Hoppa till huvudinnehållet

Ökat intresse för odlingstävling i Säffle

Publicerad:
Årets odlingstävling var välbesökt och prisbordet välfyllt.
Årets odlingstävling var välbesökt och prisbordet välfyllt.

Det var nu andra gången som Säfflebygdens trädgårdssällskap anordnade odlartävling och det visade sig att intresset ökat, då det var många fler som deltog och lämnade in bidrag. Platsen för tävlingen var i år vid Kanalvillan.

Tävlingen lämpar sig bäst att genomföras utomhus och som tur var så hade man vädrets makter med sig. Morgonen var gråmulen för att senare klarna upp och bli en solig och fin sensommardag.

I år tävlades det om den tyngsta pumpan, största rödbetan i omkrets, finaste bundna blombuketten, finaste pelargonen samt största dahlian i diameter.

Dagens jury bestod även i år av Ingemar Rosén, Lena Skoting och Marcus Bäckström (ny för i år), vilka tog sig an uppgiften med stor entusiasm. Under tävlingen blev det många skratt och en hel del huvudbry för juryn.

20 kilo pumpa

De började med att mäta omkretsen på rödbetorna och störst var 36 cm, den tyngsta pumpan vägde 20,4 kg och omkretsen på största dahlian var 27 cm.

Dessa bedömningar gick utan större svårighet med hjälp av våg och måttband. Svårare blev det däremot vid bedömningen på resten av kategorierna. Juryn lyckades efter en längre diskussion dock ena sig om den finaste pelargonian och den finaste blombuketten.

Pelargonian hette Stjärnpelargon och i den fina blombuketten som vann fanns höstanemon, stjärnflocka, summer snow (clematis), ormrot, blommande dragon, blad från silverax och en kvist från grön kornell med vita blommor.

 • Vy uppifrån Kanalvillans balkong.
  Vy uppifrån Kanalvillans balkong.
 • Juryn tar sig an uppdraget med stor noggrannhet.
  Juryn tar sig an uppdraget med stor noggrannhet.
 • Finaste bundna bukett var en av de grenar som man kunde tävla i.
  Finaste bundna bukett var en av de grenar som man kunde tävla i.
 • Under dagen märkte man av ett ökat intresse jämfört med tidigare år.
  Under dagen märkte man av ett ökat intresse jämfört med tidigare år.

Under dagen anordnades ett lotteri i sedvanlig ordning med fina vinster, ett rikligt vinstbord med både blomster och lite matnyttigt som bär och svamp.

Kaffe med fralla fanns att köpa och det fanns möjlighet att sitta ner för att invänta vinnarna i de olika kategorierna.

Det blev ett lyckat arrangemang i strålande sol och några av besökarna förmedlade sina förhoppningar om att tävlingen kan bli en återkommande tradition i föreningen.

Kurt Bengtsson

Artikeltaggar

BlommorDjur och naturIngemar RosénLena SkotingLotterierSäffleSvampar

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.