Hoppa till huvudinnehållet

Investerare sökes till laxfabriken – en miljard kronor saknas

Publicerad:
Reporter Nathalie Forsström
Nathalie Forsström
nathalie.forsstrom@saffletidningen.se
Skiss över hur laxfabriken i Säffle ska se ut.
Skiss över hur laxfabriken i Säffle ska se ut.

Planen är att påbörja byggnationen av laxfabriken under våren 2024. Men för att det ska bli verklighet krävs investeringar på ytterligare cirka en miljard kronor. Just nu pågår ett intensivt arbete med att söka efter investerare till satsningen på den stora landbaserade laxodlingen som planeras i Säffle.

Förra veckan berättade ST om en ny storägare för Reocean, bolaget som planerar att bygga en stor laxfabrik i Säffle. Det är bolaget Cibonoum Group som nu har gått in som storägare och äger drygt 40 procent av aktierna i Reocean. Bakom Cibonoum Group finns 14 ägare, varav flera svenska näringslivsprofiler. Förutom Anders Svensson är bland annat Mathias Kamprad, Per Josefsson, Pelle Törnberg och Per Lindberg med.

Arkivbild. Anläggningsarbetet inför byggandet av den tänkta laxfabriken har redan gjorts.
Arkivbild. Anläggningsarbetet inför byggandet av den tänkta laxfabriken har redan gjorts. Foto: Claes Österman

Lång erfarenhet

Ordförande för Cibonum Group är Anders Svensson som har ett långt förflutet inom svensk livsmedelsproduktion och livsmedelshandel. Han har bland annat suttit som vd för Arla Foods och de senaste 13 åren har han varit vd för Ica Sverige.

– Jag har jobbat mycket med hälsosam och hållbar livsmedelsproduktion och den svenska självförsörjningsgraden. När det gäller fisk har vi dålig självförsörjning i Sverige. 99 procent av all lax vi äter i Sverige är importerad. Det finns en stor efterfrågan av svensk lax från konsumenter men även från den svenska dagligvaruhandeln, som Ica och Axfood, att få in svenskproducerad lax i hyllorna, säger Anders Svensson.

Skapar trygghet

De flesta delägarna i Cibonum Group är aktieägare i Reocean sedan tidigare, men att tillsammans bilda ett bolag som kan vara en tydlig huvudägare har fördelar, enligt Anders Svensson som även sitter i styrelsen för Reocean.

– För att få ett tydligt och långsiktigt ägande. För att få en trygghet i bolaget och hos de andra aktieägarna, säger han.

Totalt tre miljarder

Totalt krävs det en investering på cirka tre miljarder kronor för att bygga den tänkta laxfabriken. I nuläget saknas det en miljard kronor i externt kapital och nu söker man investerare.

– Det är ett arbete som pågår. Vi är i en intensiv fas där vi har kontakt med potentiella investerare och har flera samtal igång. Det finns ett stort intresse för hälsosam, hållbar livsmedelsproduktion i Sverige, säger Anders Svensson.

Börja bygga till våren

Anders Svensson uppger att det finns en ovana bland investerare för den här typen av livsmedelsprojekt.

Enligt den tidsplan som finns vill Reocean sälja den första fisken 2027 och vara uppe i full produktion 2028. Anders Svensson berättar att anläggningsarbetet redan är klart. Själva byggnationsfasen räknar man med ska ta ungefär 18 månader. Sedan tar det ungefär två år att föda upp laxen, från ägg till ungefär 4,5 kilo. Det innebär att man behöver börja byggnationen under våren 2024 för att vara i fas med tidsplanen.

– Det innebär att vi måste ha kapital på plats innan dess. Vi jobbar på i en positiv anda med att få det klart, säger Anders Svensson.

Han berättar att de i övrigt har en bra situation där alla tillstånd är klara, anläggningsarbetet är klart och man har kommit långt med detaljplanering och samarbetsavtal. Men en viktig pusselbit saknas.

– Det är finansieringen som ska på plats, säger Anders Svensson.

Artikeltaggar

AktierArlaAxfoodEkonomiIcaInvesteringarLaxfabriken i SäffleLivsmedelReoceanSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.