Hoppa till huvudinnehållet

Scenbruket ger föreställning om mänskliga rättigheter

Publicerad:
Olof Göthlin och Tove Klang ger en föreställning om mänskliga rättigheter på Sagabiografen på FN:s internationella dag.
Olof Göthlin och Tove Klang ger en föreställning om mänskliga rättigheter på Sagabiografen på FN:s internationella dag. Foto: Fotograf Jeanette Dahlström

Den 15 september är FN:s internationella dag för demokrati. Då sätter Scenbruket upp ”En föreställning om Mänskliga Rättigheter” på Sagabiografen i Säffle.

Det är Säffle Teaterförening som tillsammans med biblioteket och studieförbundet NBV bjuder in till föreställningen.

Scenbruket är en grupp frilansande scenkonstartister som ibland jobbar var för sig och ibland gör projekt ihop. Det är Olof Göthlin och Tove Klang som både står på scenen och är upphovspersoner i den här föreställningen. Tove har satt ihop dans och koreografi, och Olof har skrivit text och musik samt gjort scenografin.

Idén till föreställningen började gro hos Olof 2015. När kriget i Syrien satte människor på flykt ställdes också frågor om mänskliga rättigheter på sin spets. Det som tidigare tagits för självklart började ifrågasättas och begränsningar infördes. De mänskliga rättigheterna verkade förändras. Så Olof började läsa.

Sedan 1948

FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har funnits sedan 1948. Deklarationen består av 30 punkter, så kallade artiklar. När den antogs var det den första globala texten som slog fast alla människors värdighet och jämlikhet oberoende av hudfärg, tro eller ursprung.

Men vad händer när de mänskliga rättigheterna blir relativa? När begrepp som värdighet och jämlikhet är fria för tolkning? Vad har vi för föreställning om mänskliga rättigheter? Med musik, dans och spoken word vänder och vrider Tove och Olof på begreppen och sätter igång tankeprocesser hos publiken.

Uppvuxen i Säffle

Olof är uppvuxen i Säffle, men flyttade vidare i och med gymnasiet. Han hamnade i Malmö och utbildade sig till musiker och musiklärare och gjorde musik med bandet Alla Fagra. Säffleborna kanske känner igen honom som musiker på Cirkus Cirkörs föreställning Knitting Peace. Nu har han dock flyttat tillbaka med familjen till Värmland. Han jobbar som lärare på samma skola i Borgvik där han en gång gick, och frilansar med musik och scenkonst.

Artikeltaggar

Cirkus CirkörFNFöreställningarMänskliga rättigheterMusikNöje/KulturSäffleTove Klang

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.