Hoppa till huvudinnehållet

Dags för ny upplaga av Mountainbikedagen

Publicerad:
Säffle skidklubb arrangerade Säffle XC. Arkivbild
Säffle skidklubb arrangerade Säffle XC. Arkivbild Foto: Nathalie Forsström

Den 16 september arrangerar Säffle Skidklubb en mountainbikedag i Tegnérskogen för fjärde året i rad. Det blir en dag maxad med mountainbike för hela familjen.

Dagen kommer att starta med ”Barnens cykelvasa” – en populär och mångårig tradition som lockar många barnfamiljer. Barnen cyklar en kortare bana inspirerad av Vasaloppet och dess kontroller. I mål väntar flera priser samt en överraskning för samtliga deltagare.

– Vi har haft det här i många herrans år och rekordet tror jag har varit bortåt 70 barn. Det finns ingen åldersgräns, däremot erbjuder vi barn över 10 år att delta i det kortare tävlingsloppet, om de har målsmans godkännande, säger Jerker Karlsson Ahlmark på Säffle Skidklubb.

– När det gäller de allra minsta barnen brukar föräldrarna hänga med och gå eller cykla bredvid.

Klubben har även byggt upp en mountainbike-hinderbana där barnen kan öva bland annat balans och styrning.

Klubben har byggt upp hinderbanan, där barnen kan träna sin balans och teknik på cykeln.
Klubben har byggt upp hinderbanan, där barnen kan träna sin balans och teknik på cykeln. Foto: Diana Dragic

Säffle XC 2023

Efter att barnens cykelvasa är avklarad är det de vuxnas tur att tampas om medaljerna, då den fjärde upplagan av Säffles mountainbike-tävling går av stapeln. Anmälningarna har börjat trilla in, och man kan välja att tävla i klassen 35 kilometer eller 12,7 kilometer.

– Genom åren har arrangemanget lockat både säfflebor, dalslänningar, värmlänningar från hela länet och till och med cyklister från Göteborg. Alltid med stort beröm till de fina banorna i Säffles Tegnérområde, säger Jerker.

Under dagen kommer det även finnas möjlighet att prova på en nyhet inom klubben.

– Vi samarbetar med Säffle Orienteringsklubb, som vid några tillfällen har anordnat mountainbike-orientering under skidklubbens barn- och ungdomsträningar. Det är ett bra sätt att variera träningen och brukar vara omtyckt av barnen. Det blir lite som att leta efter en skatt med en skattkarta.

Inför den här dagen har man gjort i ordning en sådan bana med kartor och kontroller som deltagare kan prova på.

– Det passar både vuxna och barn, eftersom den är lagom lång. Man hinner gott och väl cykla ett lopp och sedan göra den banan, säger Jerker.

Vad har ni för förväntningar inför dagen?

– Vi förväntar oss att det ska bli en härlig lördagsförmiddag för familjer och för tävlande. Vi förväntar oss god stämning och glada deltagare, och vi hoppas fylla Tegnérområdet men glada människor som förhoppningsvis får en trevlig stund.

Artikeltaggar

BarnCyklarMänskligtMountainbikeOrienteringSäffleSäffle skidklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.