Hoppa till huvudinnehållet

Nu skärps reglerna för A-traktorer: ”Inte många som kör lagligt”

Publicerad:
David Lundebro tycker att A-traktorförarna har oförtjänt dåligt rykte. ”Många tycker att vi är i vägen. Vissa pekar finger och kastar saker efter mig när jag är ute och kör”, säger han.
David Lundebro tycker att A-traktorförarna har oförtjänt dåligt rykte. ”Många tycker att vi är i vägen. Vissa pekar finger och kastar saker efter mig när jag är ute och kör”, säger han. Foto: Fredrik Tacacho

Bälteskrav och en maxhastighet på 30 kilometer i timmen – även i nedförsbackar. Efter flera allvarliga olyckor med A-traktorer de senaste åren har reglerna för den populära fordonstypen nu skärpts. Men de lokala A-traktorförarna ställer sig tveksamma till att de nya reglerna kommer att få önskad effekt.

– Jag tror inte att folk kommer att följa de nya reglerna, säger Marie Wall Wedin, snart 16.

De senaste åren har det skett flera allvarliga trafikolyckor med A-traktorer inblandade, varav flera med dödlig utgång. Den tidigare regeringen gav därför Transportstyrelsen i uppgift att se över regelverket för den populära fordonstypen, och nu skärps reglerna. Från och med den 31 augusti gäller:

  • Krav på bälte för samtliga passagerare.
  • Max en passagerare per plats.
  • En maxhastighet på 30 kilometer i timmen.

Även tidigare gällde 30 kilometer i timmen för A-traktorer – skillnaden nu är att det inte längre är tillåtet att frikoppla och rulla i nedförsbacke och på så sätt komma upp i hastigheter som överstiger 30 kilometer i timmen.

Fördubbling av fordon

Antalet A-traktorer har ökat drastiskt i Sverige de senaste åren. 2019 fanns 25 000 A-traktorer registrerade och tre år senare, 2022, hade antalet registrerade fordon ökat till 53 000, enligt myndigheten Trafikanalys.

Den stora parkeringen på Måkebergsplan har blivit en träffpunkt för stans A-traktorförare.
Den stora parkeringen på Måkebergsplan har blivit en träffpunkt för stans A-traktorförare. Foto: Fredrik Tacacho

Marie Wall Wedin, snart 16 år, från Åmål är en av de lokala A-traktorförarna. Hon har viss förståelse för de nya reglerna, som kravet på bilbälte. Samtidigt sörjer hon att hon framöver inte kommer att kunna ta med sig så många av sina vänner när hon är ute och kör.

I A-traktorer får baksätet inte användas och det nya kravet på bilbälte innebär i praktiken att man endast får ta med sig en eller två passagerare framöver, beroende på antalet bältade platser. I dag är det inte ovanligt att en handfull vänner trycker ihop sig där fram i A-traktorn, säger Marie Wall Wedin.

– Det kan bli lite masigt med så mycket folk i bilen, men det funkar, säger hon.

”Fortsätta trimma”

Hon tror att många A-traktorförare kommer att följa de nya reglerna till en början, när polisen förväntas vara extra alert, men är osäker på om de nya reglerna kommer att få önskad effekt i längden.

– Jag tror inte att folk kommer att följa reglerna. Jag tror att många kommer att fortsätta trycka in mycket folk i bilen, och fortsätta trimma bilarna.

Marie Wall Wedin var inte sen på att ta AM-körkortet när hon fyllde 15 år. Då hon bor växelvis i Åmål och Tösse upplever hon en mycket större frihet med A-traktor.

– Jag behöver kunna ta mig till skolan. Det kunde vara svårt att komma iväg innan, när man var beroende av föräldrarna, säger hon.

Trycker ihop sig

Även David Lundebro från Säffle är skeptisk till de nya lagarna. Med det tidigare regelverket, utan krav på bilbälte, var det inte ovanligt att de tryckte ihop sig upp till åtta personer i hans A-traktor, säger han.

– Med de nya reglerna måste jag åka fram och tillbaka flera gånger när jag ska köra många.

Men är det inte bra med bilbälteskrav då, för säkerheten?

– Jo, det är väl det egentligen.

Wunderbaums är en självklar del av inredningen i David Lundebros A-traktor.
Wunderbaums är en självklar del av inredningen i David Lundebros A-traktor. Foto: Fredrik Tacacho

David Lundebro bor i Säffle, men åker ”så ofta han har bränsle” till Åmål där han bland annat har sin syster.

– Jag brukar köra gamla Åmålsvägen hit, säger han.

Merparten av A-traktorerna ute på vägarna i Åmål i dag är manipulerade och går snabbare än regelverket tillåter, menar han.

– Det är inte många som kör lagligt i dag.

Och även om han förväntar sig att polisen kommer att vara på hugget nu när de nya reglerna sjösätts tror han att många A-traktorförare kommer att ignorera de nya, strängare reglerna.

David Lundberos fascination för A-traktorer grundar sig i ett stort bilintresse. Snart fyller han 18 och då kommer han att vara snabb på att ta B-körkort, säger han.
David Lundberos fascination för A-traktorer grundar sig i ett stort bilintresse. Snart fyller han 18 och då kommer han att vara snabb på att ta B-körkort, säger han. Foto: Fredrik Tacacho
A-traktorn blir allt mer populär.
A-traktorn blir allt mer populär. Foto: Fredrik Tacacho

A-traktor

A-traktor är ett motordrivet fordon som består av en ombyggd bil. Den är ursprungligen tänkt att dra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning. Numera används A-traktorn, som ofta kallas EPA, främst som ett transportmedel av ungdomar.

A-traktorn får inte vara konstruerad för att köra fortare än 30 kilometer i timmen.

För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

Fordonet ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att traktorn är ett långsamtgående fordon.

Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik. Därefter ska den regelbundet genomgå kontrollbesiktningar.

Källa: Transportstyrelsen

Artikeltaggar

A-traktorÅmålBilburen ungdomSäffleTrafikTransportstyrelsen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.