Hoppa till huvudinnehållet

Nya kommunalrådet: ”Det känns roligt att få chansen”

Publicerad:
Markus Bäckström blir Säffles nya kommunalråd den 1 oktober.
Markus Bäckström blir Säffles nya kommunalråd den 1 oktober. Foto: Nathalie Forsström

Det står nu klart att det är Markus Bäckström (C) som tar över som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Säffle från och med 1 oktober. Han lämnar sitt jobb som gymnasielärare för att ägna sig åt politiken på heltid.

Dag Rogne lämnar över ordförandeklubban till Markus Bäckström.
Dag Rogne lämnar över ordförandeklubban till Markus Bäckström. Foto: Nathalie Forsström

Markus Bäckström har varit aktiv i kommunpolitiken i många år. Nu tar han klivet upp som kommunstyrelsens ordförande och kommer därmed vara politiker på heltid.

– Det känns roligt och jag är ödmjuk inför uppgiften, säger han och uppger att han ser fram emot att tillsammans med kommunfullmäktige och kommunstyrelsen fortsätta jobba för Säffles utveckling.

Hundar och får

Markus Bäckström bor på en gård i Kila med sina jämthundar och 20 får. Han har jobbat många år som gymnasielärare på Lillerudsgymnasiet, ett jobb som han trivts väldigt bra med. Men när han nu fick förfrågan om att ta ytterligare ett kliv inom den kommunala politiken tackade han ja.

– Det känns roligt att få chansen att jobba ännu mer för Säffles utveckling, säger han.

Började som ersättare

Sina första steg in i kommunpolitiken i Säffle tog Markus 1998 när han blev ersättare i kommunfullmäktige.

– Jag var under den mandatperioden även ersättare i socialnämnden, säger han.

Det ena ledde till det andra och han har efter det haft en ordinarie plats i kommunfullmäktige men även varit med i olika nämnder. Sedan 2014 har han varit med i kommunstyrelsen och även suttit som ordförande i styrelsen för Säfflebostäder, en roll som han nu avsagt sig, inför sitt nya uppdrag.

Markus Bäckström har varit i kommunpolitiken länge. Det här är en arkivbild från när han i egenskap av ordförande i styrelsen för Säfflebostäder besökte en familjedag på Vallen, 2019.
Markus Bäckström har varit i kommunpolitiken länge. Det här är en arkivbild från när han i egenskap av ordförande i styrelsen för Säfflebostäder besökte en familjedag på Vallen, 2019. Foto: Nathalie Forsström

Tuff situation

Markus Bäckström kliver in som ordförande i en tuff tid, med tanke på det säkerhetspolitiska läget och de ekonomiska utmaningarna som Säffle tillsammans med många andra kommuner står inför.

– Vi måste vara noga med varje investering, säger Markus Bäckström.

Han uppger att det är viktigt med ett vi-tänk och att det finns gemensamma målbilder inom hela kommunkoncernen.

– Att man jobbar koncernövergripande med tydliga målbilder som man sedan bryter ned på nämndnivå, säger han.

Viktigt med dialog

Markus nämner också dialogen med föreningar och byalag som viktig.

– Man ska kunna bo, verka och arbeta i hela kommunen, säger han.

Han nämner vikten av att det finns landsbygdsskolor och en välfungerande kollektivtrafik. En annan sak som Markus Bäckström lyfter är det förebyggande arbetet mot droger.

– Min ambition är tydlig. Jag vill ha en drogfri kommun. Det för med sig mycket lidande och här är det viktigt att vi jobbar gemensamt, säger han.

Arbetslösheten och kompetensförsörjning är också viktiga frågor. Där tycker han att det är viktigt med samarbete med näringslivet för att nå ut till ungdomar och visa vilka jobb som finns.

Artikeltaggar

KommunfullmäktigeKommunpolitikKommunstyrelsenMarkus BäckströmPolitikSäffleSäfflebostäderStyrelser

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.