Hoppa till huvudinnehållet

Skulpturparken i Wiksfors utvecklas

Publicerad:
Scannar man här får man veta om Varglekstocken.
Scannar man här får man veta om Varglekstocken. Foto: Annette Wall

Nya skyltar med QR-koder har satts upp vid träkonstverken vid Wiksfors bruk. Scannas de får besökaren upp information om verket. Konstnären Lotta Boholm Wall har jobbat med det flitigt sedan förra hösten och nu är det äntligen färdigt.

I höstas sökte Lotta Boholm Wall projektmedel för att utveckla skulpturparken vid Wiksfors bruk och pålarna vid Långseruds bygdegård. Det var Region Värmland som delade ut bidrag till kulturskapare med syftet utveckla kulturella och kreativa branscher. Den som då var verksam och ville fördjupa sitt arbete kunde söka resurser till detta, vilket var vad Lotta gjorde. Totalt kom det in 96 ansökningar och Lotta blev en av de tjugosju beviljade.

Tagit hjälp

I november föregående år fick Lotta beskedet att hennes ansökan beviljats och sedan dess har arbetet varit i fullgång. Skyltar med QR-koder har satts upp vid flera av skulpturerna. När QR-koden skannas så dyker en kortfilm upp. I filmen så berättar Lotta om tankarna och idéerna som ledde fram till skulpturen samt vilka material som använts och när den är gjord. Alla filmer finns även översätta till engelska.

  • Även de mindre pålarna har fått en kod.
    Även de mindre pålarna har fått en kod. Foto: Annette Wall
  • Lotta och lekhönan med QR-kod.
    Lotta och lekhönan med QR-kod. Foto: Annette Wall

Manuset har Lotta själv skrivit men hon har tagit hjälp för det tekniska och översättningen. För regi, film och klippning står filmare och kommunikatör Linus Grötting, uppvuxen i Säffle men bor numera i Gävle. För att översätta filmerna anlitade hon svenskamerikanen Owen Laws, bosatt i Umeå. Skyltarna som QR-koderna finns på är från ett lokalt företag. Vid femtonmeterspålarna finns också en större informationsskylt, där det numera finns en QR-kod kopplat till skylt texten, i och med QR-koden kan man läsa skylttexten på engelska. .

Skyltarna på plats

För att slutföra projektet har det inte bara arbetats tekniskt utan Lotta har även sett till att rusta upp sina träalster. En del har behövts lagats och andra har varit i behov av ny färg.

Nu är allt färdigt och QR-koderna går att ta del av. För att använda koden krävs en mobiltelefon med internetuppkoppling, med kameran kan man sedan scanna för att få upp filmen. Filmerna hittas även på Lottas egen hemsida.

Skylten till pålarna har en QR-kod där texten översatts till engelska.
Skylten till pålarna har en QR-kod där texten översatts till engelska. Foto: Lotta Boholm Wall

Artikeltaggar

FilmFilmerLotta Boholm WallRegion VärmlandSäffleSamhälleSkulpturer

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.