Hoppa till huvudinnehållet

Sargen blev inte godkänd - nu skjuts issäsongen framåt

Publicerad:
Äntligen ska ishallen få en ny sarg - efter 35 år. Så lät det innan bygget drog igång - nu är det inte lika glatt längre. (Bilden är från innan byggandet drog igång)
Äntligen ska ishallen få en ny sarg - efter 35 år. Så lät det innan bygget drog igång - nu är det inte lika glatt längre. (Bilden är från innan byggandet drog igång) Foto: Carolina Schützer

I februari blev det klart att Somashallen i Säffle äntligen skulle få en ny sarg - efter 35 år med träsarg. Under augusti månad har monteringen av sargen skett och i fredags skulle isen ha börjat spolas upp - men så blev det inte.

Det var i fredags, innan Säffle HC och Säffle Konståkning skulle börja spola upp isen, som bakslaget kom. Man fick besked om att man inte kunde börja uppspolningen som planerat.

Det var för två veckor sedan som besiktningen av sargen gjordes - i fredags fick man veta att den inte var godkänd och att det var tvunget att åtgärdas.

– Vi fick veta anmärkningarna från förbundet i fredags på ett möte och ett protokoll idag, måndag. Men vi bedömer att problemen är lösbara, som vi ser det nu, men frågan är vad som är bäst långsiktigt men också för att issäsongen kan komma igång så fort som möjligt. Vi vill känna att vi blir nöjda på lång sikt, säger Nils Ahlqvist, t.f. Chef för park- och fritidsverksamheten i Säffle kommun.

– Det som har hänt är att vi har haft besiktningsmän från hockeyförbundet här för att besiktiga den nya sargen. De har anmärkt några grejer som brukar uppstå vid sargbygge - glipor och så vidare. Den andra delen är att sargen ligger ganska högt från pisten - eftersom den ligger på distanser nu, och då behöver vi spola upp orimligt mycket is för att det ska funka.

Två åtgärder diskuteras

Nils säger att det finns två alternativ som man funderar på.

– Den snabbaste lösningen är att inte ta bort distanserna - att man sänker sparklisten istället. Då behöver man inte så tjock is. Behöver man istället köra på den stora processen - då får vi ta bort distanserna och göra om uppklossningen, och det är ett mycket större arbete.

– Vi har haft dialoger om åtgärder som skulle avhjälpa det stora problemet. Så inom de närmsta dagarna kommer vi att ta beslut om det åtgärdsförslaget. Slutbesiktningen av sargen kommer sedan med is. Så vi måste lösa detta så att vi känner att det är rätt att spola upp - sedan spola och se så att sargen beter sig rätt i sin vanliga miljö.

Han menar också att man måste väga in två faktorer i beslutet - få is så fort som möjligt och få en så säker sarg som möjligt.

– Vi måste göra en avvägning här. Vi vill ju att isen kommer så fort som möjligt, men inte sätta en sarg som kan utgöra en risk som kan bli skadlig eller problem framöver. Vi vill lösa det så att vi är trygga från båda håll. Men vi har slitit ett halvår med sargfrågor, så vi kan nog slita lite till.

När kommer isen läggas?

– Det beror lite på hur vi ställer oss till åtgärdsförslaget. Löser vi den med enkla åtgärder så har vi is om två veckor. Det tar ett tag på att spola upp, och två dagar för åtgärden. Men känner vi fortfarande att det är en för stor risk, och går på det mer omfattande förslaget, så vet vi inte när isen är klar. Vi hoppas få igång det så fort som möjligt, men med så liten risk för skattebetalarna som möjligt.

I övrigt menar Nils att arbetet med sargen har det flutit på väl.

– Det är en del kringarbeten som vi jobbar med också, så det kommer att bli en bättre anläggning än innan. Och själva sargen är det inget fel på - det är detaljer och vägval hur man valt att installera den som är problemet.

Hur känns det att föreningarna inte kan komma igång?

– Det känns trist såklart, men från kommunen sida så har vi drivit på detta så fort vi kunnat. Bara ett par veckor efter beslutet kom skrev vi kontrakt och entreprenören passade in oss i schemat - augusti månad. Sedan har det flutit på hela vägen fram till nu.

Säffle HC: ”Samma vecka som serierna börjar”

Fredric Olsson från Säffle HC har varit med under de tidigare diskussionerna om ny sarg och nu när beslutet äntligen togs. Han som så många andra har länge längtat efter en ny sarg - men bakslaget med den nya kan drabba föreningen ganska hårt.

– Kör man på förslaget när man ska sänka sparklisten så kanske vi har is vecka 40 - det är samma vecka som serierna börjar för våra lag.

Fredric menar att sargen kan blir för svajig så som den är bygd nu - det är därför sargen inte är godkänd från hockeyförbundet. Han tycker att man borde ha fått veta tidigare att det var problem med sargen - inte samma dag som uppspolningen skulle ske.

– De hade besiktning för två veckor sedan. Varför de har dividerat om detta så länge och kommit med beslut just när vi ska börja vet jag inte.

Fredric menar att sargbytet dessutom påbörjades alldeles för tätt inpå säsongens början.

– Det fanns ingen tid nu när det blev så sent - det kan ju hända grejer, som alltid - men det fanns inte tid för det i den här planeringen. Så nu står det två klubbar som inte har is. Jag tror att vi är den enda ishall i Sverige som inte har is.

Hur drabbar detta klubben?

– Våra lag får vänta två veckor till att gå på is, om det inte går att lösa någon annan stans. Åmål går ju under samma förvaltning, men där finns det bara tid från klockan 22 och senare. Det går inte med skolungdomar eller folk som sak upp och jobba. A-lag och juniorerna håller på att kollar i andra kommuner också - vi måste ju på is. Man behöver vara igång några veckor innan serierna startar - hockeyn är hård och snabb och man behöver vara van isen innan, annars är det en stor skaderisk.

– Sedan hoppas jag att det inte påverkar ungdomarna - jag hoppas att vi inte tappar dem nu när det blir så sent.

– Sedan kan jag tycka att vi har ett beslut på en sarg som blev klart i februari - i februari har Åmål inget beslut på ny sarg - men ändå får de sargen före oss. Det är konstigt - de tar väl jobben i den ordningen som de får in dem kan man tycka.

– Att det har blivit fel är inte kommunens fel, men de är ute i sista sekunden. Sedan undrar jag varför dröjer det nästa två veckor innan vi får veta att vi inte kan få spola upp som planerat.

Säffle KK: ”Vi måste leta is på andra ställen”

Konståkningsklubben är också en klubb som drabbas hårt av senareläggningen av isen. Hockeyn har två seriestarter som de måste vara på is till, och konståkningens tävlingssäsong har redan börjat. Klubbens elitserieåkare har redan missat sin första elitserietävling - den var för två veckor sedan. Andreas Alerfors från konståkningsklubben är inte heller glad över förseningen.

– Säsongsstarten har ju varit senarelagd från första början och nu blir det ytterligare ett par veckors förflyttning. Om sargen nu blir godkänd efter åtgärderna så blir det en isläggning efter det men kan man få loss folk då? Vi gör det ju ideellt. Så hela processen blir ju ett par, tre veckor senare.

– När listen är nedflyttad kan vi lägga is, sedan ska den besiktas också. Flexen var inte heller korrekt och om den det inte håller måttet då, då måste man ju göra om det. Så om detta inte funkar så vet vi ju inte när vi får is. Så vi hoppas att deras plan håller - och att det går att göra på måndag som är planerat.

Hockeyn har varit i kontakt med kommunen för att få hjälp med is, men det fick inget gehör. Även konståkningen har önskat detsamma, men även här har man lämnats utan svar.

– Vi har begärt att två saker skulle ske parallellt nu - att ligga på entreprenören och att det går att omprioritera timmar i Åmål - så att alla har möjlighet att träna på lika villkor. Det har de inte svarat på - de verkar inte vilja göra mer.

– Det värsta scenariot är ju att det drar iväg flera veckor till. Vi behöver isen nu - och i Åmål har Åmål bokat upp typ allt, så där har vi ingen is att få. Bara tidigt på morgonen, innan skolan, och efter klockan 21 eller 22.

Andreas håller med Fredric om att arbetet med sargen sattes igång alldeles för sent.

– Isen försvann ju i våras - då hade man kunnat gjort det. Då hade man kunnat besiktiga och så i god tid - nu fanns det inga marginaler alls för fel. Jag vågar inte hoppas just nu nästan - men man hoppas ju att det blir så bra som möjligt. Men det känns som osäkra faktorer och vi kan ju inte vänta längre. Vi måste leta is på andra ställen.

Artikeltaggar

ÅtgärderBeslutIshockeySäffleSäffle HCSäffle kommunSäffle Konståkningsklubb

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.