Hoppa till huvudinnehållet

Behåll jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Förslaget som väcker känslor: ”Stoppa slakten av vård i Säffle”

VÅRD. Vi har den senaste veckan tagit del av ett sparförslag från den socialdemokratiskt ledda majoriteten i regionen. Det skulle bland annat innebära att de ack så viktiga jourcentralerna i Säffle och Kristinehamn ska läggas ner. Detta skulle enligt deras beräkning motsvara en besparing om cirka en sjuksköterskelön.

Man baxnar över bristen på, eller kanske är det inkompetens vad gäller konsekvensanalys. Jourcentralen är en viktig del i sjukvården i Säffle och hjälper till att avlasta både akuten på CSK i Karlstad, men även hemtjänst och hemsjukvård i kommunen.

Vad skulle då en nedläggning av jourcentralen innebära för våra kommuninnevånare? Regionen föreslår att de Säfflebor som är i behov av vård skall åka till Arvika för att få sin vård. Min fråga till de som styr i regionen blir då om de har provat att åka kommunalt mellan Säffle och Arvika med Värmlandstrafik? Det är i praktiken omöjligt på vardagar och än svårare på helgen. Lek med tanken att den vårdbehövande dessutom bor i Ekenäs.

Lyckas du ta dig till Arvika med kollektivtrafik i rimlig tid från Säffle så förtjänar man nobelpriset i fysik.

Konsekvensen blir att de Säfflebor som är i behov av vård i stället kommer att åka till en redan överfull akut på CSK eller på jourcentralen Gripen i Karlstad. En jourcentral som redan idag är fylld till bristningsgränsen. Samma sak kommer de Kristinehamnsbor i behov av vård att göra. Det kommer obönhörligen att generera mer press på den kommunala hemtjänsten och hemsjukvården i form av fler och mer avancerade insatser.

Regionen kommer att skicka kostnaden för sina brister till kommuninvånarna i Säffle och Kristinehamn. Hur rimmar detta med visionen om ”god och nära vård”? Hur kommer detta att påverka tryggheten för Säffleborna? Vilken betydelse kommer detta att få för personer som vill flytta till Säffle, eller för den delen de företag som vill etablera sig i Säffle? Är det detta som majoriteten i regionen kallar för landsbygdsutveckling?

Det går inte att blunda för att detta är en fortsättning på Socialdemokraternas dråpslag från 2001 då sjukhuset lades ner. Det finns inget annat sätt att se det då den föreslagna ”besparingen” är allt annat än en besparing. Det är en fördyring på totalen som kommer att drabba personalen på akuten i Karlstad med ökad arbetsbelastning, mer stress, sämre arbetsmiljö, längre väntetider.

Motsvarande försämring kommer att drabba den kommunala hemtjänsten och hemsjukvården, men det riskerar även att ge fler ”onödiga” ambulanstransporter. Ambulanser som kan användas bättre.

Det finns andra sätt att faktiskt göra besparingar i verksamheten. Detta är en utveckling som vi Moderater inte står bakom.

RÖR INTE SJUKVÅRDEN I SÄFFLE!

Ola Johansson, Nina Andersson, Jonas Larsson, Sanna Bertilsson, Claes-Göran Kihlström, Thomas Jarlhamre, Anna Mossberg, Michael Sahlin, Stina Höök

Ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige för Moderaterna Säffle

Artikeltaggar

Centralsjukhuset i KarlstadNina AnderssonSäffleStina HöökVårdVård och omsorg