Hoppa till huvudinnehållet

Biltemaplanerna ska upp i kommunstyrelsen - byggstart runt årsskiftet har nämnts

Publicerad:
Många undrar vad som händer med Biltema - på måndag ska detaljplanen upp för godkännande i kommunstyrelsen.
Många undrar vad som händer med Biltema - på måndag ska detaljplanen upp för godkännande i kommunstyrelsen. Foto: Berit

Biltemaplaneringen är i full gång. Den nya detaljplanen för Biltema godkändes i miljö- och byggnadsnämnden i slutet av augusti och kommer att tas upp för beslut i kommunfullmäktige den 2 oktober. Däremellan ska den upp för godkännande i kommunstyrelsen - detta sker på måndag.

Nu har man alltså kommit till punkten som heter antagande. Det är då planen skall godkännas i kommunfullmäktige för att man ska komma vidare i arbetet. Bakom sig har man ett godkännande i både miljö- och byggnadsnämnden och i kommunstyrelsens arbetsutskott. På måndag är det som sagt dags för nästa instans - kommunstyrelsen.

– Antar fullmäktige planen kan den vinna laga kraft 3 veckor därefter. Och efter det kan ett bygglov bli beviljat för en Biltemaanläggning på Guttane. Biltema verkar också vara på gång med bygglovshandlingar redan, säger Peter Pettersson, förvaltningschef på miljö- och byggförvaltningen i Säffle kommun.

Till fullmäktige kommer några avtal också att beslutas. Bland annat mellan kommunen och Trafikverket, respektive Biltema.

Frågorna alla vill veta; när börjar det byggas?

– Det har nämnts från Biltemas håll, att byggstart är runt årsskiftet.

Och; när ska det stå klart?

– Biltema har sagt nio månader ungefär - tio kanske.

– Dessa två frågor var de vanligaste vi fick under samråden - inte så många synpunkter från grannar och folk - alla vill veta när de börjar bygga och när det är klart, skrattar Peter.

Hur har ert arbete gått hittills?

– Det har varit mycket jobb med samråd och jobb med Trafikverket, där man försökt hitta ett upplägg som ska funka. Man har gjort en trafikutredning och ett upplägg nu som Trafikverket är nöjda med.

– Vägfrågorna är ju det som har tagit allra mest tid - det har varit många samråd och möten, men nu har vi en plan. Det har funkat bra ändå, och tidsplanerna med Trafikverket låg på flera år från början, och de har tagit betydligt kortare - så det är ju jättepositivt. Vår gatuchef Niklas Ekberg och stadsarkitekt Daniel Nordholm varit mycket involverade i dessa samråd.

Vägfrågorna tog tid

Trafikutredningen har föreslagit två åtgärder. Trafikverket har godkänt trafikutredningen och dess förslag till åtgärder.

– Man ska göra åtgärder på Guttanevägen först och infart mot Biltema i steg ett.

I samband med genomförandet av detaljplanen ska alltså åtgärd 1 genomföras. Åtgärden innebär att Guttanevägen byggs om för att låta korsningen E45/Guttanevägen återstå i samma utformning som i dagsläget.

Detta alternativ hindrar inte eventuella kommande ombyggnationer av E45. Åtgärden är framtagen för att kunna skapa en bättre trafiklösning på kortare tid och som i så stor mån som möjligt dämpar påverkan på E45:an.

Denna åtgärd tar bort möjlighet för trafik från E45 att svänga öster in till Karlavagnsvägen. En lösning för detta är också planerad och man använder sig bland annat av den befintliga cirkulationsplatsen längs Åmålsvägen.

– Sedan kan det i nästa steg att det blir fråga om en cirkulationsplats på E45, men det är inte säkert hur det blir än - det får man se efter utvärdering. Det blir nog närmare 2030 som det sker i sådana fall.

Så på måndag ska alltså den nya detaljplanen upp för godkännande i kommunstyrelsen, innan den sedan ska upp i kommunfullmäktige - den sista instansen.

Artikeltaggar

BiltemaBostad och byggenDetaljplanerGuttaneKommunfullmäktigeKommunstyrelsenSäffle kommunTrafikTrafikverket

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.