Hoppa till huvudinnehållet

Mästare inom tibetansk buddism besökte Säffle

Publicerad:
Pema Dorjee är mästare inom tibetansk buddism, hedersdoktor vid Karlstad universitet och har arbetet nära Dalai lama. Han besökte Säffle under tisdagen tillsammans med Carin Söderlind, Trinity Karlstad.
Pema Dorjee är mästare inom tibetansk buddism, hedersdoktor vid Karlstad universitet och har arbetet nära Dalai lama. Han besökte Säffle under tisdagen tillsammans med Carin Söderlind, Trinity Karlstad. Foto: Carolina Schützer

Under tisdagen besökte Geshe Pema Dorjee Kulturhuset Silvénska i Säffle. Pema är mästare inom tibetansk buddism, hedersdoktor vid Karlstad universitet och har arbetet nära Dalai lama. Han höll en föreläsning om hur man kan leva ett meningsfullt liv.

Det är den ideella föreningen Trinity Karlstad som i samarbete med Säffle kommun ordnat denna föreläsning med Pema. Carin Söderlind, som är ordförande för föreningen och dessutom en väldigt god vän till Pema, finns också på plats. Hon och föreningen har tillsammans med Pema startat en skola för fattiga barn i den lilla bergsbyn Malagiri i Nepal.

– Carin är en vän sedan många år tillbaka - 23 år. Jag kallar henne inte för en vän längre - hon är syster Carin, berättar Pema.

”Ska vi starta en skola?”

Det hela började när Carin var volontär i Nepal 2006 och 2007. Hon och Pema var på en pilgrimstur, när de plötsligt stannade till i en liten by - en by där befolkningen var mycket fattig. De vuxna var analfabeter och de små barnen gick inte i skolan.

– Pema sa till mig: ”ska vi starta en skola här Carin?”. Jag var 60 år då och tänkte ”men det kan jag ju inte göra”, men jag sade ändå ”ja” - åkte hem och startade föreningen Trinity.

Den ideella föreningen Trinity bildades 2008 på initiativ av Pema Dorjee och föreningens ordförande Carin Söderlind. Detta för att bygga upp en skola och hjälpa till med driften tills byborna själva kunde ta över.

– Skolan stod färdig 2011 och då hade vi 47 barn.

Föredragen som Pema håller lite runtom i Sverige är organiserade av föreningen och Carin, som ett led för att få in lite pengar till skolan man byggt i Malagiri; Janchup Pre-primary School.

En önskan som Pema har är att kunna återvända till Tibet.
En önskan som Pema har är att kunna återvända till Tibet. Foto: Carolina Schützer

Vad handlar ditt föredrag om?

– Vad meningen med livet är och vad ett meningsfullt liv är. Främst från ett buddistiskt perspektiv, men kanske finns det universella värderingar? Jag tror att det finns värderingar som de flesta vill ha runtom i världen, säger Pema.

Han hoppas genom sina föreläsningar att folk kan upptäcka deras fina arbete och hjälpa föreningen och Carin.

– Pengarna hamnar verkligen där de ska och där de behövs. Carin är den ärligaste och den mest ödmjuka människa jag känner. Hon är verkligen en bra och god person.

Flydde till Nepal

Pema berättar också lite om sin bakgrund och historia när ST träffar honom innan föreläsningen.

Pema Dorjee föddes i Tibet 1951. Som liten pojke tvingades han fly från det kinesiska förtrycket i Tibet. Tillsammans med sin familj tog han sig över Himalaya till Nepal. Han kom senare till exiltibetanernas Dharamsala i norra Indien.

– Det var så mycket problem i Tibet - det var så mycket förtryck. Men jag hoppas att jag någon gång kan återvända, men hittills har jag inte haft den chansen. Det är tufft. Under 90-talet var det inte möjligt alls, och jag tror att min utbildning och det jag gör inte går hem hos de i Kina. Det är därför jag inte får komma tillbaka.

Pema berättar också om en BBC-intervju han gjorde. Han berättade då om flera tusen barn som flytt från Tibet, som han försökte ta hand om.

– Jag berättade om hur de hade haft det och hur de levt i Tibet - det gjorde dem inte glada.

Carin och Pema har känt varandra i 23 år. ”Jag kallar henne inte för en vän längre - hon är syster Carin”
Carin och Pema har känt varandra i 23 år. ”Jag kallar henne inte för en vän längre - hon är syster Carin” Foto: Carolina Schützer

Vad hoppas du på för framtiden?

– Att jag kan komma tillbaka till Tibet. Det är så många i Kina som nu lär av Dalai lama - jättemånga som tar till sig den buddistiska läran. Kina försöker ju att förstöra vår tro men vad ska de göra när deras folk blir buddister? De kan inte förgöra sitt eget folk. Så detta öppnar upp för att man kanske kan åka tillbaka - det hoppas jag.

Nära samarbete med Dalai lama

Han är dock glad över sitt liv i Indien.

– Jag är väldigt lyckligt lottad - jag har slagit mig till ro väldigt bra här. Det är ett stort land och här finns så mycket mångfald inom väldigt mycket.

I Dharamsala blev han småningom rektor för den ”Tibetanska barnbyn” och var det under många år. Numera arbetar Pema i nära samarbete med Dalai lama och är tilldelad den högsta titeln, Geshe, i det buddistiska utbildningssystemet;

Kan du beskriva Dalai lama? Hur är han?

– Han är ganska gammal, 88 år. Men hans sinne är väldigt klart och hans är frisk. Han är väldigt inflytelserik och har många åtaganden. Han arbetarhårt för en religiös harmoni - att hela världen ska vara som en stor mänsklig familj. Han främjar den tibetanska kulturen - buddism, och goda värderingar. Han gör så mycket bra saker och han jobbar hårt.

Hur är det att arbeta så nära Dalai lama?

– Det är verkligen det högsta privilegiet. Han har gett mig så mycket vägledning i livet och lärt mig hur man ska leva.

”Han har gett mig så mycket vägledning i livet och lärt mig hur man ska leva. ”
”Han har gett mig så mycket vägledning i livet och lärt mig hur man ska leva. ” Foto: Carolina Schützer

Skolan i Malagiri

Pema och Carin berättar lite mer om skolan som byggdes Malagiri - nu för 12 år sedan.

– Skolan fungerar väldigt bra. Vi har 64 barn ungefär, säger Pema.

Carin berättar att man haft 71 barn året som gått, men att det varit alldeles för många. Så man har valt att försöka hålla sig till 64 stycken. Barnen, som är mellan 3 och 9 år, får frukost, lunch och mellanmål. Det finns bland annat fyra lärare och en vakt på skolan - som är inhägnad.

– Det händer att barn blir bortrövade i Nepal, så därför behöver vi en vakt.

Förutom att lära sig att läsa och skriva, både nepali och engelska, och räkna så utgår undervisningen på skolan också ifrån barnens förmågor.

– Vi har mycket skapande ämnen, som bild och dans - de älskar verkligen att dansa, det hör ju till deras kultur. Vi har också teater och musik. Jag är väldigt imponerad av vad duktiga de är på att läsa och skriva.

Skolan drivs vartannat år av föreningen Trinity och vartannat år av Brighton University. Men Trinity försöker också hjälpa kvinnorna i byn, som också har det väldigt tufft.

– Vi försöker att göra lite olika projekt till dem så att de kan träffas och prata med varandra - utan sina män. Nu har vi till exempel en sömnadskurs som vi har i ett rum i skolan. De får lära sig att sy och sticka bland annat.

Carin brukar besöka Nepal och skolan i Malagiri två gånger per år. Det har hon gjort sedan 2006 - med uppehåll under pandemin.

– Det har blivit över tjugo gånger nu, men det är himla roligt. Så länge jag orkar så kommer jag att åka - jag kan inte sluta. I oktober åker jag igen, avslutar hon.

  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer
  • Foto: Carolina Schützer

Artikeltaggar

BarnKulturhuset SilvénskaLärareMänskligtSkolor

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.