Hoppa till huvudinnehållet

Gustav om seglingen och framtidsdrömmarna – vill segla på heltid

Publicerad:
Gustav Skålén brinner starkt för segling. Han seglar för SSÅV och tävlar nästan varje helg under sommaren. Näst i sikte är att komma in på seglingsgymnasium i Lerum.
Gustav Skålén brinner starkt för segling. Han seglar för SSÅV och tävlar nästan varje helg under sommaren. Näst i sikte är att komma in på seglingsgymnasium i Lerum. Foto: Diana Dragic

Segling har alltid varit en stor del av Gustav Skåléns liv. Han har varit med i pappa Thomas segelbåt hela sedan barnsben och i dag tränar och tävlar han intensivt för att uppnå sina drömmar inom sporten.

På SSÅV står pappa Thomas och fixar med E-jollen samtidigt som Gustav pratar med en av medlemmarna i Åmåls sjöscouter. Gustav får frågan om vilka tävlingar som är kvar den här säsongen.

– Först är det tävling i elitserien i E-jolle, sen är det allsvenskan, sen är det sista deltävlingen i elitserien, helgen efter det är det Seglarnas mästare och sen är det jul, typ, säger Gustav och skrattar.

Var i Tyskland

Det har varit en intensiv tävlingsperiod för Gustav hela sommaren och den fortsätter även under hösten. När ST gör ett besök under ett av Gustavs träningspass, har han nyligen kommit hem från finalen i Youth Champions League – en lagtävling för de bästa seglarungdomarna i Europa. Tävlingen hölls i Kiel, Tyskland under den gångna helgen. Det var en svår final med trånga ytor och hård konkurrens.

– De som vann har tränat tillsammans i fem år. Vår besättning har tränat ihop tre gånger under sommaren, så med de förutsättningarna tycker jag att vi gjorde bra ifrån oss även om det inte gick riktigt som förväntat.

Nu siktar Gustav framåt mot nästa tävling i elitserien till helgen. Där tävlar han ensam, i E-jolle, som är en segelbåt byggd för enbart en person och en av de klasser som Gustav tävlar framgångsrikt i. Han har bland annat deltagit på SM och EM med goda resultat, men tävlar även i allsvenskan med besättning på kölbåt. Detta trots sin unga ålder och med bara ett par år av seglingserfarenheter i ryggsäcken.

Förälskad i farten

Gustav började segla när han var 12 år. Att intresset inte tog fart tidigare tror han har att göra med en incident då han blev rädd ute på vattnet.

– När jag var typ åtta år och skulle segla jolle så blåste det mycket och då vart jag rädd. Sen seglade jag inte på många år efter det. Men 2019 var jag, pappa och en kusin ute vid sommarstugan och seglade och då blev jag kär. Det var den sommaren jag började tävla, och jag och min kusin var faktiskt iväg på en tävling i den båten, som vi vann, säger Gustav.

Minns du vad det var du fastnade för med seglingen?

– Farten. Och att man inte hör något motorljud. Det enda du hör är vinden och att det skvätter väldigt mycket vatten. Det låter nästan som en fors.

I jollen måste man göra allt själv. Det går inte att skylla på någon annan om det går dåligt.
Gustav Skålén

”Bättre grund”

Efter ett par år av tävlingar, bestämde sig Gustav för att satsa ordentligt. Han stod då inför beslutet att gå med i hans pappas besättning på kölbåt och tävla med dem, eller satsa på E-jolle och tävla ensam.

– Då valde jag E-jollen, eftersom det ger en bättre grund i längden. I en besättning har man en fast position och lär sig den väldigt bra, men i jollen måste man göra allt själv. Det går inte att skylla på någon annan om det går dåligt, skojar Gustav.

Nu för tiden tränar Gustav segling två till fyra dagar i veckan. Oftast vid hemmaklubben Segelsällskapet Åmålsviken (SSÅV), men ibland även i Göteborg.

– På vårkanten brukar vi åka ner till Göteborg varje söndag för att träna i två timmar med några som jag tävlar tillsammans med. Här hemma tränar jag ensam en gång i veckan i snitt och med besättning i kölbåt en till två gånger. Sen är det oftast tävling varje helg.

Foto: Diana Dragic

Träningen

Så småningom är båten redo och det är dags för Gustav att ge sig ut på vattnet. E-jollen är lätt och kan dras för hand ner till iläggningsplatsen. Där hissar Gustav och Thomas seglet innan Gustav kliver i och rör sig ut i Åmålsviken. Thomas följer efter med motorbåt.

Att träna segling är inte alltid så enkelt, åtminstone inte när man tränar själv. Då kan man nämligen inte helt få till de där tävlingslika situationerna som uppstår när man tävlar båt mot båt.

– Men man får träna på det som går att träna helt enkelt, säger Thomas.

Thomas åker i förväg längre ut där det blåser mer. Där lägger han ut en gul boj. Gustav ska sedan segla på en tänkt linje mellan bojen och båten – en så kallad startlinje – och träna på tekniken.

När Gustav seglar mot bojen slänger han sig då och då under seglet och byter sida, varpå båten också byter riktning. Det kallas för ett slag eller en ”gipp”. Det gör man för att sicksacka sig framåt, eftersom det inte går att segla rakt mot vinden.

– Gör en sen gipp nu!, ropar Thomas när Gustav närmar sig bojen.

Reaktion och startposition

Reaktionsförmågan är en annan sak som Gustav tränar på. När pappa Thomas plötsligt ropar ut saker som Gustav ska göra är tanken att simulera en situation som eventuellt kan uppstå på tävling, till exempel vid själva rundningen av kryssmärket. På tävling är det inte bara en, utan flera båtar som ska runt märket mer eller mindre samtidigt, vilket kräver att man snabbt kan omvärdera sin plan för att undvika krock eller för att runda märket så fördelaktigt och snabbt som möjligt.

– Pappa kan ropa eller vissla när jag ska slå och då ska jag försöka göra det så fort som möjligt, säger Gustav.

Efter några vändor fram och tillbaka mellan märket och båten, tränar Gustav även på startpositionen.

– Konsten för att få till en bra start är att ligga still under en period innan startskottet går, för sedan accelerera när det är fem till åtta sekunder kvar.

För att överträna tiden säger Thomas till Gustav att ställa klockan på två minuter. De sista 50 sekunderna får han order om att ligga så still som möjligt och så nära bojen som möjligt. Det kräver hela tiden små justeringar för att få båten att vara stilla, och Gustav över även på att göra dessa på så liten yta som möjligt.

 • Gustavs pappa Thomas följer ibland med ut i motorbåt och hjälper Gustav i träningen.
  Gustavs pappa Thomas följer ibland med ut i motorbåt och hjälper Gustav i träningen. Foto: Diana Dragic
 • Har har Gustav precis rundat ”kryssmärket”.
  Har har Gustav precis rundat ”kryssmärket”. Foto: Diana Dragic
 • Påväg under seglet för att byta sida i båten.
  Påväg under seglet för att byta sida i båten. Foto: Diana Dragic
 • Det svåraste med segling är att läsa vinden och anpassa sin segling efter den.
  Det svåraste med segling är att läsa vinden och anpassa sin segling efter den. Foto: Diana Dragic
 • Nästa år hoppas Gustav att han ska komma in på seglingsgymnasium i Lerum.
  Nästa år hoppas Gustav att han ska komma in på seglingsgymnasium i Lerum. Foto: Diana Dragic
 • Att tävla just E-jolle tror Gustav är en bra investering inför framtiden, eftersom man då får med sig alla grunder inom segling.
  Att tävla just E-jolle tror Gustav är en bra investering inför framtiden, eftersom man då får med sig alla grunder inom segling. Foto: Diana Dragic

Vill segla på heltid

Att kombinera skolan med seglingssatsningen funkar i nuläget bra för Gustav, men kräver stor disciplin.

– Man får försöka klämma in läxorna innan träningen, eftersom träningen tar minst tre timmar och jag åker buss hit och hem.

Målet är dock att komma in på ett seglingsgymnasium i Lerum nästa år, där han kan kombinera skola och segling på ett mer effektivt sätt.

– Det är en ganska saftig ansökningsprocess. Först ska man beskriva sina meriter, sin karriär och sin träningsmotivation samt skicka in lite filmer. Sen blir man förhoppningsvis kallad på intervju i januari och i februari får man besked. Kommer jag in kommer jag att träna segling minst 3 gånger i veckan samt fysträna tre gånger i veckan också. Under fritiden tränar man säkert också segling varje dag.

Om du fick drömma fritt, vart är du då om fem år?

– Då går jag mitt tredje eller fjärde år på seglingsgymnasiet och tävlar en tvåmansjolle som kallas för en ”twentyniner”. Den har två segel och då är man två på båten – en rorsman och en gast, säger Gustav.

Artikeltaggar

BåtarSegling

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.