På tisdagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om ett sparpaket. Ett av förslagen, det som skulle innebära en stängning av jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn, lyftes dock ut, och inget beslut fattades om jourcentralerna.
Med anledning av de protester och den oro som förslaget om samlokalisering av jourcentraler har skapat valde hälso- och sjukvårdsnämnden att inte fatta något beslut i frågan på tisdagen. Istället ska frågan om samlokalisering utredas ytterligare innan ett beslut ska tas. Samtidigt fortsätter arbetet med att förstärka och styra mot digital vård.
– Vi har haft för mycket medicinskt fokus och inte så mycket invånarfokus. Det får vi ta på oss, säger nämndens ordförande Daniel Schützer.
Reaktioner
På onsdagen höll Daniel Schützer (S), Jens Östergren (C) och Parvane Assadbegli (V) en presskonferens med anledning av sparåtgärderna.
Förslaget innebar att jourcentralen i Säffle samlokaliseras med jourcentralen i Arvika och att jourcentralen i Kristinehamn samlokaliseras med Karlstad. Det skulle i praktiken innebära att jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn stängs och att man styr över en del av besöken till digitala besök. Med anledning av de reaktioner förslaget om jourcentralerna väckt väljer man att utreda frågan vidare innan beslut tas. Det är inte bara den medicinska aspekten som ska vägas in.
– Det är också vilken trygghet man har om man bor i Säffle och behöver vård på helgen, säger Daniel Schützer som uppger att man skyndade på ärendet lite för fort och därför nu väljer att ta ett steg tillbaka för att ta reda på mer.
En samlokalisering av jourcentralerna beräknas innebära en besparing på 800 000 kronor per år.
Även synpunkter från personalen kommer att tas med när frågan utreds vidare.
– Det finns saker vi behöver titta närmare på, säger Jens Östergren (C).
Ungdomscentral
Samtidigt planeras det för en ungdomscentral i Säffle.
– Vi har många unga som inte mår särskilt bra och vi vill försöka samordna arbetet med dem i en ungdomscentral, säger Daniel Schützer.
Bortsett från de punkter som lyftes ut tog hälso- och sjukvårdsnämnden beslut om ett sparpaket. En stor del handlar om att minska andelen hyrpersonal i verksamheterna.
Stort underskott
Sjukvården i Värmland går mot ett stort underskott, närmare en miljard kronor, och stora åtgärder krävs.
Det rör sig om sammanlagt en besparing på närmare 68 miljoner i år och nästan 450 miljoner nästa år. Med reservation för de beslut som ännu inte är fattade. En stor del är beslut som har tagits av hälso- och sjukvårdsledningen.
Det som kommer märkas mest för invånarna tros vara att en större andel av kontakterna med vården blir digitala. För personalen blir en förändring att färre av deras kollegor är hyrpersonal.
– Det är klart att det är kris men vi har tagit oss igenom kriser förut, säger Daniel Schützer.