Hoppa till huvudinnehållet

Dag Rogne (C) lämnar över ordförandeklubban: ”Du blir aldrig färdig och det är som det skall”

Publicerad:
Dag Rogne (C) slutar som kommunalråd den 1 oktober.
Dag Rogne (C) slutar som kommunalråd den 1 oktober. Foto: Nathalie Forsström

Kommunfullmäktiges möte i måndags blev Dag Rogne (C) sista som kommunstyrelsens ordförande. Efter över nio år som kommunalråd har han nu valt att stiga av. ”Du blir aldrig färdig och det är som det skall”, sade han i sina slutord.

Orden fick Dag Rogne höra på en utbildning i början av sin tid som kommunalråd och dessa ord har han haft med sig under sina år som ledare för kommunen.

Dag Rogne har haft rollen som kommunstyrelsens ordförande i över nio år. Den 1 oktober är det dags att lämna över ordförandeklubban till partikamraten Markus Bäckström.

– Jag hade när jag var ung inga tankar på att få detta uppdrag eller stå framför er här och tala. Men vägskälen i livet har lett mig hit. Jag har vågat och jag har känt ett förtroende. Det har varit något av det roligaste jag gjort att få leda Säffle kommun under dessa år, sade Dag Rogne.

Tillbakablick

Dag Rogne blickade tillbaka lite på åren som gått.

– Jag hade egentligen ingen klar bild över vad detta uppdrag skulle leda till när jag började. Men jag hade två ambitioner och det var att skapa en modern politiskt styrd organisation som präglades av trygghet, beslutskraft, öppenhet och prestigelöshet, handlingskraft för alla involverade, poltiker, anställda och medborgare. Det andra var att från det dystra läget i Säffie i Volvonedläggningene spår som vill alla upplevde 2014. Allt fler tomma skyltföndster och ett ödsligt centrum. Jag ville lyfta stolthet, nöjdhet och attraktionskraft för kommunen, för oss själva och för vår omvärld.

– Jag ville skapa en kommuna man är stolt över att bo i och som attraherar andra att vilja flytta hit. Jag är rätt nöjd över det som hänt och den resa Säffle kommun gjort under mina år, även om man aldrig blir färdig, för det är ju som det skall.

Arkivbild. Snart lämnar Dag Rogne sitt kontor i kommunhuset.
Arkivbild. Snart lämnar Dag Rogne sitt kontor i kommunhuset. Foto: Helena Karlsson

Utmaningar

Dag Rogne nämner flyktingströmmen, nya simhallen, pandemin på händelser som exempel på händelser som kommunen tagit sig igenom under hans tid som kommunalråd.

– Det var svårt 2014 att förutse dessa händelsre och lika svårt är det att förutse vad som komma skall i framtiden för Säffle kommun. Men en kommun där vardagen fungerar bra har också stora möjligheter att hantera kriser och svåra händelser på ett bra sätt. Det finns inget som heter att komma till ett dukat bort, och bordet är inte dukat nu heller, Säffle står inför stora utmaningar även framåt, avslutade Dag Rogne innan han tackade en rad personer som han jobbat med under åren.

Lämnar över

Han passade även på att säga några ord till Markus Bäckström som han ska lämna över ordförandeklubban till.

– Jag fick stafettpinnen, ordförandeklubban av Daniel när han gick vidare mot riksdagsuppdrag på nationell nivå. Känns lite som att cirkeln är sluten när jag får lämna den till dig Markus.

Gott råd

Ett gott råd blev det också:

– Jag sade till talarstolen i aprik 2014 att jag är ingen ny Halvar Pettersson eller Daniel Bäckström, jag är Dag Rogne och tänker arbeta på mitt vis. Jag tror det är alldeles nödvändigt för att vara äkta och för att lyckas att man är sig själv i uppdraget.

Artikeltaggar

CenterpartietDag RogneKommunfullmäktigeKommunstyrelsenMarkus BäckströmPolitikSäffleSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.