Hoppa till huvudinnehållet

Tuff ekonomiskt läge för barn- och utbildningsnämnden

Publicerad:
Genrebild. Barn- och utbildningsnämndens prognos visar på ett stort underskott.
Genrebild. Barn- och utbildningsnämndens prognos visar på ett stort underskott. Foto: Joakim Magnusson

Barn- och utbildningsnämnden visar ett underskott på över 20 miljoner kronor efter juni månad. Prognosen visar ett totalt underskott på åtta miljoner kronor.

Vid den ekonomiska uppföljningen efter det första halvåret 2023 redovisar barn- och utbildningsnämnden ett underskott med 20,8 miljoner kronor. Ärendet togs upp på barn- och utbildningsnämndens senaste möte där uppföljningen godkändes. Prognosen visar ett totalt underskott på åtta miljoner kronor.

Grundskolan och gymnasiet beräknas gå med underskott på 2,8 respektive 2 miljoner kronor. När det gäller förskolan räknar man istället med ett överskott på en miljon kronor. Det beror på tillkommande statsbidrag som inte funnits med i budgeten samt att antalet barn i fristående förskolor är färre än budgeterat.

Protokollsanteckningar

Vänsterpartiets Nikolai Konglevoll inkom med en protokollsanteckning när ärendet togs upp i nämnden. ”För att verksamheten ska kunna drivas enligt både skollagen och barnkonvention, behöver kommunstyrelsen ges möjlighet att förstå den kritiska situationen BUN befinner sig i och därefter tillföra extra ekonomiska medel till BUN:s verksamhet. Samtidigt behöver det politiska arbetet i nämnden fokusera på att hitta långsiktiga och hållbara, både pedagogiska och ekonomiska, lösningar för BUN:s verksamhet framåt.”, lade han bland annat till.

En protokollsanteckning kom även från Beatrice Nyman (KD): ”Kristdemokraterna i Säffle är positiva till arbetet med budget i balans, men underskott i budgeten är bekymmersamt. Kristdemokraterna i Säffle anser att budget i balans bör uppnås skyndsamt och det goda arbetet fortsätter för att uppnå detta’’.

Artikeltaggar

BudgetarEkonomiKristdemokraternaNämnderPolitikSäffleVänsterpartiet

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.