tio procent av skörden som har kvävts. Vi har ett fält där man kan se att det är en eller två hektar som är förstörda, säger Pia Björsell.
Trots detta tror varken Pia eller Lars att det kommer vara brist på den värmländska potatisen i år.
– Det är inte katastrof. Vi har drabbats ganska milt jämfört med till exempel Närke där hela odlingar har förstörts, säger Pia Björsell.
Men regnet har inte bara förstört potatisen på åkern, utan även stoppat den årliga skördefesten som brukar hållas. Åkrarna där alla besökare brukar parkera sina bilar är för blöta vilket betyder att bilarna hade kört fast.
– Vi har varit med i 15–20 år. Det var ledsamt att det inte blev av, det är många som har sett fram emot det. Så vi hoppas att det blir nästa år.