Hoppa till huvudinnehållet

Innan varslet: ”Vi minskar andel inhyrd personal”

Publicerad:
Henrik Asp, vd för Moelven Byggmodul AB.
Henrik Asp, vd för Moelven Byggmodul AB. Foto: Privat

Innan Moelven Byggmoduls AB gav besked om storvarsel under gårdagen, var det enbart tal på att minska andelen inhyrd personal.

– Något varsel har vi inte lagt, sade företagets vd Henrik Asp när ST ringde upp i måndags.

Det man hade gjort var att informera om att företaget minskar andelen inhyrd personal och firmor på grund av vikande efterfrågan.

– Merparten av vår bemanning är tillsvidareanställda, men vi har också ganska många inhyrda från bemanningsföretag för att balansera bemanningen med behovet inom produktionen. Det är de inhyrda som har fått information om att vi kommer ha mindre behov av dem framöver, sade Henrik.

Utöver de 100 anställda som varslats, är det alltså en hel del inhyrd personal som också berörs av den minskade efterfrågan.

– Det finns ingen exakt siffra, men det gäller ungefär 50 personer från bemanningsföretag. Ett antal av dem har viss kompetens som vi fortfarande har behov av så i dagsläget vet vi inte hur många av dem som kommer att sluta hos oss.

Inhyrd personal har kortare uppsägningstid och berörs inte av de förhandlingar som ska hållas mellan företaget och facket.

– Normalt sett ska vi informera om det två veckor i förväg och i det här fallet informerade vi knappt tre veckor innan. Gissningsvis finns det personer som går direkt till annat jobb, sade Henrik Asp.

ST har kontaktat ett av de bemanningsföretag som Moelven Byggmodul AB hyr personal av för att ta reda på hur många av de drabbade som bor i Säffle kommun.

– Först och främst vill jag säga att vi naturligtvis känner med alla som berörs av det här varslet. Vi har haft ett långt och välfungerande samarbete med Moelven. Det är även ett hårt slag för bygden då Moelven är en stor arbetsgivare. För vår del känner vi stort ansvar och medkänsla för våra medarbetare som berörs. Det är ett 30-tal av våra medarbetare som påverkas varav ca 20 är bosatta i Säffle kommun, säger Mathias Nordlöf, marknadsområdeschef på Uniflex Sverige AB.

Vad händer nu?

– Det vi gör nu är att se över andra möjliga uppdrag för våra konsulter. Vi har även facklig förhandling med vårt administrativa fackförbund IF-Metall gällande omorganisering. Vi har genom vårt kollektivavtal trygghetsförsäkring och omställningsstöd. Vår plan framåt är att försöka vara bästa möjliga stöd för våra medarbetare samt försöka att omplacera så många som är möjligt, säger Mathias.

Artikeltaggar

ArbeteBemanningsföretagMoelvenMoelven Byggmodul ABSäffleVarsel

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.