Hoppa till huvudinnehållet

Fritidsprojekt startar på Höglunda: ”Målet är att de ska göra bra val”

Publicerad:
Som ett led i kommunens trygghetsarbete har man startat ett pilotprojekt på Höglundaskolan i Säffle. Varje dag efter skoltid anordnas olika aktiviteter som barn i mellanstadiet kan anmäla sig till.
Som ett led i kommunens trygghetsarbete har man startat ett pilotprojekt på Höglundaskolan i Säffle. Varje dag efter skoltid anordnas olika aktiviteter som barn i mellanstadiet kan anmäla sig till. Foto: Diana Dragic

Som ett led i kommunens trygghetsarbete startades i måndags ett pilotprojekt på Höglundaskolan i Säffle.

Under hela höstterminen har skolan en så kallad fritidsklubb, där man anordnar olika aktiviteter efter skoltid för elever i mellanstadiet.

Helen Toren är en av tre socialpedagoger som jobbar med projektet tillsammans med de föreningar som har anmält sitt intresse.

– Det är våra politiker som känner att vi behöver ta ett nytt grepp runt barnens fritid egentligen. I första hand är fritidsklubben för de barn som inte är inskrivna på fritids. Tanken är att bjuda in olika föreningar i kommunen och visa upp för barnen vad det finns för alternativ, och det är helt kostnadsfritt, säger Helen.

Två dagar i veckan satsar man på något form av fysisk aktivitet som någon av de samarbetande föreningarna håller i. Övriga dagar är det personalen som ordnar aktiviteter. Då kan det bli till exempel pyssel, men man erbjuder även studiehjälp två dagar i veckan.

– Det är alltid en styrd aktivitet som man får anmäla sig till, så de går inte hit och hänger utan det finns alltid något som man måste delta i.

”Göra bra val”

Intresset för fritidsklubben har så här långt varit väldigt bra. Skolan satte ett tak på 30 barn, och nu under första veckan har det varit ungefär 25 anmälda varje dag.

– Det är spridda åldrar och både tjejer och killar, så vi är jättenöjda! Barnen tycker att det är roligt. De är supertaggade varje dag när de kommer och de stannar verkligen tills vi stänger, säger Helen.

– Tanken är att om de får upp ett intresse för någon av föreningarna, ska vi hjälpa dem att bli medlemmar. Målet är egentligen att lära dem att göra bra val på fritiden – att komma hem från skolan, äta mellanmål, göra sina läxor och sen dra iväg på en aktivitet.

Om man väljer att bli medlem i en förening, stöds även det ekonomiskt då?

– Nej, men då är tanken att vi ska vara behjälpliga. Finns det inte ekonomiska möjligheter kan vi hjälpa till med att söka bidrag, till exempel.

Helen Thoren är en av tre socialpedagoger som jobbar med projektet.
Helen Thoren är en av tre socialpedagoger som jobbar med projektet. Foto: Diana Dragic

Under utveckling

Än så länge har man två föreningar som är med på tåget. Det är basket- och badmintonföreningen. Men man har fler på gång, och det är också flera företag som har visat intresse.

– Det är på gång med schackklubben, innebandy och fotboll. Sen kommer även musikskolan att dra igång sin Skapande Skola i slutet av september, där de erbjuder bland annat undervisning i olika instrument. Det är också några företag som har anmält sitt intresse och vill vara behjälpliga på något sätt. Bland andra PRO, Manne Foto och Glad i Garn, säger Helen.

Helen är mycket positivt inställd till den nya satsningen. Hon berättar att man efter hösten kommer att göra en utvärdering, och hon hoppas att det här ska bli ett permanent alternativ för barnen.

– Jag hoppas verkligen på en fortsättning och att det blir en möjlighet på fler skolor i kommunen.

Badminton och basket

Under torsdagen gör ST ett besök när det är premiär för en förening att besöka fritidsklubben. På plats är Tommy Hedlund från badmintonföreningen BMS Åminton samt Svante Nyström och Isak Melitshenko från Säffles och Åmåls gemensamma basketklubb. Föreningsrepresentanterna berättar att man nappade på initiativet direkt.

– Jag tycker att det här är ett jättebra initiativ och hoppade på direkt! Det är en möjlighet för oss att rekrytera plus att man gör en samhällstjänst, säger Tommy.

Eftersom fritidsklubben pågår under dagtid, kan det vara svårt för föreningar att skicka en representant. Hos basketklubben har man löst det genom att skicka två yngre ambassadörer som går i skolan och därför kan hjälpa till under dagtid. Svante och Isak har spelat basket sedan de gick i sexan, och har nu i uppdrag att introducera dagens mellanstadieelever till sporten.

– Det är bra att de har något att göra i stället för att hänga på stan. Det viktigaste är att de har kul och att de kanske får upp ett intresse för sporten, säger de.

  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic
  • Foto: Diana Dragic

Artikeltaggar

ÅmålBasketBMS ÅmintonHöglundaskolanMänskligtPROSäffleSamhälleSkola och utbildningSkolorSportTommy HedlundTrygghetsarbete

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.